Co pomůže vaší postavě (III)? Pohyb a plastika.

Co pomůže vaší postavě (III)? Pohyb a plastika.

Dnešní nadpis vám možná připadá poněkud nesourodý, co mají společného pohyb a plastika? Společným jmenovatelem je postava. O pohybu začneme hned, k plastice se dostaneme na konci.

Co pomůže vaší postavě (III)? Pohyb a plastika.

Hezký den. Děkuji všem za ohlasy na minulé dva díly. V odpovědi na jeden názor uvádím: vařené těstoviny či rýže, nebo čočka mají při váze 135 g většinou kolem 150 kcal.

Dnešní nadpis vám možná připadá poněkud nesourodý, co mají společného pohyb a plastika? Společným jmenovatelem je postava. O pohybu začneme hned, k plastice se dostaneme na konci.
Od malinka nám většinou lékař tvrdí, že pohyb je důležitý pro zdraví. Je tomu opravdu tak, jenomže, tak jako všechno v životě, i pohybu je třeba užívat s mírou. Vezměme si nyní předchozí dva články a navažme na ně. Pokud se začnete nějak, v podstatě jakkoli, omezovat v jídle, samo o sobě to nestačí. Musíte se začít hýbat. Nejdostupnější a nejsnazší se pro začátek jeví chůze. Nejprve pomalá, poté rychlejší, svižná, později třeba proložená lehkým klusem, či doplněná o cvičení. Chůze, tedy pohyb na zdravém vzduchu, ale není možná všude. V centru velkoměsta si asi sotva budete moci vyrazit do lesa či parku. Je obecně známo, že pohyb má vliv i na psychiku člověka, protože se při něm v těle likviduje pocit napětí a přichází uvolnění, někdy až pocit štěstí.
Naše tělo začíná intenzivně spalovat kalorie teprve tehdy, když se zahřeje na tepovou frekvenci 110 - 140 tepů za minutu, a pokud tak vydržíme 15 - 20 minut. Znamená to tedy, že budeme-li se udržovat pohybem v takovémto tempu po dobu třiceti minut, hubneme asi tak 10 minut. Záleží na osobě. Nejlépe je vydržet cvičit třičtvrtě hodiny až hodinu. Pokud začínáme a s tělesnou aktivitou nemáme valné zkušenosti, doporučuji nejprve procházky. Není-li toto možné denně, tedy alespoň o víkendu. Rovněž lze vřele doporučit plavání. I plavání je velmi vhodným sportem, který spaluje kalorie a přitom se ani nezapotíte. V přestávkách mezi jednotlivými bazény si můžete pod vodou zkoušet různé cviky určené k posílení svalstva, či k jeho rozhýbání.

A nyní něco ke cvičení. Každý, kdo se sportem jen trochu zaobírá, vám potvrdí, že než začnete intenzivně zatěžovat svalstvo, je třeba nejprve zahřát organismus. Na sobě jsem vyzkoušela tento model: rozehřátí (chůze, běh, poskoky), posilovací cviky, protahovací cviky. Posilování neprovádím s činkami, pokud ano, tak o maximální váze jeden kilogram, vhodná je i guma na cvičení, s tou se hezky protáhnou záda, nechci mít velké svaly, jen pevnější. Při posilování mají svaly tendenci se zkracovat, a proto je vhodné zařadit do třetí části cvičení takzvané protahovací cviky. Neumím tu jednotlivé cviky přesně popsat, některé jsem okoukala z časopisů, ale chodím také třikrát týdně na cvičení, což doporučuji každému. Pod odborným vedením se leccos naučíte a navíc vás to přinutí cvičit poctivě a s nasazením. Na cvičení s instruktorkou bereme sebou vždy i láhev s vodou a v průběhu hodiny pijeme. Nevím, zda je to správné, ale děláme to. Časem jistě sami zjistíte, že bez cvičení se neobejdete. Nemusí to být vždycky takovéto moderní poskakování, či aerobik, stačí i jóga, navíc, pokud máte potíže s páteří (kdo je dnes nemá), je jóga dobrým prostředkem, jak tyto potíže zmenšit, či úplně zlikvidovat. Každý pohyb má něco do sebe. Hlavní je, aby to především bavilo vás.

Nyní se dostáváme k plastice. Ani to nejlepší cvičení neudělá vždy vaši postavu naprosto dokonalou. Může se stát, že se dostanete do situace jedné z našich čtenářek, která je celkově štíhlá, jen stehna má silná. Především vnitřní strana stehen je lokalitou, se kterou je těžké si poradit. Pokud máte zájem o řešení, je tu plastika se svou liposukcí. Jde o operaci, při níž vám lékař odsaje z podkoží tuk a vy tak získáte pár centimetrů k dobru. Pozor, liposukce nepomáhá hubnout, pomáhá odstranit drobné nedostatky na postavě. Výsledky jsou myslím velmi dobré, vím to proto, že na jedné plastice již tři roky pracuji.
Závěrem mi dovolte ještě poněkud osobní staň. Po mateřské dovolené jsem nastoupila do FN na oddělení plastické chirurgie. Na tomto pracovišti jsem se denně setkávala s lékaři a pomalu mi začalo být nepříjemné, že nejsem postavou zrovna štíhlá. Po dvojčatech jsem byla opravdu dost tlustá a když jsem si vzala fotografie v plavkách v osmnácti a v sedmadvaceti po dětech, na druhé fotce byl v plavkách vorvaň. Hrůza. Začalo mi vadit, jak vypadám. A tak jsem začala číst, prošla jsem celou řadu časopisů, navštívila dietologii, no a ze získaných informací jsem si vytvořila program, který mi pomohl zhubnout o čtrnáct kilogramů. Žádná liposukce ani jiné úpravy nebyly třeba, na to jsem až příliš zbabělá. Schůdnější bylo se změnit. Smířit se s tím, že některé věci už nejspíš nebudu nikdy jíst. Víte, ona to není až taková škoda. Ještě pořád tu zbylo dost jiných dobrot. No, a co říct na konec? Milé dámy, ale i milí pánové, nechtějte být za každou cenu přehnaně štíhlí, bohatě stačí udržet si zdravotně indikovanou váhu určenou vaším BMI, s tím vám poradí každý lékař, i na těchto stránkách si můžete zjistit, jak na tom jste. Důležité je cítit se dobře, být v pohodě. Udělejte si na sebe čas, v dnešním světě podnikání to není snadné, vím, ale to, co pro sebe uděláte teď, to vám nikdo nevezme, kdežto sebevětší majetek vám bude k ničemu až vás dostihne infarkt, či jiná civilizační choroba. Mějte se rádi a mějte rádi i ty, kteří vás mají rádi.
Nashledanou.

Autor: Jitka Záleská

Doporučujeme

Články odjinud