Cukr zahojí otevřené rány a vředy lépe než antibiotika

Cukr zahojí otevřené rány a vředy lépe než antibiotika

Jak léčí Afričané otevřené rány, když nemají antibiotika, nebo když antibiotika už nezabírají? Nasypou do ní krystalový cukr. Britští vědci na stránkách deníku Daily Mail teď píšou o tom, že tento recept skutečně zabírá. A cukr dokáže pomáhat u vředů a otevřených ran ve chvíli, kdy už antibiotika proti bakteriím neúčinkují.

Podle doktora Mosese Murandua (původem ze Zimbabwe) působícím na Wolverhampton University cukr odvádí tekutinu mimo ránu do obvazu, čímž znemožňuje bakteriím množit se a naopak urychluje hojení. Cukr přitom účinně pomáhá tam, kde už antibiotika nezabírají.

Spolu s lékaři z Birminghamu doktor Murandu cukrem úspěšně léčí ránu po amputaci nohy. Alan Bayliss přišel o nohu nad kolenem v lednu letošního roku, rána se ale neúspěšně hojila. Když ji začal doktor Murandu léčit krystalovým cukrem, velikost rány se drasticky zmenšila už za dva týdny.

?Když Moses poprvé obvazoval moji ránu, použil téměř hrnec cukru, ale za dva týdny na to potřebuje už jen asi čtyři až pět lžic? urychlilo to hojení a je to pozitivní krok kupředu. Zpočátku jsem byl trochu skeptický, ale když jsem pak osobně viděl, jak cukr funguje a jak ránu hojí, byl jsem udivený,? svěřil Bayliss listu Daily Mail.

Doktor Murandu testuje krystalový cukr při hojení vředů a otevřených ran ve třech anglických nemocnicích ? Moseley Hall, QE Hospital a Manor Hospital. K aplikaci do ran používá sterilizovaný cukr, který do rány nevnáší žádné další choroboplodné zárodky, ale bakteriím v ráně odebírá vodu a brání jim v množení. Cukr doktor Murandu používá až ve chvíli, kdy selžou klasické obvazy a podávání antibiotik.

?Velmi mě těší, když vidím výsledky, navíc sestry dokážou převazovat samy poté, co jim to ukážu, pacientům velmi pomáhá, že vidí pozitivní výsledky této léčby,? uvedl Murandu pro Daily Mail.

Doporučujeme

Články odjinud