Co vybrat na koupališti: Je zdravější langoš, smažák, nebo hamburger?

Co vybrat na koupališti: Je zdravější langoš, smažák, nebo hamburger?

Letní dny tráví spousta lidí venku na koupališti. Ti moudřejší si s sebou raději nosí svoje jídlo, protože stánky obvykle nabízejí jen rychlé občerstvení typu párek v rohlíku nebo hranolky. Když už nemáte svoje jídlo, co z jejich nabídky vybrat a jak to udělat, abyste se zbytečně nenacpala horou prázdných kalorií?

Plánování je základ úspěchu

V ideálním případě je dobré si udělat na koupaliště vlastní svačinu. „Nedoporučuji spoléhat se na nabídku stánků s rychlým občerstvením, protože i když se trend zdravých fast foodů pomalu rozrůstá, v nabídce stále dominují především hot dogy, hranolky a langoše,“ říká hlavní nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví. Na druhou stranu na tyhle nezdravé věci máme kolikrát chuť a ne vždy odoláme, ale pamatujte, že čím více se odkloníte od zdravého jídelníčku, tím těžší bude návrat do reality. „Přebytek kalorií sice můžete částečně spálit vhodně zvoleným cvičením, ale pokud budete jíst celé léto na koupališti smažené hranolky, vaší postavě to neprospěje. Burger běžné velikosti průměrná žena spálí za hodinu běhu nebo hodinu a půl kruhového tréninku,“ říká hlavní trenérka Kateřina Hollerová z Contours.

Pokračování 2 / 5

Hambruger může být zdravé jídlo

V ideálním světě tedy máte vlastní svačinu, ale život většinou není ideální. Takže co na koupališti vybrat? Z klasiky, jako jsou langoše, smažené věci a burgery, je rozhodně nejlepší hamburger. Po něm se dá i zhubnout! Nebo aspoň nepřibrat. Není ale hamburger jako hamburger. „Ten, který je připravený z kvalitního masa, celozrnné housky, s minimem dresinku a dostatečným množstvím zeleniny, představuje vcelku plnohodnotný pokrm. Stejně tak domácí hranolky,“ tvrdí nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

Pokračování 3 / 5

Nemáte na výběr? Snězte jen poloviční porci

Ve stánku na koupališti ale dostanete spíše tu méně zdravou variantu hamburgeru – tučné maso, rychlé cukry z bílého pečiva a dresink (zhruba 1250 kJ). Pokud mají tuto variantu, snězte jen půlku pečiva, vynechte dresink a objednejte si porci salátu navíc. Hodně to pak zapijte vodou, nikoli sladkou limonádou nebo ochuceným pivem. V případě hranolků poproste, aby vám je nesolili, a snažte se vysát přebytečný tuk z oleje papírovými ubrousky. A opět platí – snězte jen půlku, protože 100 gramů hranolek obsahuje asi 1220 kJ, vynechte kečup i tatarku.

Pokračování 4 / 5

Je lepší langoš, nebo smažák?

Podle Moniky Bartolomějové je hlavním problémem jídla ze stánku jejich příprava. Co se týká langoše, jde o skutečně kalorickou bombu. „Tučné, smažené kynuté těsto v lepším případě jen s česnekem, v horším případě s tatarkou a pořádnou dávkou sýra, obsahuje 500–1000 kalorií (kolem 2000–4000 kJ). Dietnější varianta téhle pochoutky neexistuje, proto bych langoš z jídelníčku zcela vypustila,“ radí nutriční specialistka. Sýr je možné připravit i ve zdravější variantě, ale bez smažení, což vám ve stánku na koupališti asi neudělají. „Smažený sýr je také vysoce kalorický, obsahuje asi 4000 kJ, varuje Bartolomějová. Ale pokud je to opravdový sýr a nikoliv rostlinná náhražka, bude aspoň obsahovat bílkoviny. Lepší než smažený sýr je grilovaný. "Sýr je sice tučný, ale není v něm tuk navíc ze smažení ve strouhance. Dejte si ho se zeleninou a bez pečiva,“ doporučuje trenérka Kateřina Hollerová.

Pokračování 5 / 5

Pozor na nápoje 

Vyhněte se hlavně slazeným nápojům. „Sladké, perlivé nápoje, energetické nápoje, ovocné šťávy nebo pivo mohou mít i 150 kalorií (kolem 500 kJ). Dejte si taky pozor na různé ovocné smoothie, mléčné koktejly a míchané studené kávy, které můžou obsahovat energie ještě víc. Už pouhý půl litr těchto nápojů obsahuje tolik energie jako vydatný oběd,“ varuje nutriční specialistka Monika Bartolomějová. V nápojích můžete spořádat více kalorií než v jídle. 

Doporučujeme

Články odjinud