Cuketa a lilek: Skvělá dvojka pro pozdní léto

Cuketa a lilek: Skvělá dvojka pro pozdní léto

Tahle zelenina patří k letnímu grilování i do kuchyně. Není chuťově příliš výrazná, a tak se dobře kombinuje s dalšími ingrediencemi.

Cuketová polévka s bylinkovými muffiny

4 porce příprava: 75 minut

NA 8 MUFFINŮ: 300 g hladké mouky, 1 prášku do pečiva, sůl, 150 ml podmáslí, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 1 cukety, 2 lžíce bylinek, citronová kůra

NA POLÉVKU: 2–3 stroužky česneku, olivový olej, 4 malé cukety, pepř a sůl, 700 ml zeleninového vývaru, bazalka, 50 ml smetany na vaření

Troubu zapněte na 180 °C. Formičky na muffi ny vymažte. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Všechny mokré ingredience prošlehejte a vmíchejte do nich nastrouhanou cuketu, nasekané bylinky a kůru. Vmíchejte mouku a těstem naplňte formičky. Pečte 40 minut. Česnek nasekejte a orestujte na oleji. Přidejte pokrájené cukety a asi 10 minut restujte do změknutí. Zalijte vývarem a povařte. Přidejte bazalku, smetanu, rozmixujte a dochuťte.

Recepty na další pokrmy z najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Cuketová pomazánka s pistáciemi

4 porce příprava: 35 minut

4 menší cukety, 100 g vyloupaných pistácií, olivový olej, 3 stroužky česneku, sůl a pepř, oregano a petrželka

Troubu zapněte na 180 °C. Cukety nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet. Pistácie spařte vroucí vodou a oloupejte. Cukety osušte, promíchejte se lžící oleje a pečte asi 25 minut doměkka. Nechte zchladnout. Rozmixujte se zbylými surovinami. Na chlebu ozdobte pistáciemi.

Pokračování 3 / 5

Cuketový koláč

forma o O 24 cm příprava: 40 minut

1 balení křehkého těsta, 3 cukety, sůl a pepř, 2 velká vejce, podle chuti pažitka a oregano, 1–2 stroužky česneku, 200 g ricotty, 150 g čerstvého kozího sýra

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte, urovnejte do koláčové formy a dno propíchejte vidličkou. Překryjte čtvercem pečicího papíru, zasypte luštěninami a dejte na 10 minut předpéct do trouby. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet. Mezitím prošlehejte vejce s bylinkami, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Vmíchejte ricottu a kozí sýr. Těsto vyndejte z trouby, sundejte pečicí papír s luštěninami a nechte chvilku zchladnout. Nalijte náplň. Navrch poklaďte osušená kolečka cukety. Troubu stáhněte na 180 °C a pečte do ztuhnutí.

Pokračování 4 / 5

Kuřecí paličky po baskicku

4 porce příprava: 90 minut

8 kuřecích paliček bez kůže, 1 lilek, sůl a pepř, olivový olej, 1 červená cibule, 1 červená a 2 zelené chilli papričky, 2 stroužky česneku, 2 lžičky sladké papriky, 1 plechovka sterilovaných rajčat, 250 ml kuřecího vývaru, 150 g uzené vepřové šunky, 3 bobkové listy, cibulková nať a 2 rajčata k podávání

Kuře osolte a opepřete, lilek nakrájejte na kousky a osolte. Nechte odležet. Pak lilek osušte papírovou utěrkou. V hluboké pánvi rozehřejte olej a kuře na něm zprudka opečte. Vyjměte. Orestujte lilek. Přidejte na nudličky nakrájenou cibuli, jemně nasekané chilli papričky zbavené semínek. Opékejte asi 5 minut doměkka. Vmíchejte prolisovaný česnek a nechte rozvonět. Přidejte papriku a ještě zpěňte. Vložte zpět kuřecí maso, zalijte pokrájenými rajčaty a vývarem. Vmíchejte nahrubo nakrájenou šunku a bobkový list. Plamen stáhněte na minimum, přiklopte poklicí a asi hodinu za občasného promíchání duste doměkka. Dochuťte solí a pepřem a podle potřeby omáčku zredukujte. Rajčata zbavte semínek a nakrájejte. Maso podávejte posypané natí a rajčaty. Jako příloha se hodí dušená rýže.

Pokračování 5 / 5

Mořský okoun s grilovaným lilkem

2 porce příprava: 45 minut

2 mořští okouni, sůl a pepř, svazek koriandru, olivový olej, 1 lilek, 1 citron, hrst fazolkových lusků, thajská bazalka

Rybu očistěte, kůži z obou stran ostrým nožem mělce nařízněte. Zevnitř i zvenku okouny osolte a opepřete a do břicha jim vložte trochu koriandru. Zprudka opečte z obou stran na olivovém oleji. Přiklopte a na mírném plameni ještě chvíli opékejte, až bude maso hotové. Lilek nakrájejte na plátky, nasolte a nechte odležet. Otřete dosucha a opečte na grilovací pánvi spolu s kousky omytého citronu a fazolkovými lusky. Rybu podávejte se salátem z pečené zeleniny, zakápnutou olivovým olejem a s koriandrem i thajskou bazalkou.

Doporučujeme

Články odjinud