Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

8. 12. 2017
Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky
S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Máte už své vyzkoušené? Nebo zkusíte o Vánocích 2017 pár našich osvědčených receptů? Tady jsou.

Ořechové kytičky

3 plechy (asi 40 kusů), příprava: 40 minut + odležení těsta

120 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce medu, 60 g pekanových ořechů + na ozdobu (asi 20 kusů), 1 žloutek, kůra z 1 pomeranče, 1 lžička mleté skořice, 200 g hladké špaldové mouky, 1 čokoláda na vaření (více než 50 % kakaa), pomerančová marmeláda

Změklé máslo utřete s cukry, přidejte med, najemno nasekané ořechy, žloutek, kůru z pomeranče a skořici. Vmíchejte mouku a vypracujte těsto, zabalte je do potravinářské fólie a nechte v chladu odpočívat minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.

Poté vyválejte plát silný asi 3 mm a vykrajujte tvary. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 170 °C mírně dozlatova, asi 8 minut. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. U poloviny cukroví udělejte lžičkou čokoládový střed a ozdobte jej ořechem. Nechte ztuhnout. Nakonec slepujte cukroví pomerančovou marmeládou.

NÁŠ TIP: Pro zdravější verzi použijte hladkou špaldovou mouku a jemně namletý třtinový cukr. Možná vás překvapí, jak dobré a křehké bude vaše „nové“ linecké.

Zkuste naše báječné recepty na medové perníčky. Najdete je ZDE

Linecké cukroví

3 plechy (asi 40 kusů), příprava: 30 minut + odležení těsta

200 g másla, 100 g moučkového cukru + na poprášení, 2 žloutky, kůra z 1 bio citronu, semínka z vanilkového lusku, 300 g hladké mouky, rybízová nebo třešňová marmeláda na slepování

Máslo pokojové teploty utřete s cukrem, žloutky, kůrou z citronu a vanilkou. Vmíchejte mouku a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte ideálně přes noc v chladu odpočinout.

Pro inspiraci přidáváme ještě recept na linecké cukroví, které se nedrobí. Najdete ho ZDE

Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrajujte libovolné tvary a z poloviny z nich vykrojte středy. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 170 °C lehce dorůžova, asi 7 minut. Nechte vychladnout a teprve potom spojte marmeládou. Zlehka posypejte moučkovým cukrem.

Pracny

asi 60–80 kusů podle velikosti, příprava: 30 minut + odležení těsta

280 g másla, 1 žloutek, 350 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 140 g mletých vlašských ořechů, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 lžička strouhané citronové kůry, po 1 lžičce mleté skořice, hřebíčku a nového koření, kousek másla na formičky

Máslo utřete se žloutkem, smíchejte s ostatními ingrediencemi, s výjimkou másla na formičky, a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte odpočinout alespoň 3 hodiny v chladu. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formičky vytřete máslem, vtlačte do nich kousky těsta a upečte 10–15 minut podle velikosti. Na jeden plech dávejte formičky podobné velikosti. Upečte a vyklopte.

Co dát pod stromeček diabetikovi? Tipy na vhodné dárky

Vanilkové rohlíčky

asi 60–80 kusů podle velikosti, příprava: 40 minut + odležení těsta

100 g másla, 100 g sádla, 240 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 110 g mletých vlašských ořechů, 2 žloutky, vanilkový a moučkový cukr na obalení

Máslo a sádlo nechte povolit. Přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte minimálně 1 hodinu odpočinout v chladu. Z těsta uválejte dlouhé hady, ty rozkrájejte na stejně velké dílky. Troubu rozehřejte na 180 °C.

Plechy vyložte pečicím papírem a rozložte na ně kousky těsta – každý v ruce bleskově uválejte jako rohlíček. Pečte, dokud konce nezačnou růžovět, asi 10 minut, rohlíčky ale musejí zůstat bledé. Horké obalte v cukru.

NÁŠ TIP: Toužíte po stejných dokonalých tvarech, ale nemáte čas ani trpělivost na precizní krájení a válení? Sáhněte po speciální formě na vanilkové rohlíčky.

Vinné cukroví

4 plechy (asi 60 kusů), příprava: 30 minut + odležení těsta

250 g másla, 1 žloutek, 250 g hladké mouky, 5 lžic bílého vína, vanilkový a skořicový cukr na obalování

Změklé máslo utřete se žloutkem. Prosejte do něj mouku, přidejte víno a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odpočívat minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Troubu rozehřejte na 200 °C, plechy vyložte pečicím papírem. Vyválejte silnější plát a vykrájejte tvary.

Vykrajovátka volte kompaktních tvarů, protože těsto nabude a jemné výřezy nebudou zřetelné. Přendejte je na plech a pečte, dokud cukroví nezíská narůžovělý okraj a ve středu se nezpevní, asi 12–16 minut podle velikosti tvarů. Horké obalujte v cukru. Část ve vanilkovém, část ve skořicovém.

Zasněžené ořechy

6 plechů (asi 90 kusů), příprava: 50 minut + odležení těsta

200 g másla, 1 vejce, 1 žloutek, 300 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 150 g hořké čokolády a kokos na ozdobu, kousek másla na vymazání formiček

NÁPLŇ: 150 g másla, 80 g mletých vlašských ořechů, 3–4 lžíce moučkového cukru, tuzemák podle chuti

Utřete máslo s vejcem a žloutkem, moukou, cukrem a ořechy. Vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 1 hodinu v chladu. Troubu rozehřejte na 180 °C a máslem vymažte formičky na ořechy. Z kousků těsta udělejte kuličky, každou vtlačte do formičky tak, aby v ní byl důlek a upečte, asi 10 minut.

Jak vybrat vhodný dárek pro muže? Poradíme vám.

Ještě horké vyklepněte a po vychladnutí můžete formičky bez vymazávání znovu naplnit. Umíchejte náplň a ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Polovinu vychladlých korpusů naplňte, přiklopte a přelijte čokoládou. Nechte trochu zaschnout a zasněžte.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Tváříte se jako kakabus, což vám nesluší. Měli byste projevit své city, jedině tak získáte sympatie okolí. Kupte si třeba něco nového. Aktuální událost by vás měla inspirovat k oživení…

Nejčtenější články