Daniela (39): Můj ex je nemakačenko, já teď musím pracovat přes den i v noci

29 komentářů

Elynor
4. listopadu • 12:48

Dělám taky účetní, momentálně za méně než 25 000 hrubého, ale - jsem sama, nikoho neživím, a vzala jsem to dobrovolně, protože tady mám možnost publikovat články, dělat znalecké posudky, dostanu se k práci, k jaké bych se jinde nedostala ani náhodou, můžu se přitom dost věcí ještě naučit, a mám k dispozici konzultanty, kteří jsou v oboru na špičce a jinde bych je taky nepotkala, natož abych s nima mohla diskutovat a vyměňovat názory, nebo něco vymýšlet, tady mi věnujou zadarmo svůj cenný čas, a ještě je s nima i legrace, což mi zatím dost vyvažuje tu nižší mzdu. Navíc je to dočasné, nikdy jsem neměla v úmyslu u toho zůstat napořád, beru to jako další zkušenost, a vím, že až bude vhodný čas, jdu jinam (a za víc). Ovšem to si můžu dovolit teď, kdy jsou mé děti již dávno dospělé a neživím je. Dokud byly na mě závislé, musela jsem mít někdy taky dvě zaměstnání, pokud mi to jedno finančně nestačilo. Takže tu paní i chápu, že se snaží dělat něco dalšího ke své práci. Co nechápu, je, že si myslí, že jí to vyřeší exekuce na manžela, který dle jejích vlastních slov nic nemá. Maximálně ho nakonec zavřou, neb neplacení výživného je trestný čin, a tím se dokonale zabije jakákoli možnost, že od něj v budoucnu ještě nějaké peníze uvidí. Protože jestli nemá práci teď, tak jako trestaný už ji tuplem nesežene.

Mata69
3. listopadu • 23:13

kočina: na rovinu, protože účtařina je moje původní povolání a nějaký čas jsem tak i pracovala (v soukromé účetní firmě) - zjištění jaké peníze jsou účetním nabízeny mě šokovalo. I ta paní v té firmě, kde je fakt samostatná mzdovka - jsem výši platu nechápala. Sama za sebe - nedělala bych to za ty peníze.

kočina
3. listopadu • 11:10

Zebruška: A to jsme u toho, žádné obecní byty by být neměly a když už, tak jen na dobu přechodnou. Pokud to člověk nezvládá, má možnost si požádat o příspěvek na bydlení, a to dokonce i když je v bytě s komerčním nájemným.
Vím třeba o rodině, která žije v krásném obecním bytě v centru a přitom vlastní prosperující firmu. Jejich zaměstnanci si musí brát hypotéky nebo platit normální komerční pronájem. No kde to jsme?

kočina
3. listopadu • 11:06

Mata69: Já se účtařinou živím a na rovinu, pod nižší než průměrnou mzdou bych to nedělala. Mzdu pod 25 hrubého jsem měla naposled před 10. lety a to dělám ve firmě do 35. zaměstanců, před tím ve firmě se 100 zaměstnanci, český vlastník. A znovu opakuji, že za ta léta mám nejvíc kamarádek a známých mezi různým typem účetních. Pod 25000 hrubého nepracuje žádná, leda by byla ve větší firmě a dělala jen část práce.
Ta místa za mizerný plat se tu nabízejí taky, ale prostě buď člověka neseženou a musí jít výš nebo se jim to tam střídá po půl roce jako na běžícím páse. Tím si prošla te´d má bývalá kolegyně minulý rok, vystřídala míst několik a momentálně dělá mzdovou účetní ve firmě s cca 200-300 zaměstnanci a má právě těch 25 hrubého.
Jestli někde nejsou lidi a přesto samostatná účetní kývne na to, že bude dělat za 15000 apod., potom nezbývá říci, že komu není rady, tomu není pomoci. Možná na chvilku, abych nebyla na pracáku, ale hledala bych dál.

Zebruška
3. listopadu • 3:03

kočina: no u nájemního bydlení právě moc flexi nejsi. Jde o to, že u domácích je nájemní bydlení extra drahý, to pro člověka, kterej zrovna nemá dost peněz, vůbec není, a u obecních bytů je potíž, že jich je poskrovnu. Ty obce si jich už moc nenechávají a dostat se z většího nájemního do menšího bývá neřešitelný problém. O menší nájemní je totiž velký zájem - právě ze strany všech těch, co nemají na hypotéku, matek samoživitelek, důchodců, co potřebují snížit náklady na bydlení apod., takže město má ohromný seznam zájemců a míst pomálu. Já teda pro sebe tohle neřešila, protože jsem tenkrát v té situaci byla dočasně (specifická osobní situace, kdy jsem byla zaráz na rodičáku a starala se o umírající maminku, v té době bez muže, takže peněz pomálu, normálně do práce se jít nedalo, ale věděla jsem, že to nebude trvat dýl jak dva roky, takže se to dalo vydržet), ale znám to z rodiny, kdy právě důchodkyně potřebovala přejít z většího bytu do menšího, žádost o levnější obecní byt měla podaný ve všech čtvrtích, všichni po rodině pomáhali, zjišťovali, ale bylo to neprůstřelný, prostě neměla šanci se dočkat, jaká byla řada před ní. Takže já chápu, že někdy to není jen tak snadný sehnat levnější nájemní bydlení a že se o tom líp mluví, než se to v praxi realizuje. Jo a s tím platem - mám dvě kámošky účetní v menších firmách a těch 25 tis.právě nemá ani jedna :-)

Mata69
2. listopadu • 21:08

Děvčata, jsem z okresu, kde je vysoká zaměstnanost a dokonce je tu situace, že lidi nejsou. Ovšem práce účetní za 25 ať čistého či hrubého, je v dosti firmách utopie. Když mi řekla mzdovka z firmy o cca 200 lidech, kolik bere, vyrazilo mi to dech.
Myslím, že na těch 25 čistého si mzdovka dosáhne jen v těch největších firmách tady u nás. A to tu dělníci mají nadstandartní příjmy.
Jen k upřesnění.

kočina
2. listopadu • 14:05

Zebruška: No já tedy nevím, ale pokud bydlíš ve víc než 100 tis. městě (Praha, Brno?) a nevyděláš si tam víc než v tom menším, abys mohla platit vyšší náklady, tak jsme pořád u toho, že je třeba to řešit a přestěhovat se tam, kde jo. :-). To je přece výhoda nájemního bydlení, že jsi flexi.:-)
U nás třeba těch 25000 hrubého pro mzdovku bych řekla, že je standard. Tak jasně, že se tu objevují pofiderní inzeráty, že hledají někoho za 10000,-, ale reálně neznám nikoho, kdo by za takovou mzdu dělal, a že mám v oboru známých dost.
Jinak malá firma je samozřejmě zavádějící údaj, ale pokud si může dovolit samostatnou mzdovku a ne účetní na vše, tak musí mít minimálně 100 lidí.
Jinak z mé zkušenosti: velikost firmy a plat spolu zase až tak nesouvisejí. Kolikrát je to úplně obráceně, než bys čekala.

Zebruška
2. listopadu • 12:27

lebahu: no to není bydlení nad poměry - my jsme teda z o dost většího města, než píše kočina, máme obecní byt, nijak extra velký (66 m2, studenta na podnájem tu opravdu nebylo kam vzít) a tohle tu je normální cena, myšleno teda i s energiemi, jako sakumprásk se vším. A to ještě je naše cena nižší, než je teď obvyklé - kdybychom teď sepisovali novou nájemní smlouvu, tak by cena byla ještě tak min. o 1500 vyšší (víme to podle sousedů, co se nastěhovali do našeho domu v poslední době). Jako tak to prostě ve velkých městech je, to není nic neobvyklýho. A to bydlíme v normální čtvrti, sídliště, žádný historický centrum. Takže v takové situaci člověk musí rozvažovat - buď na to nějak vydělá, nebo jde do jiného města či vesnice, což zase nese jiný komplikace. Když nic nemáte, tak si nemůžete nic koupit vlastního (to ani tu hypotéku nedostanete), musíte hledat zas jen nájemní bydlení, navíc musíte řešit, jestli opravdu přesídlit se vším všudy - najít si třeba jinou práci, děti měnit školu, opustit prostředí, kde třeba máte kamarády, rodinu. Tak někdo to udělá a jinej radši víc pracuje nebo víc šetří a drží se na svým. To je na uvážení každýho.
A jinak těch 25 tis, pro účetní v menší firmě tu někdo jen tak nastřelil, ale opravdu to nebude reálný čistý plat, maximálně hrubý a to ještě možná ani ne (ony ty malý firmy zas tak dobře neplatí), takže s touto částkou se nedá nijak operovat v diskusi, to nikdo neví, kolik paní vydělá. Takže je otázka, proč to dělá - jestli z opravdové potřeby nebo kvůli hloupostem pro děti. Ten článek je v tomto hrozně vágní, prostě reklama :-)

kočina
1. listopadu • 10:01

lebahu: Souhlasím, Bydlím v krajském městě, žádná vyloučená lokalita, obyvatel pomalu 100 tis., práce tu je. Nikdo tu neplatí za nájemní bydlení 14 tis. Snad leda by chtěl bydlet v historickém centru. Za 3+1 na dobrém místě se tu platí 8000+energie, tj. tak 11 tis. A to nemluvím o tom, že samoživitelce, která žije od výplaty k výplatě musí stačit 2+1.
Dále: mzda 25000 pro mzdovou účetní tu reálná je, ale je to hrubá mzda, která i při odpočtu na 2 děti bude činit tak 22000 čistého. Podobné mzdové poměry jsou i v okolních menších městečkách. Nájmy jsou v nich nižší. Dá se sehnat v tomto oboru i vyšší plat, ale to už je o štěstí a dalších podmínkách.
Jako: paní na tom tak špatně nebude, aby musela za pár kaček doplňovat zboží.To bych radši seděla doma a upletla dětem svetr.:-)
Nebo si procvičovala zásady domácího hospodaření.:-)A s tou exekucí na manžela, který prakticky nemá příjmy?
Ani se mi nechcevěřit, že je faktmzdová účetní....

lebahu
1. listopadu • 9:01

Zebruška: No tak v prvé řadě by si člověk měl uvědomit, že při platu 20 tis je bydlení za 14 měsíčně dost "nad poměry" a něco s tím dělat. Stěhovat se do menšího, vzít studenta na podnájem...
Ale to už fakt zabíháme někam kam jsem nechtěla.
Prostě mi nepřijde v pořádku, aby ženská dělala 3x v týdnu noční po které jde hned na ranní do jiné práce, aby měly děťátka na kredit do mobilu a podobný nesmysly. Tečka.

Zebruška
1. listopadu • 0:32

lebahu: tý jo, to by mě zajímalo, kde bydlíte, že byste z výdělku 25 tis.mohla tak 7-8tis. spořit a za zbytek žít s dvěma dětmi jako lordi. Já žiju ve velkým městě a jen za bydlení dám skoro 14 tis. měsíčně... Jednu dobu jsem měla s dvěma dětmi měsíčně 20tis. a to jsem byla ráda, že jsem tak tak vyšla a bylo to o velkým šetření (nemám žádnou zahradu, kde by si člověk třeba něco mohl vypěstovat, takže za všechno jídlo platit, práce na druhým konci města, takže pár stovek měsíčně za dopravu atd.). Takže to nemůžete brát tak, že 25tis. je nějaká bomba, záleží na tom, kde žijete a jaké jsou tam náklady na běžné živobytí.

j66
31. října • 18:23

lebahu: Ani na mé planetě se hodnota člověka neměří podle telefonu, ale např. lépe placená práce automaticky předpokládá , že máte nový mobil, nový softwere a pod. Jinak se k té prácí ani nedostanete. Možná by mě stačil starý počítač a program, ale protože všichni okolo mi posílají soubory v novém programu tak i já si ho musím koupit, protože bych zprávy ani neotevřela a byla bych mimo. Pak bych mohla jít dělat tu uklízečku, I když ona ta uklízecí chemie je taky drahá . A podobné je to se školou, pokud chodí děti do školy napžř, ve "vyloučené lokalitě" tak pravděpodobnost že vystudují je malé, ale pravděpodobnost že skončí na podpoře je naopak obrovská.

lebahu
31. října • 18:07

j66: Vždyť to říkám,jiná planeta... na té mé se naštěstí hodnota člověka neměří podle modelu telefonu. A žiju na ní moc ráda.

j66
31. října • 17:57

lebahu: Hela mluvíme každá o něčem jiném, já mluvím o rozvoji možností dítěte, já nemluvím o "kupování slona" nebo nějkých tretek. Můj táte se snažil , umožnil nám vystudovat, ve škole holka stejně stará jako já , učila se na samé jedničky, tak její rodiče jí dali na zemědělku na učnák, krmila krávy a naposled dělala uklízečku. Protože pro její rodiče to byla zbytečnost , museli by ji dýl živit , Já teda takový přístup jako dobrý nevidím.

j66
31. října • 17:47

lebahu: Já teda rozhodně neměla nic co by mě kdo záviděl :-) , Tatínek byl sám s třemi dětmi a snažil se nás zabezpečit, ano pracoval od rána do večera, a doma jsme měli povinnosti. Vážím si toho a jsem mu za to vděčná, protože já mám tím zase lepší možnosti zajistit své děti a dát jim lepší školu, kde je tedy vhodné aby měli nový mobil , protože se starým by byli out .
A rozhodně to není tak , že by si toho nevážili a brali to jako samozřejmost.

lebahu
31. října • 17:43

j66: Pokud ti přijde normální, aby kvůli "motokáře" matka 3x v týdnu nespala vůbec (z noční jde rovnou do dalšího zaměstnání) tak jo, kup jim třeba slona, cvičenýho. Možná se maminka nedožije padesáti, ale děti nebudou "strádat".

j66
31. října • 17:36

lebahu: Ne každé dítě, který vidí že se rodiče snaží je zabezpečit je "komerční debil" , který si snahy rodičů neváží. Ono stačí pokud má dítě zájmy a schopnosti dělat nějaký sport nebo divadlo, výtvarku, astronomii motokáry a pod. To všechno stojí peníze a pokud nejsou , tak to dítě sedí doma na zadku nebo je na ulici s kamarády. Pro mě to teda není lepší varianta, ale uznávám , že pro někoho je to pohodlnější si to takhle zdůvodnit.

lebahu
31. října • 17:30

j66: Možná žijeme každá na jiné planetě. Ale za 25 tis měsíčně bych moc ráda se 2 dětma "živořila". Tak 7-8 tis měsíčně bych si dovolila spořit a za zbytek bychom žili jako lordi... i s kolem a kreditem. Mimochodem co je špatného na tom, vzít děti do parku? Na co si vzpomínáte ze svého dětství? Na to co jste měla (ať ostatní závidí!) a nebo na čas, který vám rodiče věnovali? Dnešní děti jsou úplně stejný, jenom my se jako blbci furt někam za něčím ženem (a vymlouváme se, že to "děláme pro děti" a "dba je jiná") učíme je bohužel totéž. No, ale nic to nemění na tom že nefachčenka skřípnout, ať laskavě začne makat, práce je dost.

j66
31. října • 17:12

šiška: Tady ale pláčete na špatném hrobě, paní z článku věděla že muž je nemakačenko a přesto si s ním pořídila dvě děti. A zájem o děti projevuje, jen neplatí protože nevydělává. Tady by bylo spíš namístě využít jeho volný čas , když ho má a nechat děti víc s ním a sama si najít lepší práci třeba s delším dojížděním. Pochybuji o tom, že exekuce na manžela, který nic nemá , jí pomůže. nakonec se to otočí i proti těm dětem a přestane se s nima stýkat. Tím ho teda neomlouvám , alimenty by platit měl to je samozřejmé.

j66
31. října • 16:58

helza: A co to teda má ta paní dělat? Nevím kolik má mzdová účetní v malé firmě plat, ale předpokládám , že to bude tak cca průměrný plat , což je 25 tic. hrubého. Když odečtu běžné náklady na bydlení dopravu jídlo pro 3 lidi. to ji ani nic nezbyde, takže pokud nechce vysloveně živořit tak prostě musí dělat druhou práci , at už vybalovat zboží , uklízet nebo dělat účetnictví ještě na vedlejšák. Ono na žádný vyskakování to není ani tak. Je sice krásný nebýt uštvaná, ale to může s dětma akorát hrát doma karty, protože není ani na tarif .pro starší mobil :-( Nebo jít na procházku do parku , protože by nemuseli mít peníze ani na kolo, i to stojí nejmíň desítku Vždycky je něco za něco.

šiška
31. října • 16:26

Nejsmutnější je, že když se manželé rozvedou nejvíce to odskáčou děti! Z mužskýho se rozvodem rázem stane opět svobodný pán bez závazků. Vše odnese matka přitom by se měli podílet 50% dílem. On nemusí dětem vařit, uklízet, učit se s nimi, vstávat v noci když jsou nemocní, lítat po doktorech, vozit je na kroužky atd.atd. Dokonce na ně většina ani neplatí, je jim fuk jestli děti mají co jíst, vše je na té matce. Na to by měl být zákon a zatočit s takovýma nezodpovědnýma mužskýma. Udělají si potomky a pak na ně kašlou. Jasně že ne všichni, ale polovina určitě. Když se nestarají, tak ať jdou makat do kriminálu aby alespoň na ty alimenty vydělali když už nic jiného!!!

helza
31. října • 13:48

lebahu: taky mě to napadlo. I kdž se doba značně změnila, pořád si myslím, že pro děti je jen dobře, když se naučí, že hmotné statky nejsou všechno.

lebahu
31. října • 13:40

Já bych jenom takovou poznámku maličko mimo téme. Tím, že se dře po nocích "aby děti žily na stejné úrovni jako jejich vrstevníci" těm dětem neskutečně škodí.
1. místo maminky mají uštvanou polomrtvou osobu
2. vychovává z nich sobce a "komerční debílky", kterým přijde normální, že se máma udře, aby měli nejnovější mobil, značkový oblečení či jiný k životu naprosto nedůležitý krámy...

Mata69
31. října • 13:00

Elynor: jednak fakt nechápu proč exekucí v případě výživného pověřovat soukromou firmu, když má nejlepší to podat na soud. A i kdyby pan lenoch měl tisíc exekucí, výživné je přednostní pohledávka a uspokojuje se jako první. Pokud je ovšem z čeho....
Článek opět vyznívá velmi nevěrohodně.

Elynor
31. října • 0:38

To teda good luck, protože exekuce na pána, který žije z podpory v nezaměstnanosti a ze sociálních dávek, eventuálně z příležitostných výdělků, to už vidím ty horentní sumy, které tímto paní získá... Nehledě k tomu, že těch exekucí už může dotyčný mít víc, takže ona se jen zařadí do fronty. No a nevěřila bych ani tomu, že nebude nic platit. Exekutor nepracuje zadarmo, a má právo žádat od oprávněného zálohu na náklady exekuce. Pokud by byla exekuce zastavena, tak opět náklady již vynaložené uhradí exekutorovi oprávněný, nikoli povinný. Doporučila bych oné dámě si zjistit, jestli to má vůbec smysl, podávat exekuci. Ovšem domnívám se, že jde o čistě ilustrativní fiktivní příběh a celé je to jen reklama na tu vymáhací firmu. Což při bližším průzkumu je normální komerční záležitost, žádná charita.

Dasa63
30. října • 19:33

Rozhodně vymáhat alimenty. Nevidím důvod, proč by se měl válet doma a matka měla táhnout vše sama. Snad u toho taky byl, když si s ním ty děti ona "pořídila". To, že si vybrala špatně, už zjistila sama, v tom má asi jasno, když se rozvedla.

j66
29. října • 21:48

Alimenty by samozřejmě na děti platit měl , ale na co paní myslela , když si viděla, že pracovat moc nechce a přesto si s ním pořídila děti. Jestli má dětí víc a žije na dávkách , pracuje na černo, tak toho asi moc nevymůže :-(

Mata69
29. října • 20:00

A proč bych dávala vymáhat alimenty nějakému exekturovi? Stačí podat návrh k soudu na vymáhání výživného a soud uvalí dotyčnému exekuci sám. Nevím jak teď, ale soudní poplatky se z toho neplatily žádné.

Mata69
29. října • 19:59

Kecy v kleci! Alimenty jsou nepromlčitelná pohledávka.

Doporučujeme

Články odjinud