Co způsobuje šílenou chuť na sladké? Mohou to být přemnožené kvasinky | Foto: iStock

Foto: iStock

Co způsobuje šílenou chuť na sladké? Mohou to být přemnožené kvasinky

Trpíte, když si každý den nedáte kus čokolády, koláček, sladkou tyčinku anebo sušenku? Možná za to mohou přemnožené kvasinky! Jak to poznáte?

Kvasinková magie

Je to začarovaný kruh! Čím více jich v těle je, tím větší máme chuť na sladké. A sladkému vábení je v tomto případě nesmírně těžké odolat. Ono vábení má sílu černé magie či voodoo, a vy se najednou přistihnete, jak si i přes veškerá předsevzetí ulamujete kus čokolády, kupujete sladký koláček nebo čokoládovou tyčinku – jednoduše cokoli s pořádnou dávkou sacharidů.

Kvasinky, konkrétněji kvasinky s docela hezkým jménem Candida albicans, jsou totiž přímo závislé na sacharidech. Kruh se uzavírá; sladkost putuje útrobami, kvasinky skvěle prospívají, vesele se množí, kila přibývají a párty se rozjíždí.

Jak si připravit rychle kvašenou zeleninu? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 4

Kvasinky s námi spolupracují, ale nesmíte je rozhněvat

Kvasinky druhu Candida albicans jsou běžnou součástí střevní mikroflóry, kde se zejména ve tlustém střevě podílí na procesu trávení. Pakliže soužití všech střevních bakterií nic nenaruší, pracují v míru a shodě ku prospěchu svého „hostitele“. Ba co víc, jsou v jistém smyslu jeho užitečnou a naprosto nepostradatelnou součástí, jeho nenápadnými přátelskými partnery.

Harmonickou rovnováhu může narušit užívání antibiotik, steroidů, hormonální změny či hormonální antikoncepce, dále též velký stres či chronické onemocnění a také přemíra alkoholu a cukru ve stravě. Cukr tedy může být jak příčinou, tak „následkem“. Pokud se Candida albicans přemnoží, začne dělat neplechu, a to nejen ve střevech.

Pokračování 3 / 4

Příznaky kandidózy – chutě na sladké i zápach z úst

Jeden z nejčastějších příznaků přemnožených kandid je neodolatelná chuť na sladké a pečivo. Máme-li obojího ve stravě hojnost, tak pochopitelně přibíráme a také krmíme více a více jednobuněčných „příšerek“, které se v našem těle už bohužel nechovají přátelsky. Rovnováha byla narušena a my začínáme „kvasit“. Mnohdy doslova!

Přemnožené kvasinky mohou způsobovat nadýmání, nevolnost, ale třeba i zápach z úst – jednoduše problémy s trávením. Kandidóza často postihuje pohlavní orgány a močové cesty, může však potrápit i pokožku a sliznici v ústech. Manifestovat se může i velkou únavou a psychickou labilitou. Dávka cukru je pak dvojnásobným „lékem“ – nakrmí mlsnou Candidu i upokojí nervy. Jenže za jakou cenu? Kvasinky se množí, onemocnění se stává chronické a kilogramy přibývají.

Pokračování 4 / 4

Vše má řešení!

Konvenční i alternativní medicína má řadu možností, léků i postupů, jak se přemnožených kvasinek zbavit a nastolit zpět rovnováhu. Léčba by měla být podmíněna úpravou stravy, jídelníček by měl být nízkosacharidový, velmi prospěšná je nekonzervovaná kvašená zelenina (kysané zelí, kimči, pickles) a kysané mléčné výrobky. Lékaři pak poskytnou celkové a popřípadě i lokální léky.

Do jídelníčku je vhodné zařadit probiotika i prebiotika a omezit nejen cukr, ale i alkohol. Alternatívní medicína pak doporučuje odkyselit organismus a samozřejmě disponuje mnoha podpůrnými prostředky na bázi bylin. Vhodné též bývá po konzultaci s lékařem doplňovat některé vitaminy a minerály, jejichž vstřebávání do krve přemnožené kvasinky zkomplikovaly.

Doporučujeme

Články odjinud