Italové vědí, co je dobré. Proto neváhejte a inspirujte se jejich snadnými a rychlými recepty na zázrak, kterému prostě a jednoduše říkají pasta.
Špagety s rukolovým pestem
4 porce - příprava: 25 minut
- 500 g špaget
- 40 g bazalky
- 60 g rukoly
- 2 stroužky česneku
- 60 g parmazánu + na ozdobu
- 20 g pecorina
- 30 g pražených slunečnicových semínek + na ozdobu
- 100 ml olivového oleje + na zakapání
- sůl a pepř
- kůra z 1 citronu
- bazalka na ozdobu
Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Připravte si pesto: omyté a usušené bylinky dejte do mixéru, přidejte česnek, nastrouhané sýry, semínka a zalijte olivovým olejem, rozmixujte. Ještě teplé těstoviny smíchejte s pestem, přendejte na talíře, zasypte semínky, kůrou z citronu a nastrouhaným sýrem.
Těstovinový salát
4 porce - příprava: 30 minut
- 500 g těstovin
- 100 g mandlí
- 100 g sušených rajčat v oleji
- sůl a pepř
- 1 cuketa
- olivový olej
- 200 g polníčku
- 60 g zelených oliv
- 100 g čerstvého sýra
- šalvěj
- balzamikový ocet
Těstoviny uvařte. Na oleji orestujte mandle a sušená rajčata. Přidejte k nim těstoviny, osolte, opepřete a promíchejte. Omytou cuketu nakrájejte na plátky, krátce orestujte na trošce oleje, musí být na skus. Těstoviny rozdělte na talíře, přidejte orestovanou cuketu, polníček, olivy, čerstvý sýr, šalvěj a dochuťte ještě olivovým olejem a balzamikovým octem.
NÁŠ TIP: Místo polníčku můžete podávat jiné druhy salátu, třeba aromatickou rukolu. Zkuste také pokrm posypat orestovanou pancettou.
Mušličky s hráškem a fazolovými lusky
4 porce - příprava: 20 minut
- 500 g těstovin
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 4 jarní cibulky
- 300 g fazolových lusků
- 300 g hrášku
- parmská šunka
- řecký jogurt
- oregano
- sůl a pepř
Těstoviny uvařte na skus. Na oleji orestujte plátky česneku, přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku, fazolové lusky a nakonec vmíchejte hrášek. Krátce orestujte a odstavte. Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninou, ozdobte v troubě upečenou parmskou šunkou, řeckým jogurtem, lístky oregana a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.
Lasagne se špenátem
4 porce - příprava: 70 minut
- olivový olej + olej na vymazání formy
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 500 g listového mraženého špenátu (nebo 1 kg čerstvého)
- 2 vejce
- 500 g ricotty
- 60 g parmazánu + na ozdobu
- sůl a pepř
- 1 balení lasagní
BEŠAMEL:
- 60 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- špetka muškátového oříšku
- 400–450 ml plnotučného mléka
Na oleji orestujte nasekané šalotky s česnekem, přidejte špenát a poduste. Pak vmíchejte vejce, ricottu, parmazán, sůl a pepř. Připravte si bešamel: rozpusťte máslo, přisypte mouku a muškátový oříšek a usmažte světlou jíšku. Zalijte ji mlékem, rozmíchejte a uvařte kaši. Vymažte formu, potřete bešamelem. Vkládejte střídavě lasagne, špenátovou směs a bešamel. Zakončete lasagnemi s bešamelem, posypte sýrem a pečte při 180 °C asi 50 minut.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.