Dámy, pijte kávu, je pro vás zdravá!

Dámy, pijte kávu, je pro vás zdravá!

Hned několik čerstvých vědeckých studií se shoduje, že pití kávy pomáhá předcházet některým závažným nemocněním, včetně rakoviny prsu a rakoviny jater.

Výzkumný tým Torontské univerzity v Kanadě zjistil, že ženy, které mají mutaci na genu BRCA1, běžně spojovanou s vysokou pravděpodobností výskytu rakoviny prsu, mohou snížit riziko plynoucí z genetické zátěže poměrně příjemným způsobem.

Ženy, které si dají jeden až tři šálky kávy denně, snižují pravděpodobnost onemocnění rakovinou prsu o 10 procent ve srovnání se ženami, které kávu nepijí. Čtyři až pět šálků snižuje riziko o 25 procent, a šest a více šálků kávy o 69 procent.

Toto jsou výsledky srovnávací studie, kterou prováděl Dr. Steven A. Narod a jeho tým. Vědci pozorovali zdravotní stav 1 690 žen, které jsou nositelkami nebezpečných mutací BRCA1 a BRCA2 ve čtyřiceti nemocnicích ve čtyřech zemích. Ukázalo se také, že na ženy s mutací BRCA2 káva tento příznivý vliv nemá.

I mužům však může pití kávy prospět. Káva totiž obsahuje velké množství antioxidantů, látek, které jsou spojovány s předcházením onemocnění rakovinou a chorobami srdce. Američtí vědci z univerzity ve Scrantonu zjistili, že káva obsahuje více antioxidantů, než kterýkoliv nápoj či jídlo běžně konzumované lidmi ve vyspělých společnostech.

Japonští vědci navíc vloni dokázali, že lidé, kteří pijí kávu každý nebo skoro každý den, snižují riziko onemocnění rakovinou jater až na polovinu ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepijí. I v tomto případě se preventivní účinek zvyšuje s počtem vypitých šálků.


Redakce: Tato zpráva nás velice zaujala. Pustili jsme se do hledání mutací BRCA1 a BRCA2. Co to vlastně znamená?

Některé ženy mohou mít zmutovaný gen BRCA1 nebo BRCA2. To způsobí, že mají mnohonásobně vyšší riziko onemocnění nádorem prsu nebo vaječníku. Ženy s mutací BRCA1 mají asi 6-8x větší riziko onemocnění nádorem prsu a 30x vyšší riziko nádorů vaječníků. Ženy s mutací v BRCA2 genu mají celoživotní riziko nádoru vaječníků 10x vyšší než běžná populace. Tato mutace se ovšem vyskytuje jen asi v 5-10% populace a je dědičná. Takže v rodině, kde se mutace dědí je velká pravděpodobnost, že se gen zdědí především z matky na dceru. Onemocnění se projevuje u blízkých příbuzných v nižším věku (častěji pod 45 let). V dnešní době je možné vyšetřovat geny BRCA1 a 2. Provádí se z krve nejdříve u pacientky s nádorovým onemocněním.

Doporučujeme

Články odjinud