Rychleji upéct koláč už snad ani nejde. Crumble je drobenkový koláč s ovocem bez spodní vrstvy těsta. A co může být lepšího než jen ovoce s drobenkou? Celý recept blogerky Koko najdete na videu v úvodu článku.
Ingredience na jednoporcovou zapékací mističku
- ½ řapíku rebarbory
- 5 větších jahod
- Lžička cukru (možno vyměnit za med či javorový nebo kokosový sirup)
- Máslo na vymazání formičky
Na drobenku
- Vrchovatá lžička másla
- 2 lžíce hrubé mouky
- Lžička cukru
Volitelné (jedno ze zmíněného): lžíce jemných ovesných vloček, mandlové mouky, mandlových plátků, nadrcených máslových sušenek, nebo cukrářských piškotů
K servírování
Tučná zakysaná smetana
Laura Poláková
19. května 2023
Postup
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na zhruba centimetr velké kousky. Použijte menší zapékací misky, které vymažte trochou másla. Rozmístěte rebarboru, oslaďte, přidejte i nakrájené jahody. Žmolenku vypracujte rukama, přidejte třeba mandlovou mouku, nebo plátky mandlí, oříšky, nebo ovesné vločky. Drobenku rozmístěte po celém povrchu. Pečte na 200 °C, pečení potrvá 20, maximálně 25 minut podle druhu formiček. Podávat můžete hned, jak zvládnete horký crumble konzumovat. Doporučuju servírovat s tučnou zakysanou smetanou, případně oslazenou medem, javorovým nebo kokosovým sirupem. Šla by i šlehačka anebo vanilková zmrzlina.
Podobné recepty najdete v pořadu Menutovka na Mall.tv.