ČT Live - koncerty vynikajících kapel

Jiří Černý uvádí sérii koncertů ČT Live, které Česká televize začne vysílat v neděli 21. listopadu večer na ČT2. Do konce roku se v programu ČT objeví Support Lesbiens, Divokej Bill, Žalman a spol, Karel Plíhal, Tata Bojs a o Vánocích by se měl na obrazovce objevit koncert bratří Ebenů.

Záznam koncertu Support Lesbiens měl pro skupinu dvě zvláštnosti. Především spoluúčast jedenáctičlenného komorního smyčcového orchestru pod taktovkou Kryštofa Marka. A vzhledem k tomu, že se krátce po koncertu dohodli Kryštof Michal s Hynkem Tomanem, že ukončí spolupráci s Yardou Helešicem kvůli "odlišným názorům na celkovou image kapely", je to zároveň i poslední zaznamenaný koncert Support Lesbiens v jejich tradiční sestavě.

Úvalská kapela Divokej Bill byla založena v průběhu roku 1997. Kapela se líbila a díky pohodové náladě v Úvalech a podpoře přátel odehrála asi patnáct koncertů. Jejich třetí deska se už stává zlatou za deset tisíc prodaných kusů. Singlová písnička "Znamení" otevírá cestu do většiny rádií. Obliba skupiny Divokej Bill ji přivedla i televizní série ČT Live.

Pavel Lohonka Žalman hrával s desítkami vynikajících spoluhráčů a tak jen některé z nich mohl představit i během koncertu na Ranči ve Vleticích u Krásné Hory nad Vltavou. Během koncertu muzikanti také pokřtili nové album Nápis na štítu domu. Je v pořadí už čtrnácté, které Žalman a spol. v měnícím se složení natočili od roku 1987.

Koncert Karla Plíhala, jehož záznam Česká televize uvede, ho zastihl ve vrcholné formě. Stalo se tak v srpnu 2004 na nádvoří zámku v Telči. Hrál sám jen s kytarou, nechybělo ani několik krásných písniček na texty Josefa Kainara.

zdroj: ČT

Doporučujeme

Články odjinud