Čokoláda tiší rozbouřené nervy

Čokoláda tiší rozbouřené nervy

Čokoláda je nejen velmi chutná, ale také zdraví prospěšná pochutina. Zvlášť pro lidi, kteří trpí depresemi. Australský výzkum sledoval bezmála 3 000 lidí trpících depresí a dospěl ke zjištění, že 45 procent z nich má rádo a pravidelně jí čokoládu.

Skoro 61 procent účastníků výzkumu se shodlo, že jim čokoláda nejen zlepšuje náladu, ale také je zbavuje podrážděnosti a úzkosti. Dotazníkovým průzkumem se zjistilo, že lidé, kteří vášnivě milují čokoládu, velmi často trpí nadprůměrnou neurotičností, konkrétně podrážděností, přecitlivělostí, úzkostnými myšlenkami, přehnanou sebekritikou a sebestředností. Oproti tomu však lidé, kteří jsou prostě introverti a jsou tedy rezervovaní, nespolečenští a nároční bez dalších chorobných symptomů, si na čokoládu tolik nepotrpí.

Studii vedl profesor Gordon Parker z University of South Wales v Sydney. Účastníci studie byli vyzváni, aby vyplnili a emailem poslali důkladný dotazník týkající se jejich zdravotního stavu a obliby čokolády. Zúčastnilo se 70 procent žen a průměrný věk byl respondentů byl 40 let. Celých 73 procent respondentů v minulosti užívalo antidepresiva, často ale uvádějí, že po jejich vysazení jim zachutnala čokoláda.

Doporučujeme

Články odjinud