Co způsobuje ztrátu energie?

Co způsobuje ztrátu energie?

Někdo ztrácí energii už po třicítce, jiný je vitální až do šedesáti. Individuální rozdíly sice existují, ale úbytek energie s přibývajícími roky zaznamenáváme všichni.

Kalifornští molekulární biologové teď zřejmě zjistili, proč k úbytku sil dochází. Ubývá nám totiž Lon proteázy, která chrání mitochondrie – buněčné továrny na energii – před oxidativním poškozením.

Pro výrobu energie z organických molekul (našeho paliva) je kyslík potřeba. Jenže oxidační procesy v mitochondriích nejsou dokonalé a některé radikály kyslíku působí značná poškození. Před nimi má chránit Lon proteáza, která poškozené bílkoviny s kyslíkem odstraňuje. Když jí s věkem ubývá, zhoršuje se oxidativní stres v mitochondriích, ty produkují méně energie a méně jí má i celý organismus.

„Víme, že funkce mitochondrií s věkem upadá, což je hlavní limitací buněk. Jednou z příčin tohoto úpadku je pokles obsahu Lon protéázy. Schopnost vyvolat sekreci Lon proteázy při oxidativním stresu je velmi důležitou součástí odolnosti vůči stresu,“ uvedl profesor Kelvin J. A. Davies z University of Southern California v Los Angeles.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Chcete být sexy? Vyzkoušejte imitaci samodržících punčoch!

Doporučujeme

Články odjinud