Bez cukroví by nebyly Vánoce Foto: iStock

Bez cukroví by nebyly Vánoce Foto: iStock

Kolik druhů pečete?  Foto: iStock
Perníčky, linecké a vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějším Foto: iStock
Plněné ořechy Foto: iStock
Perníčky to chce péct s předstihem Foto: iStock
8
Fotogalerie

Cukroví z rodinného receptáře: Nejlepší pracny, vanilkové rohlíčky i linecké cukroví

S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Máte už své vyzkoušené? Nebo zkusíte letos o Vánocích pár našich osvědčených receptů? Tady jsou.

Ořechové kytičky

  • 3 plechy (asi 40 kusů), příprava: 40 minut + odležení těsta

120 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce medu, 60 g pekanových ořechů + na ozdobu (asi 20 kusů), 1 žloutek, kůra z 1 pomeranče, 1 lžička mleté skořice, 200 g hladké špaldové mouky, 1 čokoláda na vaření (více než 50 % kakaa), pomerančová marmeláda

Změklé máslo utřete s cukry, přidejte med, najemno nasekané ořechy, žloutek, kůru z pomeranče a skořici. Vmíchejte mouku a vypracujte těsto, zabalte je do potravinářské fólie a nechte v chladu odpočívat minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.

Poté vyválejte plát silný asi 3 mm a vykrajujte tvary. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 170 °C mírně dozlatova, asi 8 minut. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. U poloviny cukroví udělejte lžičkou čokoládový střed a ozdobte jej ořechem. Nechte ztuhnout. Nakonec slepujte cukroví pomerančovou marmeládou.

NÁŠ TIP: Pro zdravější verzi použijte hladkou špaldovou mouku a jemně namletý třtinový cukr. Možná vás překvapí, jak dobré a křehké bude vaše „nové“ linecké.

Zkuste naše báječné recepty na medové perníčky. Najdete je ZDE

Linecké cukroví

  • 3 plechy (asi 40 kusů), příprava: 30 minut + odležení těsta

200 g másla, 100 g moučkového cukru + na poprášení, 2 žloutky, kůra z 1 bio citronu, semínka z vanilkového lusku, 300 g hladké mouky, rybízová nebo třešňová marmeláda na slepování

Máslo pokojové teploty utřete s cukrem, žloutky, kůrou z citronu a vanilkou. Vmíchejte mouku a vypracujte těsto. Linecké těsto zabalte do fólie a nechte ideálně přes noc v chladu odpočinout.

Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrajujte libovolné tvary a z poloviny z nich vykrojte středy. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 170 °C lehce dorůžova, asi 7 minut. Nechte vychladnout a teprve potom spojte marmeládou. Linecké zlehka posypejte moučkovým cukrem.

Tady na videu najdete praktické rady, jak na skvělé linecké těsto, které se nebude lepit: 

Pracny

  • asi 60–80 kusů podle velikosti, příprava: 30 minut + odležení těsta

280 g másla, 1 žloutek, 350 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 140 g mletých vlašských ořechů, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 lžička strouhané citronové kůry, po 1 lžičce mleté skořice, hřebíčku a nového koření, kousek másla na formičky

Máslo utřete se žloutkem, smíchejte s ostatními ingrediencemi, s výjimkou másla na formičky, a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte odpočinout alespoň 3 hodiny v chladu. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formičky vytřete máslem, vtlačte do nich kousky těsta a upečte 10–15 minut podle velikosti. Na jeden plech dávejte formičky podobné velikosti. Upečte a pracny vyklopte.

Co dát pod stromeček diabetikovi? Tipy na vhodné dárky

Vanilkové rohlíčky

  • asi 60–80 kusů podle velikosti, příprava: 40 minut + odležení těsta

100 g másla, 100 g sádla, 240 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 110 g mletých vlašských ořechů, 2 žloutky, vanilkový a moučkový cukr na obalení

Máslo a sádlo nechte povolit. Přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte minimálně 1 hodinu odpočinout v chladu. Z těsta uválejte dlouhé hady, ty rozkrájejte na stejně velké dílky. Troubu rozehřejte na 180 °C.

Plechy vyložte pečicím papírem a rozložte na ně kousky těsta – každý v ruce bleskově uválejte jako rohlíček. Pečte, dokud konce nezačnou růžovět, asi 10 minut, rohlíčky ale musejí zůstat bledé. Horké vanilkové rohlíčky obalte v cukru.

Toužíte po stejných dokonalých tvarech, ale nemáte čas ani trpělivost na precizní krájení a válení? Sáhněte po speciální formě na vanilkové rohlíčky.

Vinné cukroví

  • 4 plechy (asi 60 kusů), příprava: 30 minut + odležení těsta

250 g másla, 1 žloutek, 250 g hladké mouky, 5 lžic bílého vína, vanilkový a skořicový cukr na obalování

Změklé máslo utřete se žloutkem. Prosejte do něj mouku, přidejte víno a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odpočívat minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Troubu rozehřejte na 200 °C, plechy vyložte pečicím papírem. Vyválejte silnější plát a vykrájejte tvary.

Vykrajovátka volte kompaktních tvarů, protože těsto nabude a jemné výřezy nebudou zřetelné. Přendejte je na plech a pečte, dokud cukroví nezíská narůžovělý okraj a ve středu se nezpevní, asi 12–16 minut podle velikosti tvarů. Horké obalujte v cukru. Část ve vanilkovém, část ve skořicovém.

Zasněžené ořechy

  • 6 plechů (asi 90 kusů), příprava: 50 minut + odležení těsta

200 g másla, 1 vejce, 1 žloutek, 300 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 150 g hořké čokolády a kokos na ozdobu, kousek másla na vymazání formiček

NÁPLŇ: 150 g másla, 80 g mletých vlašských ořechů, 3–4 lžíce moučkového cukru, tuzemák podle chuti

Utřete máslo s vejcem a žloutkem, moukou, cukrem a ořechy. Vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 1 hodinu v chladu. Troubu rozehřejte na 180 °C a máslem vymažte formičky na ořechy. Z kousků těsta udělejte kuličky, každou vtlačte do formičky tak, aby v ní byl důlek, a upečte, asi 10 minut.

Ještě horké vyklepněte a po vychladnutí můžete formičky bez vymazávání znovu naplnit. Umíchejte náplň a ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Polovinu vychladlých korpusů naplňte, přiklopte a přelijte čokoládou. Nechte trochu zaschnout a zasněžte.

Doporučujeme

Články odjinud