Zdroj: Stockfood.cz

Zdroj: Stockfood.cz

 Zdroj: Stockfood.cz
 Zdroj: Stockfood.cz
 Zdroj: Stockfood.cz
 Zdroj: Stockfood.cz
6
Fotogalerie

Cukroví nejen od sousedů

Německá, rakouská nebo švýcarská kuchyně má s tou naší hodně společného. Zejména o Vánocích projevuje stejnou náklonnost máslu, cukru a kakau. Jen výsledek je krapet jiný, než jsme zvyklí.

Basilejská srdíčka

na 2 plechy - příprava: 40 minut + odležení

  • 2 bílky
  • 2 lžíce griotky
  • 180 g moučkového cukru
  • špetka mleté skořice a hřebíčku
  • 250 g hořké čokolády
  • 250 g mletých mandlí
  • krystalový cukr

Ušlehejte sníh, vmíchejte griotku, cukr, koření, strouhanou čokoládu a mandle.Těsto zabalte a dejte do ledničky, pak vyválejte mezi fóliemi a vykrajujte srdíčka. Okraje ponořte do misky s cukrem a nechte zaschnout do druhého dne. Pečte ve vyhřáté troubě na 250 °C asi 3 až 5 minut.


Linecké řezy

na 1 plech - příprava: 40 minut + odležení

  • 700 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 lžičky vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 vejce
  • 430 g krupicového cukru
  • 430 g másla
  • 430 g mletých ořechů
  • 150 g rybízové marmelády
  • bílek a moučkový cukr na polevu

Všechny suroviny na těsto smíchejte a rozetřete na plech s pečicím papírem. Navrch pokapejte marmeládou a pečte asi 25 minut při 175 °C. Vychladlý plát ozdobte bílkovou polevou, nechte ji ztuhnout a nakrájejte na řezy.


Sušenky Spekulatius

na 3 plechy - příprava: 60 minut + odležení

  • 400 g polohrubé mouky
  • špetka prášku do pečiva
  • 200 g másla
  • 2 vejce
  • 300 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte nakrájené máslo, vejce, cukr, sůl a koření. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte přes noc vychladit do ledničky. Speciální dřevěnou formičku na Spekulatius lehce pomoučněte, vtlačte do ní kousek těsta, zarovnejte a vyklopte na plech s pečicím papírem. Takto pokračujte se zbývajícím těstem. Mezi jednotlivými sušenkami nechte trochu místa, protože při pečení zvětší svůj objem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut podle výšky tvarů.

NÁŠ TIP: Formičky na tyto krásné sušenky u nás seženete nejspíš na lidových jarmarcích a trzích, dají se také objednat v e-shopech v Německu nebo Nizozemsku. Klidně ale můžete těsto vyválet a vykrajovat ho pomocí vykrajovátek, která máte doma po ruce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Štola trochu jinak

na 1 plech - příprava: 50 minut + odležení

  • 75 g másla
  • 175 g krupicového cukru
  • 125 g cream cheese
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 75 g mletých mandlí
  • 100 g rozinek
  • 100 g sekaných pistácií
  • 275 g marcipánu
  • máslo a moučkový cukr na ozdobu

Utřete máslo s cukrem, vmíchejte cream cheese, vejce, mouku s práškem do pečiva a nakonec kardamom, mandle, rozinky a pistácie. Marcipán nakrájejte na kousky a zapracujte do těsta. To rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout, potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Po úplném vychladnutí krájejte na malé kostičky.


Mandlová kolečka

na 2 plechy - příprava: 45 minut + odležení

  • 150 g změklého másla
  • 150 g přírodního cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička kůry z biocitronu
  • špetka soli
  • 2 lžičky mletého anýzu
  • 1 lžíce tuzemáku
  • 70 g mletých mandlí
  • 250 g hladké mouky
  • špetka prášku do pečiva
  • mandle na ozdobu

Máslo utřete s cukrem a žloutky, přidejte citronovou kůru, sůl, anýz a tuzemák. Mleté mandle smíchejte s moukou a práškem do pečiva a zapracujte do máslové směsi. Vzniklé těsto zabalte do fólie a nechte v ledničce alespoň hodinu odležet. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka, do kterých ozdobně vmáčkněte mandle. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 10 až 15 minut. Hotové sušenky skladujte v plechové krabici na chladném místě.


Perníkoví panáčci

na 2 plechy - příprava: 50 minut + odležení

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 10 g jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 250 g másla
  • 25 g sádla
  • 3 vejce
  • 100 g rozpuštěného medu
  • 2 žloutky na potření upečených perníčků

POLEVA:

  • 2 bílky
  • moučkový cukr
  • troška citronové šťávy

Všechny suché ingredience důkladně promíchejte, pak přidejte tuk, vajíčka a med. Vypracujte hladké těsto a nechte ho v ledničce odpočinout do druhého dne. Troubu zapněte na 170 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu a vykrajujte tvary. Ty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte podle velikosti 10 až 20 minut. Perníčky by měly být měkké.

Ihned po vytažení z trouby je potřete rozšlehaným žloutkem. Nechte zcela vychladnout a teprve potom zdobte polevou, kterou jste získali vyšleháním bílků s několikrát prosátým moučkovým cukrem. Polevu rozdělte do malých sáčků a dejte do ledničky. Před zdobením ustřihněte růžek a zdobte podle fantazie.

NÁŠ TIP: Můžete také koupit již hotové zdobicí polevy v různých barvách v tubičkách. Zejména dětem se s nimi pracuje lépe.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud