Dámy, nasaďte si klobouky

Dámy, nasaďte si klobouky

Porozhlédnete-li se po českých městech, udivíte více či méně módně oblečené ženy. Jedny neopouštějí všední, nic neříkající sportovní styl v nudných barvách, druhé sázejí na klasickou eleganci a pár se nebojí ani nápadných trendů. Jedna věc však v šatníku českých žen až na výjimky schází úplně – klobouk.

Tento módní doplněk jako by upadl v místních končinách téměř v nemilost. Zatímco na západ i na východ od nás vlastní většina žen alespoň jeden, pro Česky představují většinou cosi nemyslitelného. A přitom právě takový doplněk dokáže povýšit i ty nejnudnější šaty na vrchol elegance. Ani sportovní typy se kloboukům nemusí vyhýbat a zavrhovat je. Existuje mnoho modelů, které skvěle doplní džíny a sáčko.

Pořízení pěkného klobouku přitom není otázkou peněz, hezký kousky najdete i za pár stokorun. Zajděte si třeba na některého z obchodů H&M či New Yorker a porozhlédněte se zde. Narazíte na super elegantní širáky pro chmurné zimní dny i roztomilé extravagance na party. Také řada výběrových second handů má ve své nabídce často přímo skvosty a parádní vintage kousky, jako např. Pražský Fru Fru s oddělením vintage oděvů a doplňků.

U klobouku jde především o jeho tvar a také barvu, které se odráží ve tváři. Některé ženy mají to štěstí, že si mohou dovolit prakticky jakýkoliv střih a vždy vypadají úchvatně. Jiné musí hledat, experimentovat a především se nebát. Na každou hlavu lze najít vhodnou pokrývku.

V kolekcích vyhlášených návrhářů a proslulých značek najdete opravdu výjimečné pokrývky hlavy – od klasicky elegantních po maximálně extravagantní. V obou případech dokonale dotvářejí celý model a vnášejí do image onu pověstnou třešničku na dortu.

Nošení klobouků se neomezuje jen na běžné denní nošení, ale hodí se na nejrůznější společenské události. Na některých je dokonce i pro dámy povinný, např. návštěva koňských dostihů, oficiální události šlechty apod. I na ples se nebojte zkrášlit hlavu něčím výjimečným, nezavrhujte ani extravagantní drobná umělecká díla.



Haute couture zima 2010



Pret-a-porter jaro 2010

foto: archiv firem, Patrice Stable (Jean Paul Gaultier)

Doporučujeme

Články odjinud