Daniela Písařovicová: Pořád lze mířit výš

Daniela Písařovicová: Pořád lze mířit výš

V pětatřiceti se stala moderátorkou hlavní zpravodajské relace České televize Události. V mediálním světě se pohybuje už devět let a vypracovala se doslova od píky.

Že „z té holky něco bude“, bylo jasné záhy. Hrála na klavír, chodila na gymnastiku, tancovala, trénovala volejbal. „Rodiče chtěli, abych sportovala, abych se přirozenou cestou naučila vyhrávat i prohrávat. V tom je sport ideální průprava do života,“ komentuje svoje dětské aktivity Daniela.

Protože se vytáhla do úctyhodné výšky (182 cm), už na střední škole okusila profesi modelky. Modelingem se živila do devatenácti let, kdy z jejího života přehlídková mola a focení zmizely. „Modelkovskou životosprávou jsem si totálně rozhodila metabolismus, přibrala jsem 25 kilo - a s kariérou byl konec.“

Po státnicích na VŠE v roce 2004 zkusila zaklepat na dveře v České televizi. A trefi la se. Právě se rozjížděla zpravodajská stanice ČT24. Začínala jako elévka ve zpravodajské směně, později se stala redaktorkou a moderátorkou Ekonomiky, odpoledního vysílání ČT24 a pořadu Interview. „Nic, co by bylo nějak zvlášť na očích. Ale měla jsem šanci se otrkat, naučit se řemeslo,“ popisuje své začátky na Kavčích horách.

K hlavnímu pořadu zpravodajství, večerním Událostem na ČT1, se dostala loni v létě, kdy Jolana Voldánová náhle oznámila svůj odchod. Po týdenním nácviku měla Daniela první přenos. „Na zhroucení jsem byla kolem šesté večer, před relací už jsem byla v pohodě a dokonce jsem se začala těšit,“ vzpomíná. Dodnes při práci vnímá víc příjemného adrenalinu než svazující trémy.

Klepněte pro větší obrázek

„Nejvíc mě baví rozhovory a taky speciály. Třeba volební moderování ze střechy Rudolfina. Práce ve zpravodajství umožňuje být přímo u důležitých událostí, často zažívám úplnou euforii.“ To, že se na tak prestižní místo dostala ve svých pětatřiceti, vnímá jako zúročení práce za posledních devět let.

„Lze pořád mířit výš, ale já bych byla ráda, kdyby to nějaký čas setrvalo, jak to je,“ říká. Za vlastnost, která jí v profesi nejvíc pomohla, považuje houževnatost. „Jsem takový poctivec, přípravu dělám vždycky na sto procent. Kdybych ji ošulila, byla bych strašně nervózní, že se to projeví.“ A jak si představuje sama sebe v nadcházejících letech?

„Kdyby přišla nabídka na moderování diskusního politického pořadu, určitě by mě to bavilo. Ale vůbec nevím, kam mě život zavane a jestli se třeba za dva roky nerozhodnu mít rodinu. Kariéra bez rodinného zázemí je pro mě nepředstavitelná,“ uzavírá.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud