Dagmar (44): Vážím stále stejně, ale postava vypadá jinak. Proč?

Dagmar (44): Vážím stále stejně, ale postava vypadá jinak. Proč?

Dáša váží přesně o 1 kilo více, než před zhruba 20 lety, ale vypadá – dle jejích slov – o 6 až 7 kilo těžší. Máte to také tak?

Dáša patří k oněm šťastlivkyním, které, i přesto, že nijak aktivně nesportují a jedí stále stejně, mívají i po 20 letech a 2 dětech stále stejnou hmotnost. Vlastně ne, Dáša od svých 18 let přibrala 1 nebo 2 kila. Kupodivu se svou postavou není vůbec spokojená.

Jak to vidí Dáša

„Samozřejmě, že nečekám, že budu ve 44 letech vypadat jako dvacítka. S vráskami a lehčím povadnutím se počítá, ale já si připadám, že vypadám tak o 7 kilo těžší. A není to jen můj názor, potvrzují mi to i mé dlouholeté kamarádky a dokonce i manžel naznačoval, jestli bych s ním nechtěla začít jezdit občas na kole. No, asi začnu trochu víc sportovat, ale vrtá mi hlavou, proč, když mám jen o kilo víc, vypadám mnohem oplácanější. Mám evidentně širší boky, ale bohužel i pas a narostlo mi i trochu bříško, nohy i ruce mám ale naopak jakoby hubenější. Prostě se tak nějak přeskupuji a sulcovatím.“

5 možných důvodů, proč Dagmar vypadá jinak

1. Mateřství: Ženské tělo se během těhotenství samozřejmě velmi mění. Některé dámy se po porodu dostanou do kondice během pár měsíců naprosto přirozeně, jiné musí poctivě cvičit a třeba i hlídat jídelníček, aby tělo vypadalo jako dřív. Další maminky si na těle už zkrátka navždy ponesou podpis svého potomka – mohou mít například širší pánev nebo pas, větší nebo naopak menší a jinak tvarovaná prsa. V některých případech se může v těhotenství trvale rozestoupit břišní stěna a bříško zůstane jakoby vypouklé. Tyto změny však nemusí nijak výrazně ovlivnit hmotnost!

2. Úbytek svalové hmoty: Bohužel, je to tak; stárnutí s sebou nese nejen moudrost, životní zkušenosti a někdy i příjemný nadhled, ale také přibývání tukové tkáně na úkor svalové hmoty – svalů ubývá, tuku přibývá.

3. Gravitace: Ženské tělo pociťuje viditelné účinky gravitace především v oblasti hrudníku – prsou, celému procesu nepřidá ani postupná ztráta elasticity pokožky. Povislejší ňadra mohou vytvářet vizuální pocit, že vám bylo v oblasti prsou ubráno a kolem pasu přidáno.

4. Pokles výšky: Je prokázáno, že po 40. roce života může začít docházet k malému a velmi pozvolnému poklesu výšky (výrazněji u žen). To souvisí se změnami struktury meziobratlových plotének a ztrátou tekutin ve tkáních.

5. Vadné držení těla a chybné pohybové stereotypy: Zatímco v 18 letech se na naší fyzické stránce ještě nemusí tak nápadně projevovat chybné pohybové návyky, po čtyřicítce už bývají tyto „pohybové zlozvyky“ více patrné. Zvláště ohnutá a nahrbená záda, líně prohnutá páteř v oblasti beder a vypouklá, neustále povolená břišní stěna, hlava schovaná mezi rameny – to vše se opět neprojeví na hmotnosti, ale na celkovém fyzickém dojmu. Postava se zdá menší, proporcionálně působí méně lichotivě.

Dáša má tedy hned několik důvodů, proč může mít oprávněný pocit, že - přestože za 20 let takřka nepřibrala - působí její postava jinak. Osobní trenérka Irena Frýbová Dáše poradila následující: „Dáša má štěstí, že nemá od přírody sklony k nadváze, nicméně zatímco ve dvaceti si v takovém případě obvykle vystačíme s přirozenou krásou – i když není úplně optimální nesportovat, po čtyřicítce bývá nutné pro udržení zdraví i fyzické krásy najít optimální a danému člověku příjemnou a pravidelnou fyzickou aktivitu. Navíc je fyziologické, že věkem, především po menopauze, klesá celková energetická potřeba.

Osobně odhaduji, že Dáše by se líbila jóga či pilates, které by zpevnily střed těla a zlepšily celkové držení těla. Naprosto jednoduchou a nenáročnou aktivitou je chůze! Kde je to možné, ať chodí Dagmar pešky, ať si zvykne vystupovat vždy o zastávku nebo dvě dřív a domů i do práce docházet kousek po svých. V Dášině případě je vzhledem k jejímu spíše negativnímu vztahu ke sportu naprosto nutné, aby ji sport bavil! Důležitá je samozřejmě i strava a pitný režim. A pozor, vypadat příjemně a být v kondici nedělá dobře jen mužským očím, ale také sebevědomí a v dlouhodobém horizontu i zdraví. Navíc ženu nedělá přitažlivou jen postava, ale i to, co z ní vyzařuje!“

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud