Čtyři houbové poklady: Jak s nimi naložit?

Čtyři houbové poklady: Jak s nimi naložit?

Můžeme i nich diskutovat, můžeme se o ně přít, ale tato čtyřka z našich lesů, mezí, polí i pěstíren má mezinárodní renomé. Přinesli jste si o víkendu z lesa plné košíky? Tak se pusťte do našich receptů!

Žampionový nákyp

4 porce příprava: 60 minut

4 plátky toastového chleba, 400 g čerstvých žampionů, 3 velká rajčata, 1 menší cibule, 70 g másla, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce nasekané petrželky, 4 vejce, 100 ml smetany, 50 g nastrouhaného tvrdého sýra, sůl a pepř

Plátky toastového chleba nakrájejte na kostky. Rozložte je na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečte dozlatova. Pak je nechte vychladnout. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, rajčata na kolečka, cibuli nasekejte najemno. Zapékací formu vymažte kouskem másla. Zbylé máslo rozpusťte a smíchejte se žampiony, cibulkou, citronovou šťávou, petrželkou, špetkou soli a pepře. Opečený toastový chleba v míse smíchejte s rozšlehanými žloutky a smetanou. Bílky vyšlehejte s 1 lžičkou soli a vmíchejte do chleba se žloutky. Směs rovnoměrně rozprostřete na dno zapékací mísy. Překryjte ji vrstvou žampionů, pak rajčat a nakonec opět vrstvou žampionů. Zasypte strouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C (asi 20–25 minut).

Žampiony

Z pěstíren jsou dostupné po celý rok, v sezoně ale nepohrdněte houbami nasbíranými na poli či v temnějším zákoutí zahrady. Mají totiž silnější chuť i vůni. Nejvíce přitom získáte z větších plodnic.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 4

Lišky s těstovinami

4 porce příprava: 35 minut

400 g čerstvých lišek, 200 g plátků anglické slaniny, 2 masitá rajčata, 250 ml sladké smetany 33%, 2 snítky tymiánu, 500 g čerstvých těstovin tagliatelle, 1 hrst nasekané petrželky, sůl a drcený pepř

Lišky očistěte. Menší překrojte na poloviny, ostatní nakrájejte na větší kousky. Slaninu nakrájejte na kostičky. Rajčata zbavte tuhého středu a semínek a nakrájejte je na malé kostičky. Na pánvi orestujte slaninu. Až pustí tuk a bude lehce opečená, přidejte lišky a vše společně restujte asi 4 minuty. Pak snižte teplotu. Vlijte smetanu, přidejte tymián a špetku čerstvě drceného pepře a duste, až omáčka zhoustne, zhruba 10 minut. Nakonec vmíchejte nakrájená rajčata a lehce prohřejte. Čerstvé těstoviny vařte v osolené vodě 2 minuty, podle návodu. Pak je sceďte. Rozdělte na talíře. Přelijte omáčkou s liškami. Posypte petrželkou a servírujte.

Lišky

Stále vzácnější houby pevné na skus, takže se hned tak nepromění v bláto. Jsou ceněny také pro aroma a barvu, která činí jídlo od pohledu lákavějším. Trpělivost při čištění miniaturních lupenů se určitě vyplatí.

Pokračování 3 / 4

Smažené řízky z hlívy

4 porce příprava: 45 minut

400 g brambor typu B, 100–150 ml smetany 12%, 25 g másla, 400–600 g větší hlívy ústřičné, sůl a pepř, 3 vejce, 100 g hladké mouky, 200 g strouhanky, olej na smažení, 250 g směsi salátových listů, 1 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžička bílého balzamikového octa

Nejdřív připravte pyré. Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Uvařte je v osolené vodě doměkka. Pak vodu slijte. Brambory rozšťouchejte. Postupně do nich vešlehejte smetanu a máslo. Dochuťte solí. Klobouky hlívy očistěte a zkraťte nohy. Lehce osolte a opepřete. Připravte si trojobal. Hlívy obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. V kastrolu nebo hluboké pánvi zahřejte větší vrstvu oleje. Houby smažte dozlatova. Odkládejte je na papírovou utěrku, tím je zbavíte přebytečného tuku. Listy salátu lehce promíchejte s olejem a balzamikovým octem, rozdělte je na talíře. Přidejte bramborové pyré a osmažené houby.

Hlíva

Nikdy jí není dost. Tvárná pevná houba je ceněna pro vysoký obsah bílkovin, aminokyselin a hlavně betaglukanů, které jsou přirozeným imunostimulantem. Skvělá i na ragú, do závinu a slaných koláčů.

Pokračování 4 / 4

Houbový guláš se zakysanou smetanou

4 porce příprava: 40 minut

500 čerstvých hřibovitých hub, 80 g sádla, 2 velké bílé cibule, 1 zelená paprika, 1 rajče, 1 lžičky drceného kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl a pepř, 150 g zakysané smetany, 2 stonky čerstvé majoránky, chléb na servírování

Očištěné hříbky pokrájejte na plátky. Polovinu sádla rozpusťte v kastrolu a vsypte nakrájené hřiby. Duste je ve vlastní šťávě, dokud nevydusíte tekutinu. Jednu cibuli nakrájejte nadrobno, druhou na kolečka. Papriku očistěte a nakrájejte na nudličky. Rajče omyjte a nakrájejte na kousky. Ve druhém kastrolu rozehřejte zbylé sádlo. Vsypte kmín a cibuli nakrájenou nadrobno a spolu restujte, až bude cibule měkká. Pak přidejte mletou papriku a krátce osmahněte. Přidejte podušené houby, nakrájenou papriku a rajče. Osolte, opepřete a společně duste asi 15 minut, dokud paprika nezměkne. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a servírujte s čerstvou majoránkou, na kolečka nakrájenou cibulí a chlebem.

Hříbky

Mezi českými houbami nekorunovaný král. Hřib obecný je masitá, velmi chutná houba, která potřebuje co nejdříve po sběru pečlivě očistit a bez otálení zpracovat. Jinak rychle měkne a ztrácí svou kvalitu.

Doporučujeme

Články odjinud