9
Fotogalerie

Cvičení na balónech II

Balony neslouží jen k zábavě (děti je milují), ale jsou výborným prostředkem především k nápravě našich těl zatížených civilizačními poruchami. Zlepšují svalové napětí a koordinační poruchy. Dá se pomocí nich odstraňovat nejrůznější dysbalance.

Cvičení na balónech II

K čemu je cvičení na balónech dobré?

Balony neslouží jen k zábavě (děti je milují), ale jsou výborným prostředkem především k nápravě našich těl zatížených civilizačními poruchami. Zlepšují svalové napětí a koordinační poruchy. Dá se pomocí nich odstraňovat nejrůznější dysbalance. Napravují vybočení páteře či kulatá záda. V sedu na míči se totiž nelze dost dobře hrbit. Sedíme-li na židli, po chvíli naše svalstvo ochabne a začneme se pomalu kroutit. Povolíme ramena, vystrčíme břicho a zadeček. Míč nás nutí sedět rovně, protože neustále musíme vyrovnávat těžiště a udržovat rovný sed. Aktivuje naše svaly, zejména ty, které nám pomáhají udržovat vzpřímenou polohu těla. A proto, aniž bychom si to uvědomovali, při sedu na balónu vlastně nenásilně posilujeme. Hopsání koordinuje dech, takže se uplatní i při dechových onemocněních, také zvyšuje srdeční aktivitu. Jako každé jiné cvičení i toto nám přispívá k tvarování svalové hmoty. Jen si představte váhu a na ní kilo masa a na druhé straně kilo tuku. Jaký je v nich rozdíl? Váží stejně, ale rozdíl uvidíte na první pohled. Maso má pěkný tvar a je radost na něj pohledět, tuk se třepe a nikoho pohled na něj nenadchne. Tím chci jenom říci, že váha není rozhodující, rozhodující je jestli jsou svaly zpevněné a skutečně k "nakousnutí." Možná se vám to nezdá, ale na balónech se dá i báječně posilovat. Procvičit se dá na míči opravdu celé tělo a mnohdy i hluboko uložené svaly, které se při cvičení bez míče zapojují jen velmi těžce. Necvičí se jen při hopsání vsedě, ale můžete se na míči válet po břiše, po zádech� Nemluvě o použití coby cvičební pomůcky třeba v sedu či lehu na zemi. Při cvičení na míčích se dá i skvěle hubnout. Energetický výdej je zejména při dynamickém pohybu velmi vysoký. A rytmické cvičení při hudbě je velmi atraktivní a zábavné.

Několik cviků s míči: ( část první)

Při správném sedu na míči musíme mít nohy od sebe alespoň 75°, aby se nám dobře sedělo a měli jsme pocit dobré stability. Chodidla se celou plochou opírají o zem. Ťhel mezi tělem a stehnem nesmí být menší než pravý úhel. Mezi stehnem a holení musí být také tupý úhel. Tělo i hlavu držíme vzpřímeně, ramena tlačíme mírně dozadu a dolů, ruce volně podél těla nebo na stehnech.


(1A)
Na balónu se můžeme nejrůznějšími způsoby pohupovat, buď s oběma chodidly na podlaze (A) nebo střídavě krčíme nohy k hrudníku (náročnější na rovnováhu) nebo s napnutou nohou pod kterou můžeme i tlesknout (B) můžete nohy i křížit přes sebe (C).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Při hopsání nesmíme ztratit kontakt s míčem, proto se jen pohupujeme, nikdy nenadskakujeme!


1. V sedu na míči se rozhopsáme. 1A. V rytmu hopsání střídavě přitahujeme obě kolena co nejvýše k hrudníku. Zadeček přitom pořádně zaboříme do míče, záda mírně ohneme ke kolenu. 1B. V rytmu hopsání střídavě vykopáváme jednu a druhou nohu do vzduchu, rukama se dotkneme kolena, zdatnější tlesknou rukama pod kolenem.

2. V klidu sedíme na míči, ruce v tříslech, abychom vnímali pohyby pánve, a pomalu soustředěně vychylujeme pánev střídavě vpravo a vlevo. Míč by se měl pod námi mírně valit. Poté zatneme hýžďové svaly a podsadíme pánev dopředu a pak vysadíme zadeček dozadu. Při třetí variantě valíme míč pod sebou dokola, střídavě na obě strany.

3. V sedu na míči se rozhopsáme. Ruce zvedneme nad hlavu a do rytmu střídavě vytahujeme vysoko levou a pravou ruku.

4.
V sedu na míči se rozhopsáme. Ruce složíme na ramena a do rytmu je vytahujeme vysoko nad hlavu.

5. V sedu na míči se rozhopsáme a do rytmu začneme pochodovat. Pracují nejen nohy, ale i paže. V tomto pochodu uděláme několik malých krůčků dopředu. Zadeček se nám na míči přesídlí více dopředu a my musíme více zatlačit do míče. Když cítíme napětí ve stehenních svalech, zase se pomalu pochodem vracíme dozadu.

6. V klidu sedíme na míči, rukama si jej po obou stranách přidržujeme. Drobnými kroky přesuneme těžiště do přední části míče a pomalu na míč naleháváme bedry. V této fázi je velmi důležité hodně tlačit do míče, jinak nám ujede. Takto se pomalu sesuneme až do dřepu. Ideální je, když dosedneme zadečkem až na zem a zády stále silně tlačíme do míče. Nelze provádět na kluzké podlaze (koberec), kde by nám ujížděly nohy i míč.

7. V sedu na míči se rozhopsáme a do rytmu střídavě unožujeme levou nohu a zároveň upažíme do protisměru za pravou rukou. Vrátíme se zpět a opakujeme křížem na druhou stranu.

8. Ležíme na zádech a míč podložíme pod skrčené nohy tak, aby se dotýkal stehen i lýtek. 8A. Zatneme břicho a svaly dna pánevního a pánev nadzvedneme nad podložku. Pomalu obratel po obratli vracíme na podložku. 8B. Zůstaneme v pozici se zvednutou pánví a snažíme se střídavě každou nohu nadzvednout o pár centimetrů nad míč. Opačnou nohu silně zapřeme do vrcholu míče. Tento cvik je nejen velmi náročný na břišní svaly, ale zároveň i na stabilitu.

Autor: Lenka Varmužová

Doporučujeme

Články odjinud