Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty! | Zdroj: David Turecký

Zdroj: David Turecký

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda. Vychutnejte si ji ve formě ďábelsky dobrých dezertů.

Sušenky s arašídovým krémem

asi 20 koleček – příprava: 45 minut + chladnutí

  • 350 g hořké čokolády
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • 125 g třtinového cukru
  • 35 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

KRÉM:

  • 280 g arašídového másla
  • 160 g krupicového cukru
  • 80 g másla
  • 80 ml smetany 33%
  • 1 vanilkový lusk

Troubu předehřejte na 160 °C.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. V míse vyšlehejte vejce s máslem a cukrem dohladka. Přimíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a rozpuštěnou čokoládu. Směs nechte 10 minut odpočinout.

Pak polévkovou lžící tvořte hromádky na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 10 minut, až jsou sušenky popraskané. Nechte vychladnout.

Na krém vyšlehejte arašídové máslo s cukrem a máslem. Přidejte smetanu s dření z vanilkového lusku a vyšlehejte. Vychladlá kolečka slepujte nadýchaným krémem.

Čokoládovo-karamelový koláč

na delší úzkou koláčovou formu – příprava: 50 minut + chladnutí

TĚSTO:

  • 200 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 380 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
  • 60 g másla
  • 200 g hořké čokolády
  • 60 ml smetany 33%

Troubu předehřejte na 180 °C.

Z mouky a másla připravte drobenku, potom přidejte 50 ml studené vody, sůl a důkladně propracujte v hladké těsto, zabalte je do fólie a dejte odpočinout do ledničky.

Formu důkladně vymažte máslem, vyložte vyváleným těstem a propíchejte dno vidličkou. Přes těsto dejte pečicí papír, naplňte fazolemi jako závažím a pečte dozlatova v předehřáté troubě. Po upečení nechte vychladnout.

Mezitím v hrnci vařte za stálého míchání do zhoustnutí (asi 3 až 5 minut) kondenzované mléko, javorový sirup a máslo. Nalijte na vychladlý koláč ve formě a opět chlaďte asi 30 minut.

Potom ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se smetanou. Když získá hladkou konzistenci, přelijte jí vychladlý koláč a opět dejte na 30 minut chladit.

Čokoládový pečený pudink

na 6 formiček o ø 10 cm – příprava: 35 minut

  • 185 g hladké mouky
  • 25 g mletých lískových ořechů
  • 90 g třtinového cukru
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 35 g kakaa
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

OMÁČKA:

  • 175 g třtinového cukru
  • 3 lžíce kakaa + na posypání

Troubu předehřejte na 180 °C.

V míse smíchejte mouku, mleté lískové oříšky, cukr, prášek do pečiva a kakao. Potom přidejte mléko, rozpuštěné máslo, vejce a dobře promíchejte. Směs nalijte do důkladně vymazaných zapékacích formiček.

Smíchejte cukr s kakaem a touto směsí posypte naplněné misky. Na každou ještě nalijte 2 lžíce vroucí vody. Dejte péct asi na 20 minut, dokud není povrch pevný. Nakonec posypte kakaem.

Pralinky s burisony

na menší pekáček – příprava: 20 minut + chladnutí

  • 300 g hořké čokolády
  • 300 g mléčné čokolády
  • 180 ml smetany 33%
  • třtinový cukr podle chuti
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 80 g burisonů

Ve vodní lázni nechte povolit čokoládu, přidejte smetanu a rozmíchejte dohladka. Z cukru a pomerančové šťávy připravte karamel, zamíchejte do něj burisony a ještě zatepla namačkejte do formy vyložené pečicím papírem.

Po vychladnutí burisonový plát vyndejte a do stejné formy opět vyložené pečicím papírem nalijte polovinu rozpuštěné čokolády, na ni opatrně přendejte burisonovou placku a opět zalijte zbylou čokoládou.

Chlaďte 2 až 3 hodiny a rozkrájejte na kostky.

Bábovičky s malinami

na 10 formiček o ø 8 cm – příprava: 30 minut

  • 125 g másla
  • 100 g hořké čokolády
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • maliny

Ve vodní lázni rozpusťte máslo s čokoládou a rozmíchejte dohladka. Přendejte do mísy s cukrem a vejci a promíchejte. Přidejte mouku, prášek do pečiva, kakao a promíchejte. Těsto nalijte do vymazaných formiček a přidejte maliny. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.

Brownies

na 1 plech – příprava: 40 minut

  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g bílé čokolády
  • 175 g másla
  • 4 vejce
  • 250 g třtinového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • 50 g mléčné čokolády

Troubu předehřejte na 180 °C. Hlubší plech vyložte pečicím papírem.

Ve vodní lázni rozpusťte hořkou a bílou čokoládu spolu s máslem. Šlehejte vejce s cukrem, až je hmota bílá a zdvojnásobí objem. Potom přidejte čokoládovou směs a opatrně promíchejte s moukou a kakaem. Nakonec vmíchejte nalámanou mléčnou čokoládu.

Těsto rozetřete na plech a pečte asi 20 minut.

Čokoláda v kostce

Debutovala jako nápoj aztéckých vládců, do Evropy přicestovala v 16. století a v tuhé podobě vystupuje od roku 1847.

  • Tmavá: Čistá čokoláda bez mléka. Podle evropských norem musí obsahovat minimálně 35 % kakaa, ale ta opravdu senzační, které se říká COUVERTURE, má mnohem vyšší obsah kakaa – víc než 70 %. Dnes ji seženete nejen ve specializovaných obchodech, ale musíte si za ni trochu připlatit.
  • Bílá: Její podstatou je kakaové máslo – rostlinný tuk, který vzniká lisováním rozdrcených pražených kakaových bobů. Jako tuk má naprosto unikátní vlastnosti. Obsahuje totiž antioxidanty, které nejenže zabraňují žluknutí samotného másla, ale také stárnutí buněk lidského organismu.
  • Mléčná: Čokoláda s obsahem sušeného nebo kondenzovaného mléka. Další možnou přísadou do čokolády je nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští už při teplotách 20 °C, což způsobuje v ústech chladivý efekt. Čokoládě s přídavkem kokosového tuku se říká LEDOVÁ.

ZÁSADNÍ ZLOM V KARIÉŘE zaznamenala čokoláda s příchodem Holanďana Conrada van Houtena. Jako první dokázal oddělit kakaové máslo od prášku, čímž umožnil výrobu čokolády v tabulkách, jak ji známe dnes.

Doporučujeme

Články odjinud