Co umí jablečný ocet: Recept na vlasy, pro krásnou pleť, při hubnutí i proti akné

Co umí jablečný ocet: Recept na vlasy, pro krásnou pleť, při hubnutí i proti akné

Jablečný ocet stojí pár korun, s vaším tělem a krásou ale dokáže zázraky. Je vhodným pomocníkem ve chvíli, kdy se snažíte zhubnout, pomůže vám zbavit se nedostatků pleti a vlasům dodá nový život. K čemu se ještě hodí?

Jak vyrobit jablečný ocet?

Jablečný ocet seženete celkem snadno za pár korun v obchodě, pokud ale chcete mít svůj vlastní, není těžké ho vyrobit. Stačí převařit a nechat vychladnout vodu (v poměru 1 litr na 500 gramů jablek), nastrouhat jablka i s jádřincem, napěchovat je do sklenice, zalít studenou převařenou vodou a hrdlo zakrýt kouskem prodyšné tkaniny. Nechte nádobu minimálně týden stát na teplém a světlém místě a dvakrát denně obsah promíchejte. Po týdnu až deseti dnech obsah slijte do čisté sklenice, opět překryjte prodyšnou látkou a umístěte tentokrát na tmavé místo, například do sklepa. Dokud se na povrchu budou tvořit bublinky, probíhá proces kvašení, což trvá zhruba tři týdny. Poté ocet slijte do menších sklenic, pevně uzavřete a uchovávejte až jeden rok v chladu.

Pokračování 2 / 5

Jablečný ocet při hubnutí

Jablečný ocet má schopnost snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat metabolismus, zpomalovat ukládání tuků i podporovat činnost střev. Každé ráno se proto doporučuje vypít ho nalačno dvě lžičky rozmíchané ve vodě. Není to extra pochoutka, ale za čas si na jeho výraznou chuť zvyknete a hlavně zjistíte, že skutečně funguje.

Pokračování 3 / 5

Dodává krásu vlasům

Jablečný ocet skvěle funguje také v péči o vlasy, obzvlášť pokud máte pocit, že je vaše hříva mdlá a bez života. Stačí ocet smíchat s vodou a směs použít během mytí vlasů na oplachování. Zbaví prameny nečistot, uhladí je a dodá jim krásný lesk. A co víc, funguje také v boji proti lupům!

Pokračování 4 / 5

Čistí pleť

Jablečný ocet je všestranný pomocník, kterého můžete využít i v péči o pleť. Zkuste si vyrobit vlastní tonikum a uvidíte, jak ocet funguje. V poměru jeden díl jablečného octa a dva díly vody ho smíchejte, naneste na vatový tampon a pleť ošetřete. Ocet působí protizánětlivě, takže vám pomůže zbavit pleť nežádoucího akné a pupínků, pokožku krásně vyčistí, vypne a také zmírní známky stárnutí.

Pokračování 5 / 5

Jablečný ocet do koupele

Jablečný ocet obsahuje vitamin C, draslík, železo, hořčík, fosfor, ale také pektin, probiotika, vitaminy skupiny B, kyselinu pantotenovou a biotin. Tahle kombinace pozitivně ovlivňuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky, proto se nebojte přidat ho jeden až dva šálky do koupele. Příznivě také ovlivňuje kvalitu pokožky celého těla a pomůže vám zbavit se pupínků, vyrážek a také bakterií, které mimo jiné způsobují i tělesný zápach.

Doporučujeme

Články odjinud