Dá se ten pravý najít přes internet? Ano, ale musíte být trpělivá

Dá se ten pravý najít přes internet? Ano, ale musíte být trpělivá

Seznamování přes internet je fenomén dneška. Polovina lidí na něj nedá dopustit, druhá ho odsuzuje. Zatímco první si libují, že je to rychlé, praktické a možností nepřeberně, druzí argumentují, že na síti loví – a jsou loveni – jen zoufalci a podivíni. Kde je tedy pravda? Zdá se, že je to prostě otázka štěstí nebo snad osudu. Možná bude přát i vám, ale počítejte s tím, že to může trvat o něco déle.

Největší chybou by bylo myslet si, že hned napoprvé potkáte někoho, s kým to klapne. Totéž přece nečekáte ani v reálném životě. Na internetu ale mají lidé pocit, že když se s někým seznámí podle určitých kritérií, tak si zákonitě musí rozumět.

Jenže společné zájmy jsou věc jedna a vzájemné sympatie a jiskření věc druhá. „Dala jsem si inzerát, že hledám někoho, kdo bude rád chodit do zoologické zahrady a vůbec se zajímá o zvířata. Říkala jsem si, že takový člověk mi prostě musí být sympatický,“ vzpomíná na svou zkušenost pětadvacetiletá Klára.

„Jenže před bránu zoo dorazil týpek, který by se skoro líp vyjímal v kleci než na ulici. Měl dlouhé umaštěné vlasy a plnovous jako Krakonoš, ačkoli mu bylo stejně jako mně. K tomu byl celý oblečený v maskáčích. Protože jsem slušná, nezdrhla jsem a zahradu jsme opravdu prošli. Jenže i když to byl student zoologie a o zvířatech věděl fakt všechno, jeho zjev mě naprosto odpuzoval. Nedokázala jsem na něj být milá, i když jsem se sebevíc snažila.“

Přesto byste seznamování prostřednictvím společných zájmů neměla zavrhovat, protože pořád je to asi nejnadějnější cesta. I v reálném životě si rozumíte s lidmi, se kterými najdete styčná témata. Rozhovor o počasí vám ke vztahu se sebekrásnějším mužem nepomůže.

„Odpověděla jsem na velmi obecný inzerát na seznamce. Dotyčný se prezentoval jako mladý sympatický pohodář, který má rád sport a kulturu,“ vypráví třicetiletá Anežka. „Já mám podobné zájmy a byla jsem zvědavá, co se za tím skrývá. Na schůzku pak dorazil opravdu hezký kluk, který by se mi normálně hodně líbil. Jenže jeho sport a kultura se pak v reálu zúžily na fotbal a akční filmy v kině. Po hodině trápení, kdy jsme marně přemýšleli, o čem se bavit, jsem se vymluvila na práci a radši odešla.“

Na internetových portálech najdete inzeráty opravdu všeho druhu. Základem jsou klasické seznamky typu „on hledá ji“ či „vážné seznámení“. Paradoxně tam je ale nakonec šance na nalezení dlouhodobého partnera spíše nižší. Nabídky bývají příliš obecné a nezajímavé a je jich tolik, že vás nakonec žádná nezaujme. Navíc právě v takovýchto kategoriích se často objevují oni „zoufalci“, ať už si pod tím pojmem představíte cokoli.

Do rubriky vážných seznámení zabrousila i Andrea (28): „Zkusila jsem to celkem třikrát. Pokaždé přišel jiný typ muže – a přece byli v něčem úplně stejní. Byli strašně nesebevědomí a už předem z nich vyzařovala porážka. Jeden se mi svěřil, že už je to jeho třiačtyřicáté rande přes internet! Taky jsem byla ochotná hledat, ale pokud bych neuspěla dejme tomu ani popáté, tuhle možnost bych vzdala.“

Ve vážných seznámeních prostě narazíte hlavně na jedince, kteří to berou vážně tak moc, že se vlastně ani pořádně seznámit nedokážou. Na každou schůzku jdou s vizí, že na ní potkají svou budoucí ženu, a chybí jim lehkost a nadhled. Pak není divu, že neuspějí.

Stejně tak nečekejte perspektivní známost v případě, že zabrousíte na inzeráty erotického charakteru. Ale to asi není žádné překvapení. Pokud hledáte sexuální povyražení, mohou být řešením – i když dosti riskantním. Svého nastávajícího tam ale nenajdete.

Jak tedy na to? Ženy, které přes internet našly dlouhodobý vztah, se shodují, že většinou na svůj „poklad“ narazily v hodně specifických kategoriích a nebo úplnou náhodou.

„Nejlepší inzeráty jsou ty, které vlastně vypadají, že se ten člověk ani seznamovat nechce, respektive nehledá lásku,“ myslí si jednatřicetiletá Monika, která je za svou internetovou známost už dva roky provdaná. „Michalův inzerát mě zaujal tím, že si vlastně dělal srandu z internetového seznamování jako takového. Psal, že chce jen zkusit zjistit, jak to v praxi funguje a jaká je statisticky pravděpodobnost, že takhle potká holku, se kterou by mohl být.“

Monika byla třetím Michalovým úlovkem – a také posledním. Podobnou zkušenost má i Jana (27): „Po bolestivém rozchodu jsem se chtěla hlavně rozptýlit, nečekala jsem, že na internetu najdu novou lásku, vlastně jsem to ani nechtěla. Dala jsem si inzerát do rubriky Cestování s tím, že si chci jen psát s lidmi, kteří rádi cestují, a posbírat nějakou inspiraci a tipy pro své vlastní výlety. Když mi odepsal Dan, jeho styl a zážitky mě okouzlily a imponovaly. Pak jsme si vyměnili pár fotek z našich cest a já se nestačila divit, jakého fešáka vidím. Nakonec jsme se domluvili a vyrazili společně na výlet. Později se mi přiznal, že ani on nečekal, že by takhle našel vztah, hledal hlavně parťáka na dovolenou do Indie. Nakonec jsme jeli spolu a už víc než rok jsme pár.“

Pokud internetovým seznamkám nedůvěřujete a jste skeptická, nemusíte ještě zatracovat internet jako takový. Stejně jako existují zajímavé náhody v běžném životě, mohou nastat i na internetu. A nikde není řečeno, že zajímavého člověka nepotkáte třeba na diskusním fóru k nějakému tématu, neobjevíte jeho blog nebo vás neupoutá jeho fotografická galerie.

„V jedné diskusi pod článkem na zpravodajském serveru jsem se přela s jakýmsi ‚Adamem83‘ o problémech v Africe. Vůbec jsme spolu nesouhlasili, ale přeli jsme se slušně, věcně a jeho argumenty měly hlavu a patu. Nakonec jsme musela od počítače odejít, ale vyměnili jsme si mail, že to ještě dořešíme,“ popisuje devětadvacetiletá Kateřina.

„Z jednoho mailu se vyklubaly desítky dalších, bylo to čím dál zajímavější, až jsme se nakonec sešli a zjistili, že i naživo nám to debatování jde. Pak jsme spolu chodili skoro tři roky.“

Co ze všech příběh plyne? Internet vám toho pravého samovolně nepřičaruje, stejně jako to neudělá život jako takový. Nečekejte od něj vysvobození ze singl života, berte jej jako jednu z mnoha příležitostí. Stejně jako se setkáváte s lidmi jinde, potkáte je i na síti. Pokud chcete uspět, řiďte se hlavním pravidlem: Neberte internetové seznamování příliš vážně a nenechte se odradit špatnou zkušeností. Ta může přijít i kdekoli jinde.

Doporučujeme

Články odjinud