Co se můžeme naučit z neúspěchu?

Co se můžeme naučit z neúspěchu?

Dělím svět na lidi ochotné se učit a na ty druhé. Jsou lidé, kteří se učí, jsou otevřeni všemu, co se kolem nich děje, naslouchají, vnímají výuku. Když udělají něco hloupého, neopakují to. A když udělají něco, co alespoň trochu funguje, udělají to příště líp a s větším úsilím. Otázka, kterou je třeba si položit, nezní: Jsi úspěšným, nebo neúspěšný?, ale: Jsi ochotný se učit, nebo ne? - Benjamin Barber

Neúspěch je jedním z největších učitelů na světě. Tedy může jím být, pokud se rozhodneme raději se z něj poučit než se jím nechat zdrtit. Toto jsou některá dobrá ponaučení z neúspěchu:

  • Neúspěch nás učí pokoře. Konfrontuje nás s našimi omezeními a ukazuje nám, že nejsme nepřekonatelní.
  • Neúspěch nám ukazuje, jak poopravit průběh naší činnosti. Nutí nás, abychom se podívali na to, co děláme, a dává nám příležitost zkusit jinou cestu.
  • Neúspěch nás učí, že nemůžeme vždycky mít všechno, co chceme. Někdy zkrátka neuspějeme, i když děláme všechno správně.
  • Neúspěch nás poučí o síle našeho charakteru. Provokuje nás, abychom po prohře sáhli hlouběji ke zdrojům.
  • Neúspěch nás učí vytrvalosti. Ptá se, jestli se chceme vzdát, anebo se s větší odhodlaností pustíme do dalších pokusů.
  • Neúspěch nás učí, že porážka se dá přežít. Neuspět není ostuda. Ostuda je bát se vstát a zkusit to znovu.

A ještě jednu věc se můžeme z neúspěchu naučit, a je to ta nejcennější zkušenost: Z neúspěchu můžeme vyjít silnější. Když jsem pracoval na konceptu této knihy, setkal jsem se s knížkou Carole Hyattové a Lindy Gottliebové Když chytří neuspějí (When Smart People Fail). Autorky samy zažily zdrcující prohru, a tak je zajímalo, jak se s takovou zkušeností vyrovnali jiní. Vyzpovídaly téměř dvě stě lidí, mezi nimi i řadu slavných osobností, které také zažily velký neúspěch. Čtení o neúspěších jiných lidí možná nezní jako zvlášť pozitivní zkušenost, ale ve skutečnosti jí je. Nejde vůbec o ponurou knihu. Je v ní spousta naděje a inspirace. Při četbě jsem si uvědomil, že jsem si nikdy nepřestal vyčítat své chyby z minulosti, místo abych se z nich poučil.

Kniha zdůrazňuje, že většina lidí si neuvědomuje, že porážky v sobě skrývají zdroje růstu a obnovené síly. Velice často si neuvědomujeme, že když padneme přímo na pusu, může to být pro nás i užitečné. Musíme se naučit, a zvlášť jako mladí, že za neúspěch se nemusíme stydět. Zjistíme, že prohra se nejen dá přežít, ale že nám ještě pomůže k růstu, a to nás posílí. Jeden z lidí, kterých se autorky knihy ptaly, byl Dr. Keith Reemstma, chirurg, který se léta snažil zjistit, jak by se dala vyléčit cukrovka. Pořád na to ještě nepřišel. Co mu dává naději? „Nikdy nepovažuji svou práci za neúspěšnou,“ říká doktor Reemstma. „Jde zkrátka jen o nekompletní výsledek. Neustále mám na mysli cíl svého snažení a každý pokus mi trochu víc objasní, co jsem udělal špatně.“ Jaký skvělý přístup! Jako by mluvil Edison. Když se naučíme, že neúspěch se dá překonat, vyjdeme z něj silnější, moudřejší a odolnější. A také nám dává naději. Neúspěch přináší možnost volby

Otázka nezní, jestli uspějeme, nebo ne, protože všichni někdy neuspějeme. Otázka zní, jakým způsobem neuspějeme. Máme dvě možnosti:

1. Špatná možnost S neúspěchem jsou spojeny dvě základní chyby. První – vehementně se snažit vyhnout se krachu. Pokud se bojíme neúspěchu, jednáme tak opatrně, že nic neriskujeme. Riziko je však důležitou součástí úspěchu a nezbytnou podmínkou růstu. Marva Collinsová, výjimečná učitelka z Chicaga, která pomohla tisícům dětí, aby se povznesly nad hrozné životní podmínky, měla oblíbené úsloví: „Jestli neumíš udělat chybu, neumíš udělat nic.“ Když si netroufneme riskovat, že neuspějeme, nezasloužíme si úspěch. Úspěch nepřijde za námi; musíme se za ním vydat a získat si ho. To znamená, že musíme taky trochu vystrčit hlavu. Neschopnost riskovat neúspěch je tím nejhorším neúspěchem ze všech neúspěchů.

Druhá chyba, kterou děláme, je nechat se neúspěchem zdeptat. Rozzlobíme se, jsme zoufalí, zklamaní, ztrácíme odvahu. A příliš často se vzdáme. Neříkám, že tyto pocity nejsou skutečné. Trpět po nezdaru je přirozené, ale nesmí nás to zničit. Mělo by nám to pomoct, abychom si uvědomili, nakolik jsme odhodlaní pokračovat a dát se znovu do práce. Konfucius řekl před tisíci let: „Naší největší chloubou není to, že nikdy nepadneme, ale že se pokaždé znovu zvedneme.“

2. Jak správně prohrát Na první stránce této kapitoly jsem řekl, že úspěch je z velké části určován tím, jak reagujeme na předchozí neúspěch. Nabízím tři možnosti. Za prvé: Najděte někoho, koho považujete za moudrého člověka. Pak s ním prostě mluvte. Dostanete ze sebe své pocity zdravým způsobem; dozvíte se, jak se z neúspěchů poučil váš přítel; ujistí vás, že v tom nejste sami; povzbudí vás, takže se rychleji vzpamatujete. Za druhé: Vraťte se k rýsovacímu prknu – tím myslím, abyste se posadili a pustili se do psaní. Pište o tom, co jste udělali, jak se cítíte, o svém cíli a o tom, co se chystáte udělat dál. Tím, co nakonec sepíšete, budete sami překvapeni. Za třetí: Přečtěte si o některých úspěšných nezdarech v našich dějinách. Lincoln, Edison, Gándhí, Martin Luther King, Jr. a další slavní lidé tolikrát prohráli, že z jejich příběhů načerpáte naději.

„Silný tam, kde byl zlomený“ Ve slavném válečném románu Ernesta Hemingwaye Sbohem armádo se píše: „Svět zlomí každého a mnozí jsou pak silní tam, kde byli zlomení.“ Svět skutečně každého zlomí a většinou ne jen jednou. Ale zlomená kost se zhojí a je potom ještě silnější a totéž platí i o nás. Všechno závisí na přístupu a volbě. Pokud se rozhodneme poučit se ze svých chyb, poopravit směr svého snažení a zkusit to znovu, zesílíme v místech dřívějšího úrazu. Životní nezdary, ať jsou jakkoli bolestné, se mohou stát těmi nejcennějšími zkušenostmi, z nichž se poučíme, a nejsilnějším zdrojem obnovené síly. Jak řekl generál George S. Patton: „Úspěch ukazuje, jak vysoko jsi doskočil, když ses odrazil ode dna.“

Neboj se neúspěchu. Neztrácej čas zakrýváním neúspěchu. Pouč se z něj a vydej se vstříc další výzvě. Neúspěch není nic hrozného. Bez pádů nemůžeš vyrůst.

H. Stanley Judo


Ukázka z knihy: To nejdůležitější v životě Kniha zprostředkovává základní postoje a hodnoty užitečné pro život Kniha je určena mladým lidem, ale mohou ji však s užitkem číst i dospělí, kterým není kvalita jejich života lhostejná. Čtivou formou s řadou příběhů a příkladů autor zprostředkovává postoje, s jejichž pomocí lze nalézt to nejlepší - to nejlepší ve světě, v druhých i v nás samých. Výběr témat z obsahu: Úspěch je více než jen peníze, Život je těžký¦ a ne vždy fér, Život je však také veselý¦ a někdy neuvěřitelně veselý, Žijeme díky volbám a ne díky šancím, Návyky jsou klíčem k úspěchu, Ta pravá motivace přichází z nitra, Je v pořádku dělat chyby - stává se to každému, Abyste něco získali, musíte se něčeho vzdát.

Vydalo nakladatelství Portál Cena: 178,- Kč autor: Urban

Doporučujeme

Články odjinud