Zdroj: Anna Mrázek Kovačič

Zdroj: Anna Mrázek Kovačič

 Zdroj: Anna Mrázek Kovačič
 Zdroj: Anna Mrázek Kovačič
 Zdroj: Anna Mrázek Kovačič
Foto: Anna Mrázek Kovačič Zdroj: Anna Mrázek Kovačič
12
Fotogalerie

Dara Rolins: Trénink je víc než plastiky

Zpěvačka s krásným tělem otevřeně mluví o všem, co dělá pro svoji postavu - cvičení, jídle i plastických operacích. Komu vděčí za dokonalé křivky? A co zdravého si nechává vozit z Ameriky?

Jste známá tím, že pohyb milujete. Zkoušíte občas i něco nového?

U všeho, co začne být monotónní, se začnu rychle nudit a mám to tak i se cvičením. Proto každou chvíli zkouším něco nového. Asi před rokem jsem ke klasickým tréninkům přidala pilates a naposledy mě okouzlil Bodytec. Znáte to? Jestli ne, určitě to musíte vyzkoušet. Oblečou vás do speciálního obleku, kterým proudí elektrický proud, takže zatímco vy cvičíte, vaše svaly navíc stimulují elektrické impulzy. Zkusila jsem to díky dlouholetému kamarádovi, který mi lekci naplánoval místo toho, abychom spolu šli na kafe. Moc jsme se přitom nasmáli.

Chodíte cvičit podle nálady?

Ne, ne, můj život má pevný řád, a proto mám i pevná data a časy tréninků. Každý den má pevný režim - Laury školkou a mým tréninkem počínaje. Měním to jen výjimečně a opravdu velmi nerada to ruším. Stává se to jen zřídka, třeba když jsem na cestách nebo v poslední době, když natáčíme Hlas Česko Slovenska.

Láká vás během let spíš tempo zrychlit, nebo naopak podvědomě zpomalujete?

Mám pocit, že čím jsem starší, tím víc funguji v konstantním tempu, a tak necítím touhu zpomalit. Vlastně ani nemám šanci… (směje se) Ale nestěžuji si! Jsem ráda za to, jak to je.

Využíváte profesionálního trenéra?

Jasně, bez něho by mě snad ani nebavilo cvičit. Potřebuju být, jak se říká, v zápřahu a své otěže mít v rukou někoho, kdo mě správně vede. Je to mnohem větší motivace a vím, že pod dohledem trenéra odvádím mnohem lepší výkon a hlavně můžu věřit tomu, že to, co cvičím, bude mít své výsledky. Nejčastěji mě vede moje dlouholetá trenérka Veronika Tichá. Nebojím se přiznat, že za to, jak vypadám, vděčím zejména jí. Je na mě přísná, ale zároveň ví, co potřebuji a co je pro mě důležité. V tomhle mám už jasno. Není potřeba bláznit, nechci do světa kulturistek. Chci mít zdravé, souměrné a hlavně silné tělo a také v rámci své profese potřebuji dobrou kondičku. Jak říkají v Americe: „Strong is the new skinny.“ („Síla je nová štíhlost.“) a tuhle filozofii vyznávám i já.

V pořadu Hlas Česko Slovenska vás často hudba nenechá v klidu. Pomáhá vám tanec?

Muzika je terapie. Zbožňuji ten pocit, kdy začne hudba velet mému tělu a já se jen tak spontánně kroutím v jejím rytmu. Ten, kdo mě zná, ví, že se na jevišti vrtím i při pomalých písničkách. Nejvíc mě baví hudba, kterou poslouchám a dělám, takže R&B, hip hop nebo elektro. Když jsme fotili pro Dietu, prostor zcela ovládl Justin Timberlake a zpěvačka Ciara. Jejich hudba dělá s mým tělem opravdu divy…

Sportujete už i s Laurou?

Nedávno jí bylo šest, takže udržet její pozornost na delší dobu než půl hodiny dá pořád dost práce. Potřebuje rychlé změny, takže nechávám na ní, co chce zkusit a co společně zkusíme. Dávám jí stejnou svobodu, jakou jsem dostala v jejím věku i já. Zatím hraje tenis, jezdí na koni a cvičí gymnastiku. Ta ji baví ze všeho nejvíc. Na kurzech v Little Gymu, kam chodí už třetí rok, ji naučili krásné držení a také uvědomění si vlastního těla. Občas mě sice trošku zamrazí, když doma zkouší, co během lekcí dělá pod dohledem trenérů. Pro mě je ale ze všeho nejdůležitější, že se pro ni stal pohyb naprostou přirozeností.

V poslední době se často mluví o dětské obezitě. Hlídáte, co Laura jí?

Myslím, že děti jsou jako nepopsané diskety a my jste ti, kteří do nich nahrají program a informace. Dítě formuje především rodina a také prostředí, ve kterém vyrůstá, a když bude doma dostávat pizzu, sladkosti, řízky a svíčkovou, bude ji pak i vyžadovat. Vymlouvat se na dědičnost nebo predispozice může fungovat jen jako dobré alibi. Potvrzuje se mi to na Lauře, které chutná to, na co je zvyklá z domova. K omáčkám nemá žádný extra vztah, protože je nevařím. Nesmažím ani řízky, takže si je dá občas u našich. Pizzu s kečupem si užije jenom na dětských oslavách. Dorty nejí. Místo nich dává spíš přednost koblihám nebo croissantu a hranolky má nejradši domácí, pečené v troubě. Díky tomu, že má chutě takhle zdravě "poladěné", není potřeba jí cokoli přikazovat nebo zakazovat.

Co nejradši vaříte?

Nejčastěji u nás na sporáku bublá silný hovězí vývar z kostí se zeleninou všeho druhu, který pak přidávám do všech ostatních polévek - dýňové, tomatové- Miluji totiž vaření polévek. Během jejich přípravy se vždycky skvěle odreaguji. Pak máme rádi ryby nebo Qualivo steak, který jsme zrovna včera měli s červenými bramborami. V létě hodně grilujeme. A nesmím zapomenout ani na saláty na všechny možné způsoby. Naším favoritem je salát se špenátem a avokádem, ve kterém nesmí chybět olej, balzamikový ocet a také trochu medu. Ještě přidávám domácí vajíčka, jablíčko, makadamové oříšky, prosciutto crudo a nakonec to celé zasypu parmazánem.

Vybíráte si speciální potraviny?

Co u nás nikdy nesmí chybět, jsou domácí vajíčka. Jinak pečivo jíme minimálně a mléčné výrobky jen ty domácí od malých farmářů. Ale jinak u nás probíhají naprosto běžné nákupy. I dneska jsem přišla domů s plnou igelitkou. Došla totiž aviváž. (směje se)

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ví se o vás, že si z Ameriky vozíte oblečení. A co jídlo?

Moje nutriční poradkyně mi nechává z Ameriky posílat kokosový olej Aman Prana, speciální rybí tuk, který si dávám já i Laura, a také fermentovaný olej z tresčích jater, na kterém se nepeče, ale přidávám ho všude OE třeba na maso, brambory, na vajíčka, do rýže nebo do polévek.

Když potřebujete rychle zhubnout, řešíte to úpravou stravy?

K tomu, co dělám, potřebuji hodně energie, takže omezování v jídle mi moc nevyhovuje. Je pravda, že mám dny, kdy piju jen ovocné a zeleninové šťávy. Dietám se ale vyhýbám a jen o vodě bych rozhodně nevydržela. Radši pravidelně sportuji, a když potřebuji třeba po Vánocích shodit, dám si delší svižnou chůzi na běžícím páse, na který nedám dopustit. Mám ho hned vedle postele, a když si k tomu pustím oblíbený seriál, čtyřicet minut mi tak uteče jako nic.

A co kdybyste měla den, kdy byste mohla „beztrestně“ sníst cokoli?

Tady není o čem přemýšlet. Dojdu si pro čokoládovou zmrzlinu od Benn & Jerry´s. Neznám nic lepšího. Bez problémů bych na posezení snědla celé balení. Vím to… mám to totiž vyzkoušené. (smích)

Sázíte na to, co máte vyzkoušené i v kosmetice a oblečení?

Je pravda, že jsem dost konzervativní. Když mi něco vyhovuje, neměním to. Mám to tak v jídle, kosmetice i oblečení. Patrik (slovenský rapper Rytmus, pozn. redakce) je v tomhle podobný. Chodíme třeba stále do stejných restaurací. O vlasy se mi už snad sto let starají v jednom salonu. Mám i svoji oblíbenou make-up artistku Margitku Skřenkovou, která pečuje o můj vzhled, ať točím videoklipy, fotím nebo teď, když jsem jednou z porotkyní v Hlasu Česko Slovenska. A spojení džínsů s tílkem? To je moje milovaná klasika. Myslím, že sportovní styl mi bude blízký i za dvacet let.

Nedávno jste otevřeně přiznala plastiku prsou a nosu, což strhlo vlnu reakcí.

Nikdy jsem neměla problém o tom mluvit. Nestydím se za to a nepovažuji to za žádnou úchylku či anomálii. Vytáčí mě ale kecy o tom, že vypadám k světu jen díky plastikám. „Mít na to prachy, tak budu také vypadat jinak,“ říkají některé nesoudné ženy. Jenže prsa ani nos přece nijak výrazně nemění celkové proporce mého těla a všechno ostatní je jen o mé vůli a životním stylu.

Co předcházelo tomu, než jste kývla na plastickou operaci?

Obyčejný pohled od zrcadla a vlastní nespokojenost. Nebylo co si nalhávat. Prsa jsem zdědila po tátovi a nos mi přišel příliš široký. Změna přinesla to, na čem se shoduje spousta žen - uzdravené sebevědomí.

Podle čeho jste vybírala toho, komu se svěříte do péče?

Důležité pro mě bylo doporučení a také reálný pohled na „umělecká“ díla jednotlivých odborníků.

Mnoho žen si myslí, že když změní něco na sobě, budou se cítit lépe i uvnitř. Jaká je vaše zkušenost?

Neexistuje žádná jistota nebo zaručený krok, jak mít v sobě neustále vnitřní klid a balanc. To, že se budu cítit dobře, je složitý mechanismus a chemie hned několika věcí. Někdy totiž i to, co fungovalo dlouhou dobu, může zítra vybouchnout. Myslím, že nejlepší je věci neřešit víc, než je nutné. A také se netrápit povrchnostmi. Třeba jestli máte o tři kila víc; že to nějaké ženské v časopisu sluší víc než vám nebo se vám zdá, že váš život na rozdíl od života ostatních je neuvěřtileně nudný. Rozhodně platí, že váš život bude přesně takový, jaký si ho uděláte a jak ho pak budete prezentovat světu. Každý máme trápení a starosti. I ti, co se na vás z fotek usmívají od ucha k uchu… Věřte mi. Proto je důležité si v životě najít smysl a důvod, proč vás život baví, a pak si ho užívat, mít spoustu zájmů, aktivit a také se nikdy nepřestat pídit po nesmrtelnosti brouka.

Tipy DARY ROLINS

Skvělý restart

"Když se potřebuji během krátké doby dostat do formy, udělám si smoothie z ovoce a zeleniny."

Dobrá knížka

"Pořád znovu můžu číst Tuláka po hvězdách od Jacka Londona."

Restaurace v Americe

"Ať budete kdekoli, určitě si zajděte na snídani do Whole Foods Market. Koupíte zde neskutečné dobroty, a navíc se tu dá zdravě a rychle najíst."

Zaháněč hladu

"Makadamové oříšky, parmazán a jablko."

Dara Rolins (41)

Slovenská zpěvačka, která žije v České republice, v televizi poprvé zpívala už ve čtyřech letech. Dnes má na svém kontě řadu alb. Objevuje se i v hudebních soutěžích v roli porotkyně a letos se opět stala jedním ze čtyř koučů Hlasu Česko Slovenska. S muzikantem Matějem Homolou má dceru Lauru (6). Jejím partnerem je slovenský rapper Rytmus.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud