Čtyři houbové poklady: Jak s nimi naložit?

20. 9. 2016
Čtyři houbové poklady: Jak s nimi naložit?
Můžeme i nich diskutovat, můžeme se o ně přít, ale tato čtyřka z našich lesů, mezí, polí i pěstíren má mezinárodní renomé. Přinesli jste si o víkendu z lesa plné košíky? Tak se pusťte do našich receptů!

Žampionový nákyp

4 porce příprava: 60 minut

4 plátky toastového chleba, 400 g čerstvých žampionů, 3 velká rajčata, 1 menší cibule, 70 g másla, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce nasekané petrželky, 4 vejce, 100 ml smetany, 50 g nastrouhaného tvrdého sýra, sůl a pepř

Plátky toastového chleba nakrájejte na kostky. Rozložte je na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečte dozlatova. Pak je nechte vychladnout. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, rajčata na kolečka, cibuli nasekejte najemno. Zapékací formu vymažte kouskem másla. Zbylé máslo rozpusťte a smíchejte se žampiony, cibulkou, citronovou šťávou, petrželkou, špetkou soli a pepře. Opečený toastový chleba v míse smíchejte s rozšlehanými žloutky a smetanou. Bílky vyšlehejte s 1 lžičkou soli a vmíchejte do chleba se žloutky. Směs rovnoměrně rozprostřete na dno zapékací mísy. Překryjte ji vrstvou žampionů, pak rajčat a nakonec opět vrstvou žampionů. Zasypte strouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C (asi 20–25 minut).

Žampiony

Z pěstíren jsou dostupné po celý rok, v sezoně ale nepohrdněte houbami nasbíranými na poli či v temnějším zákoutí zahrady. Mají totiž silnější chuť i vůni. Nejvíce přitom získáte z větších plodnic.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Planetární vládci signalizují, že teď můžete řešit otázku dědictví. Nemusíte se obávat ani různých investic, přičemž prim hrají nemovitosti. Jste velmi pečliví, takže vám nemusí nikdo…

Nejčtenější články

Články odjinud