Co nezapomenout na piknik?
Pikniková deka – měkká a prostorná deka je základ. Ideálně taková, která má nepromokavou spodní stranu.
Chladicí taška nebo box – aby vaše jídlo zůstalo čerstvé a nápoje příjemně vychlazené.
Nádobí a příbory – lehké a opakovaně použitelné talíře, příbory a skleničky.
Ubrousky – nezbytné pro čistotu.
Odpadkový sáček – aby po vás nezůstaly žádné stopy.
Krém na opalování a repelent – ochrana před sluncem a hmyzem.
Co patří do piknikového koše?
Pečivo – chleby, bagety, croissanty.
Ovoce a zelenina – hrozny, jahody, cherry rajčátka, okurky.
Sýry a uzeniny – různé druhy sýrů, šunky, salámy.
Nápoje – voda, domácí limonády, víno (pokud to situace dovoluje).
Sladkosti – koláče, muffiny, sušenky.
Dipy a pomazánky – hummus, guacamole, tvarohové pomazánky.
Recepty na piknik
Sendviče s kuřecím masem a avokádem
Počet porcí: 4 Doba přípravy: 20 minut
Budete potřebovat:
- 2 kuřecí prsa
- 1 zralé avokádo
- 4 listy římského salátu
- 1 červená cibule
- 8 plátků celozrnného chleba
- sůl, pepř, olivový olej
- citronová šťáva
Kuřecí prsa osolte, opepřete a opečte na pánvi s trochou olivového oleje. Poté je nakrájejte na tenké plátky. Avokádo rozmačkejte vidličkou a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Na plátek chleba položte list salátu, několik plátků kuřecího masa, kolečka červené cibule a avokádo. Přiklopte druhým plátkem chleba. Sendviče zabalte do potravinářské fólie nebo pergamenového papíru.
Pokračování 2 / 4
Quinoa salát s cizrnou a zeleninou
Počet porcí: 4 Doba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat:
- 1 hrnek quinoy
- 1 konzerva cizrny
- 1 okurka
- 2 rajčata
- 1 červená paprika
- 1 červená cibule
- čerstvá petrželka
- 2 lžíce olivového oleje
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Quinou uvařte podle návodu na obalu a nechte vychladnout. Zeleninu nakrájejte na malé kousky. V míse smíchejte vychladlou quinou, cizrnu, zeleninu a nasekanou petrželku. Zalijte olivovým olejem a citronovou šťávou, osolte a opepřete podle chuti. Salát dobře promíchejte a uložte do uzavíratelné nádoby.
Pokračování 3 / 4
Mini quiche se šunkou a sýrem
Počet porcí: 12 mini quiche Doba přípravy: 45 minut
Budete potřebovat:
- 1 balení listového těsta
- 150 g šunky
- 150 g strouhaného sýra (např. čedar)
- 3 vejce
- 200 ml smetany
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Předehřejte troubu na 180 °C. Listové těsto vyválejte a vykrájejte kruhové tvary o průměru asi 10 cm, těmi vyložte formičky na muffiny. Šunku nakrájejte na malé kousky a rozdělte do formiček. V míse smíchejte vejce, smetanu, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Směs nalijte do formiček a posypte sýrem. Pečte v troubě asi 25–30 minut, dokud nejsou quiche zlatavé a upečené.
Pokračování 4 / 4
Jahodové tartaletky
Počet porcí: 6 tartaletek Doba přípravy: 1 hodina
Budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 250 g čerstvých jahod
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový lusk
Mouku, máslo, cukr a vejce zpracujte na hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout v ledničce. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte a vykrájete kruhové tvary, které vložte do formiček na tartaletky. Těsto propíchejte vidličkou. Pečte asi 15 minut do zlatova a nechte vychladnout. Smetanu vyšlehejte s cukrem a vanilkovými semínky na tuhou šlehačku. Vychladlé tartaletky naplňte šlehačkou a ozdobte nakrájenými jahodami.