Americké brusinky, cranberries (Vaccinium macrocarpon), s českým botanickým názvem klikva velkoplodá, jsou blízké příbuzné naší brusinky, ale v mnoha znacích se liší. Zralé plody totiž dosahují rozměrů olivy a uvnitř mají více šťavnaté dužniny. Bez nadsázky se o nich dá tvrdit, že jsou nejúčinnějším antioxidantem ze všech druhů prodávaného ovoce. Přírodní látky v nich obsažené dokážou účinně bránit bakteriím v usazování se na sliznicích vnitřních orgánů lidského těla. Nejvíce se proto využívají při předcházení infekčním bakteriálním onemocněním, hlavně močových cest.
Římský salát s jablky, slaninou a brusinkami
Na 4 porce, Příprava: 20 minut
200 ml červeného vína, ocet, 3 lžíce hnědého cukru, 100 g sušených brusinek celých, 125 g slaniny, 1 jablko, lístky baby římského salátu, 40 g parmazánu, sůl a pepř
Víno, ocet a cukr vařte do zhoustnutí (asi 10 minut). Přidejte americké brusinky. Osolte a opepřete a nechte vychladnout. Slaninu opečte na pánvi dokřupava bez tuku. Vyjměte a nechte okapat na ubrousku. Jablka rozčtvrťte a nakrájejte je na velmi jemné plátky.
Salát očistěte, omyjte, natrhejte na malé kousky a nechte okapat. Smíchejte salát, brusinkovou zálivku, jablka a slaninu.
Posypte hoblinkami sýra.
Žemlovka
Na 4 porce, Příprava: 50 minut
6 na plátky nakrájených housek (asi 250 g), 1–2 hrušky, 1 lžíce másla, 4 lžíce cukru, citronová šťáva, 1 balíček vanilkového pudinku, 500 ml mléka, 3 vejce, špetka soli, 50 g vlašských ořechů, 80 g celých sušených amerických brusinek, 1 lžíce moučkového cukru
Housky lehce opečte v troubě předehřáté na 200 °C. Hrušky rozčtvrťte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo. Vmíchejte lžíci cukru a hrušky na něm poduste.
Zakápněte citronovou šťávou a odstavte z ohně. V mléce prošlehejte pudinkový prášek, vejce, zbylý cukr a špetku soli. Ve směsi máčejte plátky housek a vrstvěte je střídavě s hruškami do zapékací mísy. Posypte nahrubo nasekanými ořechy a brusinkami a přelijte zbytkem mléka s vejci a pudinkem. Pečte v troubě při stejné teplotě asi 20–25 minut. Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.
Polévka z červeného zelí s uzenými kachními prsíčky
Na 4 porce, Příprava: 90 minut
svazek kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 hlávka červeného zelí, 30 g přepuštěného másla, 100 g uzené prorostlé slaniny, 1 1/2 l zeleninového vývaru, sůl, 1 lžička celého pepře, 1 lžička kuliček jalovce, 1–2 bobkové listy, 120 g sušených amerických brusinek, nasekaných, 120 g uzených kachních prsíček, 6 lžic octa, 150 g zakysané smetany, čerstvá majoránka na posypání, bageta k podávání
Očistěnou kořenovou zeleninu omyjte a nakrájejte na kostičky. Cibuli rozčtvrťte. Zelí nakrájejte na drobné kousky. Rozehřejte máslo a slaninu nakrájenou na kostičky na něm opečte dokřupava. Pak ji z pánve vyjměte. Na horkém oleji opečte polévkovou zeleninu a cibuli.
Přidejte zelí a krátce zpěňte. Podlijte vývarem. Přidejte koření, 100 g brusinek a mírným varem vařte asi hodinu. Chvíli před koncem vaření nakrájejte kachní prsíčka na plátky a napíchněte je na špízovou jehlici. Z polévky vyjměte koření, rozmixujte ji najemno a přeceďte přes jemné síto. Dochuťte octem a zakysanou smetanou. Posypte lístky majoránky a zbylými brusinkami a podávejte s kachním špízem a čerstvou bagetou.
Chlebíčky s brusinkami
Na 4 porce, Příprava: 20 minut
8 plátků bagety, 2 lžičky olivového oleje, 1 malé jablko, 2 lžičky másla, 1 lžíce kdoulového (nebo jiného pikantního) želé, limetková šťáva, 100 g čerstvého smetanového sýra, 2 lžíce jogurtu, pomerančová kůra, najemno nastrouhaná, 60 g sušených amerických brusinek, najemno nasekaných, 100 g krůtí šunky (velmi tence nakrájené), meduňka a čerstvě mletý pepř na ozdobu
Bagetu lehce potřete olejem a dejte na plech s pečicím papírem. Předehřejte gril v troubě a bagetu krátce opečte. Jablko rozčtvrťte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Krátce je poduste na rozehřátém másle. Přidejte ovocné želé a nechte jablko zkaramelizovat, lehce jej v pánvi občas promíchněte. Pokapejte limetkovou šťávou. Sýr promíchejte s jogurtem a pomerančovou kůrou a vmíchejte polovinu brusinek. Směsí potřete plátky bagety a obložte je krůtím nářezem. Zbylé brusinky smíchejte s jablkem a posypte obložené bagety. Ozdobte meduňkou a čerstvě mletým pepřem.
Know-how
Americká brusinka je, podle zahradnických serverů jednou z nejprodávanějších rostlin. Plazivý, pokryvný a na pohled velmi atraktivní keřík je stoprocentně mrazuvzdorný a po zasazení do rašelinné půdy a polostínu dává každý rok bohatou úrodu rubínově červených plodů.
Roste volně v severoamerické přírodě, ve velkém se také pěstuje v deseti státech na severu USA, ale při zachování vhodných podmínek je možné se z jeho úrody těšit i v našich přírodních podmínkách. Sklizeň probíhá od září do listopadu.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz