Německá, rakouská nebo švýcarská kuchyně má s tou naší hodně společného. Zejména o Vánocích projevuje stejnou náklonnost máslu, cukru a kakau. Jen výsledek je krapet jiný, než jsme zvyklí.
Basilejská srdíčka
na 2 plechy - příprava: 40 minut + odležení
- 2 bílky
- 2 lžíce griotky
- 180 g moučkového cukru
- špetka mleté skořice a hřebíčku
- 250 g hořké čokolády
- 250 g mletých mandlí
- krystalový cukr
Ušlehejte sníh, vmíchejte griotku, cukr, koření, strouhanou čokoládu a mandle.Těsto zabalte a dejte do ledničky, pak vyválejte mezi fóliemi a vykrajujte srdíčka. Okraje ponořte do misky s cukrem a nechte zaschnout do druhého dne. Pečte ve vyhřáté troubě na 250 °C asi 3 až 5 minut.
Linecké řezy
na 1 plech - příprava: 40 minut + odležení
- 700 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžičky vanilkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 3 vejce
- 430 g krupicového cukru
- 430 g másla
- 430 g mletých ořechů
- 150 g rybízové marmelády
- bílek a moučkový cukr na polevu
Všechny suroviny na těsto smíchejte a rozetřete na plech s pečicím papírem. Navrch pokapejte marmeládou a pečte asi 25 minut při 175 °C. Vychladlý plát ozdobte bílkovou polevou, nechte ji ztuhnout a nakrájejte na řezy.
Sušenky Spekulatius
na 3 plechy - příprava: 60 minut + odležení
- 400 g polohrubé mouky
- špetka prášku do pečiva
- 200 g másla
- 2 vejce
- 300 g třtinového cukru
- špetka soli
- 1 lžička kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte nakrájené máslo, vejce, cukr, sůl a koření. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte přes noc vychladit do ledničky. Speciální dřevěnou formičku na Spekulatius lehce pomoučněte, vtlačte do ní kousek těsta, zarovnejte a vyklopte na plech s pečicím papírem. Takto pokračujte se zbývajícím těstem. Mezi jednotlivými sušenkami nechte trochu místa, protože při pečení zvětší svůj objem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut podle výšky tvarů.
NÁŠ TIP: Formičky na tyto krásné sušenky u nás seženete nejspíš na lidových jarmarcích a trzích, dají se také objednat v e-shopech v Německu nebo Nizozemsku. Klidně ale můžete těsto vyválet a vykrajovat ho pomocí vykrajovátek, která máte doma po ruce.



Štola trochu jinak
na 1 plech - příprava: 50 minut + odležení
- 75 g másla
- 175 g krupicového cukru
- 125 g cream cheese
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky kardamomu
- 75 g mletých mandlí
- 100 g rozinek
- 100 g sekaných pistácií
- 275 g marcipánu
- máslo a moučkový cukr na ozdobu
Utřete máslo s cukrem, vmíchejte cream cheese, vejce, mouku s práškem do pečiva a nakonec kardamom, mandle, rozinky a pistácie. Marcipán nakrájejte na kousky a zapracujte do těsta. To rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout, potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Po úplném vychladnutí krájejte na malé kostičky.
Mandlová kolečka
na 2 plechy - příprava: 45 minut + odležení
- 150 g změklého másla
- 150 g přírodního cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička kůry z biocitronu
- špetka soli
- 2 lžičky mletého anýzu
- 1 lžíce tuzemáku
- 70 g mletých mandlí
- 250 g hladké mouky
- špetka prášku do pečiva
- mandle na ozdobu
Máslo utřete s cukrem a žloutky, přidejte citronovou kůru, sůl, anýz a tuzemák. Mleté mandle smíchejte s moukou a práškem do pečiva a zapracujte do máslové směsi. Vzniklé těsto zabalte do fólie a nechte v ledničce alespoň hodinu odležet. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka, do kterých ozdobně vmáčkněte mandle. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 10 až 15 minut. Hotové sušenky skladujte v plechové krabici na chladném místě.
Perníkoví panáčci
na 2 plechy - příprava: 50 minut + odležení
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 10 g jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1,5 lžíce kakaa
- 250 g másla
- 25 g sádla
- 3 vejce
- 100 g rozpuštěného medu
- 2 žloutky na potření upečených perníčků
POLEVA:
- 2 bílky
- moučkový cukr
- troška citronové šťávy
Všechny suché ingredience důkladně promíchejte, pak přidejte tuk, vajíčka a med. Vypracujte hladké těsto a nechte ho v ledničce odpočinout do druhého dne. Troubu zapněte na 170 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu a vykrajujte tvary. Ty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte podle velikosti 10 až 20 minut. Perníčky by měly být měkké.
Ihned po vytažení z trouby je potřete rozšlehaným žloutkem. Nechte zcela vychladnout a teprve potom zdobte polevou, kterou jste získali vyšleháním bílků s několikrát prosátým moučkovým cukrem. Polevu rozdělte do malých sáčků a dejte do ledničky. Před zdobením ustřihněte růžek a zdobte podle fantazie.
NÁŠ TIP: Můžete také koupit již hotové zdobicí polevy v různých barvách v tubičkách. Zejména dětem se s nimi pracuje lépe.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.