Co se děje s tělem při stresu

Co se děje s tělem při stresu

V situaci, která působí stresově, se cítíme ohroženi. Podle toho se chová i naše tělo a spustí stresovou reakci. V první řadě zajišťuje zvýšené prokrvení orgánů nezbytných pro okamžité přežití (svaly, mozek, srdce) tak, aby tělo bylo připraveno "bojovat nebo utíkat".

Tato změna prokrvení je samozřejmě možná pouze na úkor ostatních tělních struktur, včetně trávicí soustavy. Proto při stresu pociťujeme příznaky podobné nevolnosti – okamžitě se nám "svírá " žaludek, někteří z nás pak nejsou schopni např. před důležitou schůzkou jíst vůbec. Proč?

Ve stavech mimořádného vypětí dochází k vyplavení zvýšeného množství stresových hormonů – adrenalinu a noradrenalinu. Jejich vyplavení sice připraví tělo "bojovat nebo utíkat", zároveň však zpomalí střevní činnost – útěk nebo boj o život a zrychlená střevní činnost k sobě zkrátka nepatří.

Pokud stres přetrvává dlouhodobě, začnou se projevovat i poruchy chuti k jídlu a příjmu potravy. Navíc, právě stav chronického stresu jde vždy ruku v ruce s nedostatkem času. Proto jídlo začneme buď zanedbávat, nebo rovnou vynechávat. Výsledkem je pak nevolnost, špatné trávení nebo zácpa. "Řešením mohou být některé léky, např. prokinetika, které upravují činnost trávicí trubice," vysvětluje gastroenterolog MUDr. Jakub Chudý z FN v Motole.

Stres může působit i zcela opačně – může se projevovat pocitem extrémního hladu. "Vyhládlí" jedinci se naopak neobejdou bez čokolády, limonády nebo jiných sladkostí. Mají tendenci se přejídat a následně je může pálit žáha nebo trápit říhání.

Oba tyto chuťové protipóly má na svědomí zpomalená činnost žaludku. Pokud tyto problémy dobře znáte, můžete si od nich ulevit například pomocí vhodně zvolených léků ze skupiny tzv. prokinetik. Sem patří například přípravek Motilium®, Ganaton nebo Domperidon. Tyto přípravky zabezpečují, aby sousto, které spolknete, bylo optimálně posunováno do dalších partií trávicí trubice, a tím se zmírní nepříjemné pocity. "Jenže toto řeší následky, nikoliv příčinu, kterou je stres," upozorňuje MUDr. Jakub Chudý.

Naučte se vypnout

Dlouhodobé vystavení stresu nikomu neprospívá. Mnoho vrcholových manažerů trpí nespavostí, žaludečními obtížemi a jedná neustále podrážděně. Ovšem nejsou sami.

Napětí a stres zažíváme všichni. Každý den. Pokud máte náročné zaměstnání nebo prožíváte všechny větší nebo menší neúspěchy intenzivně, musíte se naučit relaxovat. Začněte sportovat a věnujte se ve volném čase koníčkům, které vám pomohou zbavit se psychického vypětí. Dopřejte svému tělu rovněž dostatek spánku. Rozhodně nezapomínejte důsledně dodržovat přestávky určené na jídlo. Naučte se odcházet od pracovního stolu. Nic neškodí vašemu zažívání tolik jako podvědomá konzumace vystydlého jídla (nebo "čehosi"), zatímco vaše pozornost je plně vytížena vyřizováním neodkladných telefonátů a urgentní emailové pošty. Naučte se zkrátka najít si čas pro sebe.

ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na květen 2012

ČTĚTE TAKÉ:
Princ Harry "utlumil" vztah se zpěvačkou Mollie King: prý moc mluvila

Doporučujeme

Články odjinud