Co způsobí partnerská krize: Může vás vysílit, ale také dodat vztahu novou šťávu

Co způsobí partnerská krize: Může vás vysílit, ale také dodat vztahu novou šťávu

Jedné či více krizím se nevyhne žádný vážný partnerský vztah. Pokud je ale překonáte, je velká šance, že to vztah posílí a dodá mu novou šťávu. Chce to ale sebrat sílu a opravdu se snažit.

Krize není jen špatná

Krize, které ve vztahu zvládneme, vztah sice na nějakou dobu vysílí a oslabí, ale v konečném důsledku obvykle posílí. Ostatně to tvrdí i psychologové: „Krizi nemůžeme prostě označit jen za něco záporného; ať už společensky, nebo individuálně. Každá krize – viděno z pozitivní stránky – nás očišťuje, převádí přes utrpení a bolesti, nebo prostřednictvím bolesti na jednoznačně vyšší stupeň sebeorientační, sebevýchovný,“ vysvětluje v knize Krize všedního dne psychoterapeut Zdeněk Eis. Krize je zkrátka jednou z normálních reakcí na nenormální situaci – není to konec světa!

Znamenají hádky skutečnost, že už ve vztahu není láska? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Netěšíme-li se domů, začala krize

Partnerský vztah ohrožující krizi poznáte vcelku snadno; zatímco dílčí vztahové problémy lze trochu nerozumně přechodně odkládat či ignorovat, překračovat nebo zametat pod koberec, krizi překročit nelze. Krize vás paralyzuje, nelze se jí vyhnout a zavřít před ní oči. Je-li vaše partnerství v krizi, bude vám pravděpodobně mizerně nejen psychicky, ale i fyzicky. Ano, i tělo vám bude připomínat neboli somatizovat, že musíte situaci řešit! Mnohdy vše zajde tak daleko, že se už ani netěšíme domů. „Netěším-li se domů po odloučení, které trvá déle než tři dny, začala krize,“ tvrdí nestor manželského poradenství Miroslav Plzák.

Pokračování 3 / 5

Kulisy krize jsou různé, scénář však stejný

Ať již je krize způsobená nevěrou, narozením miminka nebo třeba přepracovaností a nedostatkem času na péči o vztah, mívá zpravidla stejný scénář. Fáze krize jsou dle psychologů obvykle následující: šok, popírání, hněv a agrese, deprese a přijetí. Pochopíme-li, v jaké fázi se nalézáme, je důležité si pravdivě přiznat, zda skutečně chceme z krize, anebo rovnou ze vztahu. Už toto pochopení nám dá sílu, zvláště tehdy, kdy v něm budeme zajedno s partnerem. Vztah je vždy práce, avšak za práci následuje odměna!

Pokračování 4 / 5

I krize má kladnou a zápornou stránku

Prožitá, překonaná a úspěšně zvládnutá krize nás obohatí o zkušenosti, otřese naším životem a přeskládá nám hodnoty. Mnohdy se během ní zbavíme lpění na malichernostech a nedůležitých věcech a také na nárocích na sebe i druhé, které ve skutečnosti nemají význam. Překonaná krize nám posílí sebevědomí – prošli jsme sice peklem, ale zvládli jsme to! Oprávněně se pak můžeme cítit na svůj partnerský vztah hrdí a zcela jistě si ho budeme více vážit.

Pokračování 5 / 5

Tři typy chování, kterým se během krize vyvarujte

Během řešení partnerské krize bychom se měli za každou cenu vyhnout obviňování partnera, že za vše může výhradně on. Naprosto destruktivní je též jakákoliv forma vyhrožování a násilí. A pochopitelně i věty, kterými cíleně a promyšleně partnera zraňujeme. Pokud se nám to nepovede, krize se zcela jistě vyostří, protáhne a zbytečně si z ní odneseme hlubší zranění a větší pachuť.

Pokud cítíme, že jsme na řešení krize i přes všechnu snahu krátcí, rozhodně je namístě požádat o pomoc odborníky, či alespoň kontaktovat linku důvěry či krizové pomoci. Mnohdy nás může v řešení potíží posunout už jen to, že se „vyzpovídáme“ někomu nestrannému, kdo má nadhled a třeba i odborné znalosti. Dokonce pouze to, že o věci souvisle mluvíme, nám pomáhá si utříbit, co chceme a co ne, kde jsou naše hranice a možnosti. Takový rozhovor může být skvělým odrazovým můstkem!

Doporučujeme

Články odjinud