Dárcovská vajíčka mohou ohrozit těhotenství, tvrdí nová studie

Dárcovská vajíčka mohou ohrozit těhotenství, tvrdí nová studie

Ženám, které podstoupí umělé oplodnění in vitro (IVF) za pomoci darovaného vajíčka, hrozí větší riziko komplikací v těhotenství, než těm, které prodělají tradiční metodu IVF.

Potvrzuje to nová studie amerických vědců.

Vědci dosud předpokládali, že ženy, oplodněné metodou in vitro, kdy je vajíčko oplodněno mimo tělo a teprve poté implantováno do matčiny dělohy, může způsobit preeklampsii.

Jde o stav, při kterém se ve druhém a třetím trimestru ženám prudce zvýší krevní tlak a dochází k poškození funkce ledvin.

Podle nových výzkumů se nebezpečí preeklampsie zvyšuje, pokud lékaři použili k oplodnění dárcovské vajíčko.

"Výsledky naší studie nejsou přímo alarmující, ale mohly by pomoci vysvětlit vznik těchto potíží a najít včas rizikové pacientky," vysvětluje vedoucí studie Dr. Peter Klatsky z nemocnice v Providence na Rhode Islandu.

Riziko je jedna ku dvaceti Příčiny vzniku preeklampsie nejsou dosud příliš objasněné. Dochází k ní u jedné těhotné z dvaceti a jediným způsobem, jak se příznaků zbavit, je porod.

Předchozí studie prokázaly, že ženy, které otěhotněly díky darovanému spermatu anebo přišly do jiného stavu s novým partnerem, onemocněly preeklampsií ve větším počtu případů než ostatní.

Z toho vědci vyvodili, že jde o imunitní reakci na organismu neznámé buňky. To potvrzuje i poslední výzkum.

Podle výsledků uveřejněných v odborném časopise Obstetrics & Gynekology se preeklampsie u žen, které prodělaly oplodnění metodou IVF, vyskytuje o 12 procent častěji v případě, že bylo použito dárcovské vajíčko. Častěji u nich došlo také k předčasnému porodu.

Experti se shodují, že nový výzkum by měl přispět k vysvětlení, jak preeklampsie vzniká. Více poznatků pomůže lékařům najít lepší způsoby léčby a prevence.



ČTĚTE TAKÉ:
Chraňte své oblečení!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud