Dana Morávková zamlada v divadle Foto: Profimedia

Dana Morávková zamlada v divadle Foto: Profimedia

Dana Morávková zamlada Foto: Profimedia
Dana Morávková na ledě Foto: Profimedia
Dana Morávková často hrála princezny Foto: Profimedia
Dana Morávková se svojí hereckou kolegyní Míšou Kuklovou Foto: Profimedia
16
Fotogalerie

Dana Morávková slaví 50: V dětství ztratila otce a stala se mistryní v krasobruslení

I když to v dětství zpočátku tak nevypadalo, Dana Morávková si za svým snem stát se herečkou šla odmala. A zdá se, že jak kariéra, tak i vše ostatní se jí v životě daří. Má šťastné manželství, syna Petra a krom herectví se věnuje i choreografii. Právě dnes 29. července 2021 slaví jubilejních padesát let, ačkoliv na to vůbec nevypadá!

Kruté dětství

Dana Morávková vyrůstala v rodině matematika a inženýrky ekonomie. I když by se mohlo zdát, že rodiče tohoto založení její herecký talent příliš podporovat nebudou, opak byl pravdou. „Moji rodiče mi ukázali divadelní svět. Vodili mě na představení už jako malinkou. Maminka mě přivedla k baletu, přihlásila do Dismanova souboru,“ prozradila v rozhovoru pro iDNES.cz Dana Morávková. Dětství měla herečka idylické, skončilo však příliš brzy. V pouhých třinácti letech jí totiž otec zemřel na infarkt a s maminkou musely dál bojovat samy. Bylo mi líto, že mě táta nikdy neviděl v divadle, nebyl na maturitním plese, kde když šly holky pro tatínky, já musela pro pana učitele, že nezná mého muže a syna. Je to ale prostě tak. Někdo jde k psychologovi, někdo ne. Já si neumím představit, že se vypovídávám cizím lidem. Všechno si nechávám v sobě. Tehdy jsem to řešila jen s maminkou,“ vzpomínala Morávková.

Jak Morávková vzpomíná na roli mrchy Andrey? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Přísný režim

I když chtěla Dana Morávková být herečkou odmalička, chvíli její kariéra směřovala jinam. V dětství se totiž pilně věnovala baletu, gymnastice a krasobruslení a studovala sportovní gymnázium. Díky přísnému režimu a tréninku se dokonce stala dvojnásobnou juniorskou mistryní republiky v tancích na ledě. Přesto se nakonec rozhodla pro dráhu herečky. Od tatínka totiž věděla, že jakožto baletka by musela s kariérou skončit nejdéle ve čtyřiceti letech, což rozhodně nechtěla. Přijímací zkoušky na taneční konzervatoř ale přece jen zkusila. I když uspěla, rozhodla se nenastoupit, jen si podle svých slov chtěla dokázat, že na to má.

Pokračování 3 / 5

Krůček po krůčku

Za svým hereckým snem si tedy Dana Morávková šla i nadále a vystudovala nejen pražskou DAMU, ale i choreografii na HAMU. Začínala v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, později získala angažmá v Divadle Na zábradlí a od roku 2001 působí v Divadle Bez zábradlí. Diváci si ji oblíbili i v rolích zlých princezen v pohádkách nebo jako bezcitnou Andreu v seriálech Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Dlouhá léta působila také v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Na obrazovkách se pravidelně objevovala také jako moderátorka pořadů Snídaně s Novou či Prima jízda.

Pokračování 4 / 5

O soukromí ani muk

I když je Dana Morávková veřejností tak oblíbená, málokdo ji doopravdy zná. Herečka si totiž přísně střeží soukromí a o osobních věcech příliš nemluví. Málokdy se zmíní o smrti svého otce a nekomentuje ani svůj manželský život, který působí bezchybně. Už od roku 1996 je vdaná za muzikanta Petra Maláska, s nímž má jediného syna Petra.

Pokračování 5 / 5

Co se neví

Její herecké aktivity jsou veřejně známé, co se však ví měně je, že se Morávková věnuje i své druhé profesi, kterou vystudovala, a to choreografii. V minulosti vytvořila divadelní a filmové choreografie mj. pro Rusalku, Labutí jezero, Cabaret, Andělskou tvář a Z pekla štěstí, byla také choreografkou hudebního filmu Muzikál aneb cesty ke štěstí. Jako herečka je však vidět víc, naposledy v loňském roce ve filmu Ženská pomsta, letos  pak v rodinném filmovém muzikálu Andílci za školou.

Doporučujeme

Články odjinud