Přemýšlíte, čím letos potešit vaši drahou maminku u příležitosti zítřejšího Dne matek? Upusťte od klasických květin a bonboniér a upečte jí tento úžasný dortík!
Dort Red Velvet
forma o ø 24 cm - příprava: 90 minut
- 110 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce kakaa
- 300 ml podmáslí
- červené gelové barvivo
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička jablečného octa
KRÉM:
- 250 g cream cheese (Philadelphia, Duko, Cream Spread apod.)
- 250 g mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 110 g moučkového cukru
- 400 ml smetany ke šlehání 40%
- maliny na ozdobení
Troubu předehřejte na 175 °C. Dno formy vyložte pečicím papírem, ráfek vymažte máslem. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a jedno po druhém zašlehejte vajíčka a vanilkový extrakt.
Do jiné mísy aspoň dvakrát prosejte hladkou mouku s kukuřičným škrobem, solí a kakaem. Podmáslí smíchejte s červeným barvivem, aby bylo opravdu hodně červené. Do másla střídavě po částech zašlehávejte moučnou směs a podmáslí. Sodu nasypte do octa a rychle ji vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 25 až 30 minut.
Lenka chtěla z těsta vykrojit srdce, takže ho pekla jako plát na roládu. V tom případě je ale potřeba zkrátit dobu pečení asi na polovinu. Upečený korpus nechte vychladnout, zabalte ho do potravinové fólie a vložte na chvíli do mrazáku. Lépe se pak prokrajuje a promazává krémem.
Opatrně vyšlehejte cream cheese s mascarpone, přidejte vanilkový extrakt, cukr a nakonec rychle zašlehejte i studenou smetanu ke šlehání, krém tak zhoustne. Zmrzlý korpus nechte chvíli povolit, prokrojte ho dlouhým nožem a naplňte částí krému. Nakonec dort ozdobte zbytkem krému a malinami.
Recept vyšel v časopise F.O.O.D. 5/2014. Autorkou receptu je Lenka Vacvalová.