Čtyři variace na těstoviny. Vyzkoušejte snadné recepty pro každého

4. 5. 2015
Italové vědí, co je dobré. Proto neváhejte a inspirujte se jejich snadnými a rychlými recepty na zázrak, kterému prostě a jednoduše říkají pasta.

Špagety s rukolovým pestem

4 porce - příprava: 25 minut

  • 500 g špaget
  • 40 g bazalky
  • 60 g rukoly
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g parmazánu + na ozdobu
  • 20 g pecorina
  • 30 g pražených slunečnicových semínek + na ozdobu
  • 100 ml olivového oleje + na zakapání
  • sůl a pepř
  • kůra z 1 citronu
  • bazalka na ozdobu

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Připravte si pesto: omyté a usušené bylinky dejte do mixéru, přidejte česnek, nastrouhané sýry, semínka a zalijte olivovým olejem, rozmixujte. Ještě teplé těstoviny smíchejte s pestem, přendejte na talíře, zasypte semínky, kůrou z citronu a nastrouhaným sýrem.


Těstovinový salát

4 porce - příprava: 30 minut

  • 500 g těstovin
  • 100 g mandlí
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • sůl a pepř
  • 1 cuketa
  • olivový olej
  • 200 g polníčku
  • 60 g zelených oliv
  • 100 g čerstvého sýra
  • šalvěj
  • balzamikový ocet

Těstoviny uvařte. Na oleji orestujte mandle a sušená rajčata. Přidejte k nim těstoviny, osolte, opepřete a promíchejte. Omytou cuketu nakrájejte na plátky, krátce orestujte na trošce oleje, musí být na skus. Těstoviny rozdělte na talíře, přidejte orestovanou cuketu, polníček, olivy, čerstvý sýr, šalvěj a dochuťte ještě olivovým olejem a balzamikovým octem.

NÁŠ TIP: Místo polníčku můžete podávat jiné druhy salátu, třeba aromatickou rukolu. Zkuste také pokrm posypat orestovanou pancettou.


Mušličky s hráškem a fazolovými lusky

4 porce - příprava: 20 minut

  • 500 g těstovin
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 4 jarní cibulky
  • 300 g fazolových lusků
  • 300 g hrášku
  • parmská šunka
  • řecký jogurt
  • oregano
  • sůl a pepř

Těstoviny uvařte na skus. Na oleji orestujte plátky česneku, přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku, fazolové lusky a nakonec vmíchejte hrášek. Krátce orestujte a odstavte. Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninou, ozdobte v troubě upečenou parmskou šunkou, řeckým jogurtem, lístky oregana a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.


Lasagne se špenátem

4 porce - příprava: 70 minut

  • olivový olej + olej na vymazání formy
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g listového mraženého špenátu (nebo 1 kg čerstvého)
  • 2 vejce
  • 500 g ricotty
  • 60 g parmazánu + na ozdobu
  • sůl a pepř
  • 1 balení lasagní

BEŠAMEL:

  • 60 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • 400–450 ml plnotučného mléka

Na oleji orestujte nasekané šalotky s česnekem, přidejte špenát a poduste. Pak vmíchejte vejce, ricottu, parmazán, sůl a pepř. Připravte si bešamel: rozpusťte máslo, přisypte mouku a muškátový oříšek a usmažte světlou jíšku. Zalijte ji mlékem, rozmíchejte a uvařte kaši. Vymažte formu, potřete bešamelem. Vkládejte střídavě lasagne, špenátovou směs a bešamel. Zakončete lasagnemi s bešamelem, posypte sýrem a pečte při 180 °C asi 50 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Hodně se vám nyní uleví, což přinese do vašeho života kýžený klid. To, co vám dělalo starosti, nepomine samo, bude třeba, abyste vyvinuli jisté úsilí. Naštěstí vám pomůže člověk, se kterým…

Nejčtenější články