Nadýchaná omeleta z bílků
Suroviny
3–4 bílky
1 jarní cibulka nebo kousek řapíkatého celeru
malá hrst čerstvého baby špenátu
hrst bylinek dle chuti (např. petrželka, pažitka, bazalka či koriandr)
lžíce mléka
špetka bílého pepře a soli
½ lžičky přepuštěného másla
trocha strouhaného sýra – např. parmazán nebo pecorino
Postup
Vložte do misky 3–4 bílky, osolte je a opepřete bílým pepřem. Prošlehejte je, ale ne úplně dotuha. Stačí je zpěnit, aby byla omeleta nadýchaná. Rozehřejte plotýnku a připravte si bylinky, nakrájejte si do základu jarní cibulku, šalotku nebo i řapíkatý celer.
Rozpusťte přepuštěné máslo, orestujte cibulku, k bílkům přidejte nakrájený špenát a nadrobno posekané bylinky dle chuti. Přilijte trošku mléka nebo smetany. Nalijte směs na pánev a postupným odhrnováním a vléváním směsi udělejte klasickou omeletu. Nakonec na ni nastrouhejte parmazán nebo pecorino. Chuť bude tak krásně obohacená o chuť sýra.
Omeleta je hotová během chvilky, záleží na vás, jestli její barvu necháte krásně sněhovou, nebo spíše dozlatova.
Pokračování 2 / 5
Smažené sýrové dukátky
Suroviny
4 bílky
125 g eidamu
špetka černého mletého pepře a soli
olej na smažení
Postup
Z bílků ušlehejte pevný sníh, osolte ho a zvolna do něj vmíchejte jemně nastrouhaný eidam. Hmotu okořeňte mletým černým pepřem a opět lehce promíchejte. Lžičkou nabírejte z pěnovitého těstíčka stejně velké kousky, druhou lžičkou upravujte jejich tvar a vkládejte je opatrně do rozpáleného tuku v pánvi, kde výrazně nabudou a získají tvar koleček. Smaží se dozlatova po obou stranách a samozřejmě se ihned po vyjmutí z pánve zbaví přebytečného tuku papírovou utěrkou.
Pokračování 3 / 5
Pomazánka ze zbylých bílků
Suroviny
bílky ze 4 vajec (cca 120 g)
4 polévkové lžíce pomazánkového másla
1 ks čabajky (dá se nahradit 100 g suchého salámu)
1 menší cibule
2 kyselé okurky
hořčice
pepř, sůl a ocet
Postup
Do většího hrnce dejte vařit asi litr vody, do které přidejte lžíci soli a octa. Jakmile bude voda vřít, opatrně doprostřed hrnce vlijte bílky. Vidličkou srovnejte jejich tvar, jako kdybyste dělali ztracené vejce. Snižte teplotu a za mírného probublávání vařte 4 minuty. Uvařené bílky sceďte a nechejte vychladnout.
Mezitím si v míse vidličkou rozmačkejte pomazánkové máslo a přimíchejte do něj na malé kousky nakrájenou čabajku (nebo salám), najemno nakrájenou cibuli a okurky. Nakonec přidejte do pomazánky na malé kousky nakrájené bílky, lžičku hořčice a dochuťte solí a pepřem.
Pokračování 4 / 5
Sýrové bílkové tyčinky
Suroviny
150 g hladké mouky
150 g tvrdého sýra (ementál, gouda)
150 g másla
3 bílky
1 žloutek
1 lžička mléka (se žloutkem na potření)
sůl
tuk na plech
Postup
Na vál prosejte mouku, přidejte nastrouhaný sýr, rozdrobené máslo, sůl a pro spojení bílky. Vypracujte hladké husté těsto, které dvakrát vyválejte na pruh a složte do sebe jako listové těsto. Pak ho nechte hodinu odpočívat. Vyválejte ho na placku a krájejte dlouhé široké tyčky, které klaďte na pomaštěný plech. Navrch je potřete žloutkem rozmíchaným s mlékem. V horké troubě je zprudka upečte dozlatova.
Pokračování 5 / 5
Majonéza z bílků
Suroviny
1 bílek
20 g rostlinného oleje
15 ml nízkotučného mléka
mořská sůl
pepř
Postup
Uvařený bílek pokrájejte, vložte do mixéru, přilijte mléko a rozmixujte. Pomalu přikapávejte olej do zhoustnutí. Osolte a opepřete dle chuti.
Marta Pušová, Koko
19. října 2022