Co se zbytky od Vánoc: Zkuste vánočkový pudink nebo rybí karbanátky

Co se zbytky od Vánoc: Zkuste vánočkový pudink nebo rybí karbanátky

Jestli po svátcích najdete ledničku plnou zbytků ze svátků a z košíku na pečivo na vás kouká tvrdnoucí vánočka a gumová veka, nezoufejte. Poradíme vám, jak (nejen) tyto suroviny chytře využít v kuchyni.

Čokoládové bonbony

20–25 kousků, příprava: 20 minut + tuhnutí

100 g čokolády (např. z figurek na stromek), želé bonbony, ořechy, sušenky, kandované ovoce…

Pokud budete používat čokoládové figurky, měly by být opravdu z čokolády, nikoli z její náhražky. Dvě třetiny čokolády rozpusťte ve vodní lázni. Pak k ní přidejte zbytek nalámané čokolády a míchejte, dokud se nerozpustí. Čokoláda se takto tzv. temperuje a po ztuhnutí zůstane lesklá a tuhá. Lžičkou dělejte placičky na plechu vyloženém pečicím papírem. Ty pak posypte nakrájenými bonbony, ořechy nebo třeba nadrobenými sušenkami. Nechte ztuhnout v chladu.

Pokračování 2 / 4

Rybí karbanátky

2 porce, příprava: 20 minut

2–3 kapří řízky, 2 hrsti strouhanky, 70 ml plnotučného mléka, 1 vejce, 1 nasekaná jarní cibulka, sůl a pepř, olej na smažení

Z kapřích řízků oloupejte smaženou strouhanku. Hrst nové strouhanky zalijte teplým mlékem a nechte ji provlhnout. Maso zatím oberte z kostí a rozeberte na kousky. Smíchejte se strouhankou, vejcem i cibulkou. Podle potřeby zahustěte strouhankou. Dochuťte. Tvořte placičky, poprašte strouhankou a smažte dozlatova na rozpáleném oleji.

Pokračování 3 / 4

Krémová česnečka s krutony

4 porce, příprava: 60 minut

2 velké palice česneku, 4 lžíce olivového oleje, 6–8 plátků veky, 4 lžíce másla, 1 cibule, 3 snítky tymiánu, 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 50 g parmazánu, sůl a pepř, 150 ml smetany na vaření

Troubu zapněte na 200 °C. Jednu palici česneku rozeberte na stroužky, ale neloupejte. Orestujte je na olivovém oleji a dejte asi na 30 minut péct do trouby. Veku nakrájejte na kostičky. Na polovině másla orestujte nahrubo nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte druhou palici česneku, tentokrát už oloupaného, a lístky ze 2 snítek tymiánu. Když česnek začne zlátnout, zalijte vývarem. Z trouby vyjměte upečený česnek, oloupejte a přidejte do polévky. Vařte 15 minut. Veku s trochou oleje, parmazánem a zbytkem tymiánu pečte asi 10 minut dozlatova. Uvařenou polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte smetanu a rozmixujte.

Pokračování 4 / 4

Vánočkový pudink

4 porce, příprava: 45 minut

500 ml plnotučného mléka, 2 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový pudink v prášku, 100 g másla podle chuti, trocha rozinek nebo ořechů, 1 velká vánočka, moučkový cukr na posypání

Troubu zapněte na 180 °C. Dvě třetiny mléka dejte ohřát do hrnce a přisypte cukr. Ve zbývající třetině rozmíchejte pudinkový prášek. Když mléko v hrnci vře, přidejte pudinkovou směs. Vařte za častého míchání 2 až 3 minuty do ztuhnutí. Podle chuti vmíchejte asi 20 g másla a rozinky či nasekané ořechy. Zbytek másla rozpusťte. Vánočku (nebo klidně štolu či panettone) nakrájejte na řezy. Máčejte z obou stran v másle a rovnejte „nastojato“ do zapékací misky. Zalijte pudinkem. Pečte přibližně 35 minut do zezlátnutí vánočky. Pudink podávejte zchladlý a lehce zasypaný moučkovým cukrem.

Náš tip: Ze staré vánočky můžete připravit také sladkou strouhanku. Nakrájejte ji na plátky, vyberte z ní pokud možno všechny rozinky a nechte úplně ztvrdnout. Pak ji na mlýnku na strouhanku namelte. Použít ji můžete místo hrubé mouky či klasické strouhanky do sladkých nákypů.

Doporučujeme

Články odjinud