Co se zbylými přílohami: Uvařte z nich večeři!

Co se zbylými přílohami: Uvařte z nich večeři!

Když vám od oběda zůstane studená rýže, brambory nebo špagety, můžete s přebytky ještě zaperlit u večeře. A je docela dobře možné, že po vyzkoušení našich receptů jich budete příště vařit víc záměrně.

Brambory zapečené s kořenovou zeleninou

2 porce příprava: 50 minut

1 mrkev, 1 petržel, 20 g másla, 150 g uvařených brambor typu A nebo B, kousek pórku, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vejce, sůl a pepř, 1 lžíce strouhaného parmazánu

Mrkev a petržel očistěte, nakrájejte na kousky a orestujte na troše másla. Zalijte asi 200 ml vody a uvařte skoro doměkka. Troubu zapněte na 200 °C. Vodu slijte (a pokud možno ji použijte na polévku nebo do rizota jako vývar). Brambory promíchejte s uvařenou zeleninou a na kolečka pokrájeným pórkem. Přendejte do zapékací misky, zalijte smetanou rozšlehanou s vejcem, solí a pepřem, posypte sýrem a zapékejte asi 25 minut dozlatova.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 4

Rýžový pudink

2 porce příprava: 30 minut

1,5 hrnku uvařené rýže, 1,5 hrnku plnotučného mléka, 3 hrnky krupicového cukru, 25 g másla, 1 hrst rozinek, 1 tyčinka skořice, 1 vanilkového lusku, 2 hrušky, čokoláda na ozdobu

Rýži v hrnci zalijte mlékem, přidejte cukr, máslo, rozinky, skořici, semínka z 1 vanilkového lusku i lusk samotný a přiveďte k varu. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a přidejte k rýži. Vařte asi 20 minut, dokud se tekutina nevstřebá. Vyjměte skořici a lusk. Podávejte ozdobené nastrouhanou čokoládou.

NÁŠ TIP: Místo hrušek můžete pro změnu použít třeba jablka. V tom případě rýžový pudink nakonec posypte mletou skořicí.

Pokračování 3 / 4

Bramborové placičky s parmazánem

2 porce příprava: 25 minut

200 g uvařených brambor, 1 velké vejce, 1 hrnek strouhanky, 100 g strouhaného parmazánu, sůl a pepř, olej na smažení

Brambory rozšťouchejte na kaši a smíchejte s vejcem, asi 1 hrnku strouhanky a 50 g parmazánu. Podle chuti osolte a opepřete. Výsledné těsto je měkké a lehce lepivé, ale drží pohromadě – množství strouhanky záleží na typu brambor. Zbylou strouhanku smíchejte s parmazánem a placky z bramborového těsta v ní obalujte. Smažte z obou stran na rozpáleném oleji.

NÁŠ TIP: Do bramborového těsta na placičky můžete také vmíchat nasekanou šunku nebo salám.

Pokračování 4 / 4

Špagetová hnízda

2 porce příprava: 30 minut

150 g uvařených špaget, 1 vejce, 150 g drcených rajčat, 3 jarní cibulky, sůl a pepř, 70 g mozzarelly, 4–5 cherry rajčátek, čerstvá bazalka

Troubu zapněte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Špagety promíchejte s vajíčkem, aby se od sebe oddělily. Drcená rajčata smíchejte se 2 nasekanými cibulkami a na malé kousky nakrájenou mozzarellou, podle chuti osolte a opepřete. Těstoviny promíchejte s rajčatovou směsí a na plechu vyloženém pečicím papírem z nich tvořte hnízda. Pečte asi 20 minut, dokud nebudou držet pohromadě. Podávejte je se salátem z cherry rajčátek a jarní cibulky a ozdobená čerstvou bazalkou.

Doporučujeme

Články odjinud