Čtyři variace na těstoviny. Vyzkoušejte snadné recepty pro každého | Zdroj: Ondřej Košík

Zdroj: Ondřej Košík

Čtyři variace na těstoviny. Vyzkoušejte snadné recepty pro každého

Italové vědí, co je dobré. Proto neváhejte a inspirujte se jejich snadnými a rychlými recepty na zázrak, kterému prostě a jednoduše říkají pasta.

Špagety s rukolovým pestem

4 porce - příprava: 25 minut

  • 500 g špaget
  • 40 g bazalky
  • 60 g rukoly
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g parmazánu + na ozdobu
  • 20 g pecorina
  • 30 g pražených slunečnicových semínek + na ozdobu
  • 100 ml olivového oleje + na zakapání
  • sůl a pepř
  • kůra z 1 citronu
  • bazalka na ozdobu

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Připravte si pesto: omyté a usušené bylinky dejte do mixéru, přidejte česnek, nastrouhané sýry, semínka a zalijte olivovým olejem, rozmixujte. Ještě teplé těstoviny smíchejte s pestem, přendejte na talíře, zasypte semínky, kůrou z citronu a nastrouhaným sýrem.


Těstovinový salát

4 porce - příprava: 30 minut

  • 500 g těstovin
  • 100 g mandlí
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • sůl a pepř
  • 1 cuketa
  • olivový olej
  • 200 g polníčku
  • 60 g zelených oliv
  • 100 g čerstvého sýra
  • šalvěj
  • balzamikový ocet

Těstoviny uvařte. Na oleji orestujte mandle a sušená rajčata. Přidejte k nim těstoviny, osolte, opepřete a promíchejte. Omytou cuketu nakrájejte na plátky, krátce orestujte na trošce oleje, musí být na skus. Těstoviny rozdělte na talíře, přidejte orestovanou cuketu, polníček, olivy, čerstvý sýr, šalvěj a dochuťte ještě olivovým olejem a balzamikovým octem.

NÁŠ TIP: Místo polníčku můžete podávat jiné druhy salátu, třeba aromatickou rukolu. Zkuste také pokrm posypat orestovanou pancettou.


Mušličky s hráškem a fazolovými lusky

4 porce - příprava: 20 minut

  • 500 g těstovin
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 4 jarní cibulky
  • 300 g fazolových lusků
  • 300 g hrášku
  • parmská šunka
  • řecký jogurt
  • oregano
  • sůl a pepř

Těstoviny uvařte na skus. Na oleji orestujte plátky česneku, přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku, fazolové lusky a nakonec vmíchejte hrášek. Krátce orestujte a odstavte. Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninou, ozdobte v troubě upečenou parmskou šunkou, řeckým jogurtem, lístky oregana a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.


Lasagne se špenátem

4 porce - příprava: 70 minut

  • olivový olej + olej na vymazání formy
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g listového mraženého špenátu (nebo 1 kg čerstvého)
  • 2 vejce
  • 500 g ricotty
  • 60 g parmazánu + na ozdobu
  • sůl a pepř
  • 1 balení lasagní

BEŠAMEL:

  • 60 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • 400–450 ml plnotučného mléka

Na oleji orestujte nasekané šalotky s česnekem, přidejte špenát a poduste. Pak vmíchejte vejce, ricottu, parmazán, sůl a pepř. Připravte si bešamel: rozpusťte máslo, přisypte mouku a muškátový oříšek a usmažte světlou jíšku. Zalijte ji mlékem, rozmíchejte a uvařte kaši. Vymažte formu, potřete bešamelem. Vkládejte střídavě lasagne, špenátovou směs a bešamel. Zakončete lasagnemi s bešamelem, posypte sýrem a pečte při 180 °C asi 50 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud