Cvičení v bazénu je účinnější než v posilovně

Cvičení v bazénu je účinnější než v posilovně

Jít si zacvičit do bazénu se stává stále rozšířenějším zvykem. Důvod je jednoduchý: cvičení ve vodě má jednoznačně pozitivní vliv na lidské zdraví, navíc není vyčerpávající a efekt se dostavuje poměrně brzy.

Ve vodě je možné poměrně snadno provádět cviky, které bychom na souši prostě nesvedli. Hlavní předností cvičení v bazénu však je, že pohyb ve vodě účinně odbourává cholesterol. Dokazují to výsledky publikované vědci z univerzity v japonské Nagoyi.

Skupině 15 žen ve věku mezi 60 a 75 lety „naordinovali“ lékaři cvičení ve vodě. Zdánlivě nepříliš náročné. Jednu hodinu třikrát týdně. Povinná sestava se skládala z protahovacích cviků, několika cviků silových a tance neboli rytmizovaného „šlapání vody“.

Po čtyřech měsících si všechny dámy pochvalovaly „delší dech“, který se ostatně projevil i v testech. Ty rovněž prokázaly zvýšenou odolnost srdečního svalu vůči námaze, což byl prvotní cíl pokusu.

Příjemným a vlastně neočekávaným překvapením byl však pro vědce především fakt, že hladina cholesterolu v krvi sledovaných žen klesla po tomto fyzicky i časově nenáročném cvičení v průměru o jedenáct procent! Nezávisle na Japoncích uskutečnili podobný výzkumný program i lékaři z finského Jyvaskyla. Jejich „pokusnými králíky“ byly také ženy, ale podstatně mladší. V testu se lékaři zaměřili na nárůst jejich svalové hmoty.

Po deseti týdnech naměřili lékaři u všech žen nárůst svaloviny o 4% - to je téměř tolik, jako po stejném času stráveném v posilovně. Další podrobnosti Finové neuvádí, ale důvodů proč si jít zacvičit do bazénu, je i tak víc než dost. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud