Ořechové kytičky
- 3 plechy (asi 40 kusů), příprava: 40 minut + odležení těsta
120 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce medu, 60 g pekanových ořechů + na ozdobu (asi 20 kusů), 1 žloutek, kůra z 1 pomeranče, 1 lžička mleté skořice, 200 g hladké špaldové mouky, 1 čokoláda na vaření (více než 50 % kakaa), pomerančová marmeláda
Změklé máslo utřete s cukry, přidejte med, najemno nasekané ořechy, žloutek, kůru z pomeranče a skořici. Vmíchejte mouku a vypracujte těsto, zabalte je do potravinářské fólie a nechte v chladu odpočívat minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.
Poté vyválejte plát silný asi 3 mm a vykrajujte tvary. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 170 °C mírně dozlatova, asi 8 minut. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. U poloviny cukroví udělejte lžičkou čokoládový střed a ozdobte jej ořechem. Nechte ztuhnout. Nakonec slepujte cukroví pomerančovou marmeládou.
NÁŠ TIP: Pro zdravější verzi použijte hladkou špaldovou mouku a jemně namletý třtinový cukr. Možná vás překvapí, jak dobré a křehké bude vaše „nové“ linecké.
Zkuste naše báječné recepty na medové perníčky. Najdete je ZDE
Linecké cukroví
- 3 plechy (asi 40 kusů), příprava: 30 minut + odležení těsta
200 g másla, 100 g moučkového cukru + na poprášení, 2 žloutky, kůra z 1 bio citronu, semínka z vanilkového lusku, 300 g hladké mouky, rybízová nebo třešňová marmeláda na slepování
Máslo pokojové teploty utřete s cukrem, žloutky, kůrou z citronu a vanilkou. Vmíchejte mouku a vypracujte těsto. Linecké těsto zabalte do fólie a nechte ideálně přes noc v chladu odpočinout.
Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrajujte libovolné tvary a z poloviny z nich vykrojte středy. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 170 °C lehce dorůžova, asi 7 minut. Nechte vychladnout a teprve potom spojte marmeládou. Linecké zlehka posypejte moučkovým cukrem.
Tady na videu najdete praktické rady, jak na skvělé linecké těsto, které se nebude lepit:
Pracny
- asi 60–80 kusů podle velikosti, příprava: 30 minut + odležení těsta
280 g másla, 1 žloutek, 350 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 140 g mletých vlašských ořechů, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 lžička strouhané citronové kůry, po 1 lžičce mleté skořice, hřebíčku a nového koření, kousek másla na formičky
Máslo utřete se žloutkem, smíchejte s ostatními ingrediencemi, s výjimkou másla na formičky, a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte odpočinout alespoň 3 hodiny v chladu. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formičky vytřete máslem, vtlačte do nich kousky těsta a upečte 10–15 minut podle velikosti. Na jeden plech dávejte formičky podobné velikosti. Upečte a pracny vyklopte.
Co dát pod stromeček diabetikovi? Tipy na vhodné dárky
Vanilkové rohlíčky
- asi 60–80 kusů podle velikosti, příprava: 40 minut + odležení těsta
100 g másla, 100 g sádla, 240 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 110 g mletých vlašských ořechů, 2 žloutky, vanilkový a moučkový cukr na obalení
Máslo a sádlo nechte povolit. Přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte minimálně 1 hodinu odpočinout v chladu. Z těsta uválejte dlouhé hady, ty rozkrájejte na stejně velké dílky. Troubu rozehřejte na 180 °C.
Plechy vyložte pečicím papírem a rozložte na ně kousky těsta – každý v ruce bleskově uválejte jako rohlíček. Pečte, dokud konce nezačnou růžovět, asi 10 minut, rohlíčky ale musejí zůstat bledé. Horké vanilkové rohlíčky obalte v cukru.
Toužíte po stejných dokonalých tvarech, ale nemáte čas ani trpělivost na precizní krájení a válení? Sáhněte po speciální formě na vanilkové rohlíčky.
Vinné cukroví
- 4 plechy (asi 60 kusů), příprava: 30 minut + odležení těsta
250 g másla, 1 žloutek, 250 g hladké mouky, 5 lžic bílého vína, vanilkový a skořicový cukr na obalování
Změklé máslo utřete se žloutkem. Prosejte do něj mouku, přidejte víno a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odpočívat minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Troubu rozehřejte na 200 °C, plechy vyložte pečicím papírem. Vyválejte silnější plát a vykrájejte tvary.
Irena Forejtová , hrk
23. prosince 2024
Vykrajovátka volte kompaktních tvarů, protože těsto nabude a jemné výřezy nebudou zřetelné. Přendejte je na plech a pečte, dokud cukroví nezíská narůžovělý okraj a ve středu se nezpevní, asi 12–16 minut podle velikosti tvarů. Horké obalujte v cukru. Část ve vanilkovém, část ve skořicovém.
Zasněžené ořechy
- 6 plechů (asi 90 kusů), příprava: 50 minut + odležení těsta
200 g másla, 1 vejce, 1 žloutek, 300 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 150 g hořké čokolády a kokos na ozdobu, kousek másla na vymazání formiček
NÁPLŇ: 150 g másla, 80 g mletých vlašských ořechů, 3–4 lžíce moučkového cukru, tuzemák podle chuti
Utřete máslo s vejcem a žloutkem, moukou, cukrem a ořechy. Vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 1 hodinu v chladu. Troubu rozehřejte na 180 °C a máslem vymažte formičky na ořechy. Z kousků těsta udělejte kuličky, každou vtlačte do formičky tak, aby v ní byl důlek, a upečte, asi 10 minut.
Ještě horké vyklepněte a po vychladnutí můžete formičky bez vymazávání znovu naplnit. Umíchejte náplň a ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Polovinu vychladlých korpusů naplňte, přiklopte a přelijte čokoládou. Nechte trochu zaschnout a zasněžte.
F.O.O.D.
18. prosince 2024