Dary léta: Recepty s angreštem, rybízem, rajčaty i paprikou

Dary léta: Recepty s angreštem, rybízem, rajčaty i paprikou

Prázdninová sezóna je plná surovin, které se k sobě perfektně hodí do páru. My jsme se podívali na zoubek dvěma známým dvojicím: rybízu a angreštu, rajčatům a paprikám. V receptech je klidně vyměňte nebo nakombinujte.

Rybíz

Červený, černý a bílý. Pro vysoký obsah pektinu se z nich vyrábějí pikantní marmelády a želé. Černý rybíz obsahuje až 3x více vitaminu C než bílý nebo červený a je skvělý pro prevenci kornatění cév a křečových žil. Červený i černý posilují imunitu. Odvar z listů se hodí při průjmech a pomáhá při zánětech močových cest. Rybíz se také nakládá „a la brusinky“, dělají se z něj šťávy a dobře se zamrazuje na zimu.

Mražený rybízový parfait

4 porce příprava: 45 minut + mražení

200 g červeného rybízu, 200 g bílého rybízu, šťáva z 1 citronu, 80 g moučkového cukru, 500 ml smetany ke šlehání, 200 g krupicového cukru, 100 g medu, 5 žloutků

Rybízy rozdělte na kuličky, rozmixujte s polovinou vymačkané citronové šťávy a moučkového cukru, výsledkem jsou husté kaše. Smetanu vyšlehejte a udržujte v chladu. Krupicový cukr prošlehejte s medem a žloutky. Vmíchejte šlehačku. Formu vyložte pečicím papírem a střídavě do ní nanášejte šlehačkový krém a rybízové kaše. Vložte aspoň na 3 hodiny do mrazáku. Podávejte nakrájené na kostky.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 4

Angrešt

V našich zahradách se pěstuje od 19. století a některé naše odrůdy patří ke světové špičce. Má vysoký obsah pektinu, a hodí se proto na marmelády. Je bohatý na vitaminy C, E, B1—B6, A, vápník, fosfor, zinek, měď, hořčík, křemík a železo. Pročišťuje střeva a ledviny, zlepšuje metabolismus tuků a snižuje cholesterol i krevní tlak, je ideálním pomocníkem při dietě a detoxikaci.

Angreštová pěna

4 porce příprava: 30 minut

200 g angreštu (ideálně červeného), 60 ml suchého bílého vína, 60 g krupicového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 250 g tvaroh,u 100 ml smetany ke šlehání

Angrešt omyjte a dobře osušte. Zalijte jej v kastrolku bílým vínem, přidejte 2 lžíce cukru a duste pod poklicí doměkka. Nechte vychladnout. 4 lžíce rozvařeného angreštu propasírujte přes jemné síto. Smíchejte se zbylým cukrem, citronovou šťávou a tvarohem. Smetanu vyšlehejte dotuha a vmíchejte k tvarohu. Jen lehce (do mramorování) promíchejte s nescezeným angreštem a rozdělte do skleniček.

Pokračování 3 / 4

Rajče

Zařazení rajčat do vašeho jídelníčku vám pomůže se špatnou imunitou, močovými cestami i křečovými žilami. Rozkrojená dužnina umí hojit spáleniny a opařeniny, odvar z listů uleví unaveným nohám. V létě vás rajčata navíc perfektně ochladí. Pokud ovšem trpíte dnou, pak tuhle zeleninu raději vynechte! Jestli máte nadúrodu, zavařte si rajčata na zimu (celá, loupaná, jako passatu, kečup, lečo...). Sklenice konzervovaných rajčat vám v zimě dodá potřebné vitaminy.

Jehněčí s rajčaty a česnekem

4 porce příprava: 50 minut + pečení

1,5 kg jehněčího masa na pečení (koleno, rameno), 10 stroužků česneku, olivový olej, sůl a pepř, 8 šalotek, 500 g rajčat, 2 snítky rozmarýnu, 4 snítky tymiánu, 150 g rajčatové passaty, 2 lžíce medu, 250 ml suchého bílého vína, 3 čerstvé bobkové listy

Troubu zapněte na 180 °C. Maso očistěte a osušte, 4 stroužky česneku prolisujte a smíchejte se 2 lžícemi oleje, solí a pepřem. Směsí ze všech stran potřete maso a vložte na 30 minut do trouby. Šalotky nakrájejte na měsíčky, zbylé stroužky česneku přepulte. Rajčata očistěte a větší z nich přepulte. Promíchejte je s česnekem, nasekaným rozmarýnem a tymiánem, medem, solí a pepřem. Pekáč vyndejte z trouby, maso podlijte vínem a přidejte bobkový list. Maso obklopte rajčaty a pečte asi 2–2,5 hodiny doměkka, podle potřeby během pečení podlévejte.

Pokračování 4 / 4

Paprika

Silnostěnná, zeleninová, pálivá, sladká, červená, žlutá, zelená… Papriky a papričky zkrátka mají bezpočet variant. Původně středoamerická lilkovitá rostlina se dnes pěstuje po celém světě. Papriky jsou bohaté na beta-karoten a vitamin C (mají ho až 3x víc než citrusové plody), vzhledem k silným antioxidantům působí na organismus celkově příznivě. Podporují zažívání a trávení, mají mírně projímavé účinky.

Polévka z pečených paprik

4 porce příprava: 65 minut

4 silnostěnné červené papriky, olivový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 2 stonky, řapíkatého celeru, 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 1 lžíce mletého římského kmínu, 1 lžička garam masala, 1 bobkový list, 600 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, 75 ml smetany ke šlehání, avokádo, meduňka a rajče na ozdobu

Troubu zapněte na 200 °C. Papriky v pekáči pokapejte trochou oleje a pečte asi 15 minut, dokud se na povrchu nezačnou dělat černé puchýřky. Pak otočte a pečte ještě 15 minut. Vyndejte a nechte zapařit v igelitovém sáčku. Papriky oloupejte a zbavte jádřinců. V hrnci na troše oleje zpěňte jemně nakrájenou cibuli a utřený česnek. Přidejte na kousky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a petržel. Restujte asi 3 minuty, pak přidejte římský kmín, garam masalu a bobkový list. Promíchejte, nechte rozvonět, přidejte papriky a zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut doměkka. Rozmixujte dohladka, dochuťte solí a pepřem a zjemněte smetanou. Podávejte s plátky avokáda, posypané meduňkou a kousky rajčete.

NÁŠ TIP: Polévka je skvělá i zastudena a v horkých dnech poskytne tolik kýžené osvěžení. Dochutit ji ještě můžete dýňovým olejem.

Doporučujeme

Články odjinud