Čokoláda nejen chutná, ale umí i léčit….

Čokoláda nejen chutná, ale umí i léčit….

O čem bude dneska řeč? O pochoutce, která má exotickou vůni, smyslnou chuť a umí i léčit...

Z čeho se vyrábí čokoláda? No přece z kakaa…

Kakaovník pravý je strom pocházející z Ameriky. Zelené tobolky připomínají melouny a během zrání červenají. Vyvíjejí se z drobných růžových květů, které vyrůstají přímo z kmene nebo hlavních větví. Čokoláda se pak vyrábí z fermentovaných, usušených a rozemletých semen (bobů) tohoto stromu.

Léčivé účinky kakaa

Kakao je bohaté na hořčík, vápník, draslík, fosfor a železo. Dále je zdrojem flavonoidů a antokyanů, což jsou zdravé rostlinné chemikálie. Tato pochutina také působí na centrální nervový systém, posiluje činnost mozku, zlepšuje náladu, zmírňuje bolesti hlavy, rozšiřuje cévy, posiluje organismus, oddaluje stárnutí a je účinným afrodiziakem.

Co jsou to flavonoidy?

Flavonoidy jsou našimi partnery při prevenci rakoviny. Vzhledem ke svému silnému antioxidačnímu působení prakticky nedávají šanci volným radikálům (Volné radikály narušují buněčnou membránu. Živnou půdou jsou pro ně nejrůznější vlivy životního prostředí, stresu, infekce, nevhodného stravování.). Navíc působí protizánětlivě, odvádějí jedy a snižují hladinu cholesterolu.

Co jsou to antokyany?

Antokyany jsou přírodní rostlinná barviva. Z hlediska chemického složení mají velmi blízko k flavonoidům. Chrání buňky a zabraňují vzniku rakoviny. Dále vyživují a opečovávají oční sítnici a podporují hojení ran.

Pozor! Tyto všechny výživové a léčivé účinky jsou však přisuzování pouze hořké čokoládě s obsahem více než 60% kakaa.

Doporučená denní dávka čokolády

Vědecké výzkumy potvrdily, že množství požité čokolády by nemělo překračovat za den více než 25 g. Takže tabulka čokolády by nám měla vydržet několik dní…

Čokoláda jako prevence migrény

Čokoláda obsahuje hořčík, který chrání před urputnými bolestmi hlavy, aminokyselina L -Arginin zlepšuje imunitu a obnovu buněk a má zklidňující účinky.

Čokoláda zlepšuje náladu

Čokoláda působí na mozková centra libosti. Člověk si tedy kouskem kvalitní čokolády, může vylepšit náladu. Nic se ale nemá přehánět!

Čokoláda rozproudí milostné touhy

Tato pochutina se odjakživa považovala za povzbuzovače sexuální touhy, v minulosti to však nikdo neprokázal. Nyní se situace změnila. Přišel k tomu vědecký tým z Milána, který pravidelně podával čokoládu několika desítkám mužů a žen. Výzkumy skutečně potvrdily, že čokoláda je velice účinné afrodiziakum. Zvyšuje chuť na sex i schopnost dosáhnout orgasmu.

Nápoj pro zamilované

Potřebujeme: 50 g kvalitní tmavé čokolády, 250 ml smetany, 1 lžíci koňaku, špetku skořice, 1 roztlučený hřebíček

Postup: Čokoládu rozlámeme na menší kousky, přidáme smetanu, koňak, koření a vzniklou směs pomalinku rozpouštíme ve vodní lázni. Nápoj podáváme horký.

Pozor na čokoládové náhražky plné tuku

Kvalitní čokoláda obsahuje kakaovou hmotu (kakaový prášek a máslo) s přidáním sušeného mléka a koření. Často se pod pojmem čokoláda prodávají levné tukové náhražky, které rozhodně nejsou zdraví prospěšné.

Doporučujeme

Články odjinud