Darwinova cena za rok 2006 má své vítěze

Darwinova cena za rok 2006 má své vítěze

Poněkud drsná cena je udělována na paměť Charlese Darwina. Tento vědec tvrdil, že lidstvo se vyvíjí díky tomu, že přežívají jen silnější jedinci. Darwinovu cenu dostávají ti slabí - tedy ti, kteří lidstvu prospěli tím, že se z něj vytřídili a dále se již nemnoží.

Vítězem Darwinovy ceny 2006 je Brazilec, který se pokusil rozebrat granát na raketový pohon tím, že přes něj několikrát přejel sem a tam svým autem. To nezabíralo, tak se do granátu pustil kladivem. Tentokrát již uspěl.

Exploze zabila kutila, zničila šest aut a autoopravnu, na jejímž pozemku se Brazilec do granátu pustil. Poblíž policie objevila dalších 14 granátů. Dospěla k závěru, že kutil granáty sbíral a snažil se kov z nich prodat do šrotu.

Na druhém místě se podle informací darwinawards.com umístil pár mladých Američanů, kteří zemřeli poté, když si vlezli do ohromného balónu naplněného héliem, aby se tohoto plynu, který v mírných dávkách způsobuje opojení, pořádně nadýchali.

Jednadvacetiletí Jason Ackerman a Sara Rydmanová byli nalezeni, když si někdo na reklamní akci realitní kanceláře v Lake Vew na Floridě povšiml jejich nohou vyčnívajících ze splasklého balónu. Jason a jeho přítelkyně zřejmě stáhli balón na zem a vlezli si do něj. Načež se samozřejmě udusili. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud