Čtvery Vánoce

Čtvery Vánoce

Představte si, že se na svátky sbalíte a odjedete do exotické země, kde si Vánoce užijete na pláži s lahodným koktejlem v ruce. Daleko od povinných rodinných návštěv, pryč od shonu, nervozity a hádek. Zní to jako pohádka?

Ovšem každá idylka jednou končí. A to se letos stalo Bradovi a Kate. Každého 25. prosince tento šťastně nesezdaný a dobře postavený pár ze San Francisca dodržuje tradici trvající od prvního roku, kdy se spolu seznámili – a totiž že prchnou před svým příbuzenstvem na odpočinkovou dovolenou plnou legrace v některé z exotických destinací. Na této dovolené pak u bazénu popíjejí margarity a oslavují konec roku se spokojeným pocitem, že se jim opět podařilo uniknout chaosu a emocím jim čtyř nejbližších rodin, tj. rozvedeným rodičům, hádajícím se sourozencům, neovladatelným dětem a všem těm nepříjemnostem a trapným momentům, jež dokreslují kolorit každých Vánoc. Jenže tento rok se jim to nepodaří.

Brad a Kate sice mají jako obvykle zabaleny nezbytné kraťasy i sluneční brýle, jenže na sanfranciském letišti je uvězní mlha, kvůli které byly zrušeny veškeré odlety. Mnohem horší navíc je, že je při natáčení reportáže o situaci na letišti zachytí místní televizní stanice, a že se tudíž všichni ve městě včetně jejich rodičů dovědí, že se jim nepodařilo odletět. V takové chvíli už není žádného úniku ani omluv, a tak je doma očekává Bradův otec. A taky Katina matka. A Bradova matka. I Katin otec.

Jak se tak navzájem podporují v ochotě absolvovat maratón návštěv, Brad i Kate očekávají jen to nejhorší – a to je také přesně to, co proběhne. Jenže zatímco Brad počítá minuty do jejich vysvobození, Kate najednou začne pociťovat i tikání trošku jiných hodin. Ke konci dne tak Brad i Kate získávají jiný pohled na to, odkud vlastně přišli… a také kam vlastně směřují. Poznat sebe samotné i jeden druhého navzájem jací vlastně jsou jim nakonec nabídne šanci prožít opravdovou lásku, na jakou si dosud jenom hráli.

„Film ‘Čtvery Vánoce’ je kromě toho také o věčném boji mezi tím, kým bychom měli být podle představ těch, kdo nás vychovali, mezi tím, kým ve skutečnosti jsme, a mezi tím, kým se chceme stát“, vysvětluje dále režisér. „Právě proto bývají návraty domů tak obtížné. Jakmile totiž vejdete do dveří svého dávného domova, narážejí na vás všude obrázky toho, kým jste kdysi byli, jak vás pořád vidí vaši rodiče a sourozenci – což ale možná už vůbec nejste vy. Je to vlastně trvalý nesoulad“, dodává Seth Gordon.

Horší, než prožívat takovéto ponižující a trapné zážitky, už může pouze být sdílet tyto zážitky se svým partnerem, tj. jedinou osobou, u které vám opravdu záleží na tom, aby si myslela, nakolik jste skvělí. Anebo alespoň normální. Anebo úplně v nejhorším případě aspoň nikoli geneticky méněcenný v důsledku sounáležitosti k sociálně nefunkční jednotce, kterou nazýváte svoji rodinou.

Příjemná vánoční komedie se chlubí také hvězdným obsazením. Hlavní role Brada a Kate ztvárňují Vince Vaughn a Reese Witherspoon. V roli jejich rodičů uvidíte Roberta Duvalla, Mary Steenburgen, Sissy Spacek a Jona Voight. Premiéra v českých kinech je 11. prosince 2008, film se promítá v originálním znění s titulky.

 

 

Soutěž

Soutěžíme s filmem Čtvery Vánoce. Můžete vyhrát lístky do kina, pánské tričko s motivem filmu, plátěnou nákupní tašku, dámské tričko a 2x DVD z nabídky WB novinek.

Foto: archiv Warnes Bros.

Doporučujeme

Články odjinud