Čtrnáctiletý autista má IQ vyšší než Einstein | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Čtrnáctiletý autista má IQ vyšší než Einstein

Čtrnáctiletý Jacob Barnett z americké Indiany je autistou. Mírná až vážná forma tohoto vrozeného onemocnění u něj byla diagnostikována ve dvou letech. Dnes má však dospívající muž IQ kolem 170 bodů a je tedy o dost inteligentnější než Albert Einstein. Jacobovi to myslí a brzy dokončí magisterské studium kvantové fyziky. Navíc se o něm hovoří jako o budoucím laureátovi Nobelovy ceny.

Přitom jako batoleti mu lékaři věštili, že se zřejmě nikdy nenaučí ani zavázat si tkaničky. Za to, čím je dnes, vděčí především své matce Krisine. Ta ho s láskou nechala být tím, kým je, nijak na něj netlačila a pomáhala mu studovat svět s otevřenýma očima, zatímco ignorovala všechny věci, jichž nebyl schopen.

Jacob trávil roky terapií a speciální výukou. Jenže tento systém nijak nerespektoval jeho potřeby a matka Kristine si brzy všimla, že když na terapii nedochází, dělá ohromné věci. Když na ni naopak chodí, je skleslý, uzavřený a nekomunikuje.

Už ve třech a půl letech byl Jacob nadšeným milovníkem kvantové fyziky a astronomie. Rozuměl všemu, co nedokázala pochopit většina dospělých. Také mu stačilo projít se neznámým městem a druhý den byl schopen namalovat plán města odpovídající mapě.

Kristine Barnettová se tudíž rozhodla chlapce vyučovat sama doma. Už v jedenácti letech díky ní mohl nastoupit na vysokou školu a dne studuje fyziku částic na Indiana University v Indianapolisu.

Jacob pracuje na teorii relativity a řeší nejtěžší problémy z astrofyziky a teoretické fyziky. Pokud se mu prý podaří cokoli v tomto oboru rozluštit a objevit, může za to dostat Nobelovu cenu.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud