Datum spotřeby

Datum spotřeby

Naučte se správně číst kódy, které vypovídají o datech trvanlivosti vašich oblíbených krášlicích prostředků. Prozradíme vám rovněž, proč přírodní kosmetika vydrží stejně dlouho nebo i déle než konvenční.

Náš zákazník, náš pán

Tímto heslem se řídí i ministerstvo zdravotnictví, které diktuje, že na obalu každého výrobku musí být vyznačeno datum minimální trvanlivosti vymezující dobu, po kterou si kosmetický prostředek při dodržení stanovených skladovacích podmínek zachová svoji původní funkci a je pro svého uživatele bezpečný. Zároveň však zdravotnická vyhláška hovoří o tom, že datum minimální trvanlivosti nemusí být uvedeno na obalu kosmetického přípravku, jehož minimální trvanlivost přesahuje třicet měsíců. U těchto výrobků se uvádí údaj o době, po kterou lze prostředek po otevření používat, aniž by došlo k poškození spotřebitele.

Číslice a obrázky

Na etiketách hledejte značku PAO čili Period After Opening, kterou symbolizuje piktogram otevřené nádobky s krémem doplněný písmenem M s číslem. Například PAO s M12 znamená, že po otevření musíte výrobek do roka vypotřebovat.

Romana Šonková z firmy Beiersdorf doporučuje sledovat i datum výroby, které lze vyčíst z čísla šarže uvedeného na obalu. „Tento číselný kód je u výrobků Nivea obvykle na spodní straně obalu či ve svaru. První číslice značí rok výroby, následující dvě čísla týden výroby a třetí číslice přesný den výroby. Z dalších čísel vyčtete výrobní centrum a informace pro potřeby společnosti. Třeba šarže o kombinaci 91034576 znamená, že produkt byl vyroben v roce 2009, v 10. týdnu, ve středu 4. 3. 2009. Minimální trvanlivost tohoto výrobku je 30 měsíců, pokud nedošlo k jeho otevření,“ popisuje Romana Šonková.

Bez chemie

Ladislava Petrjánošová z firmy Saloos přisvědčuje, že kromě viditelně vyznačené záruční doby a data, dokdy přípravek nejlépe spotřebovat, bývá na etiketách uvedeno též doporučení, jakým způsobem konkrétní výrobek skladovat. „V kosmetice Saloos nenajdete žádné umělé konzervační látky, využívá výhradně přírodních konzervantů – vitaminu A, C, E a podobně. Většina našich produktů obsahuje stoprocentně přírodní éterické oleje, které přispívají k prodloužení trvanlivosti. U těchto přípravků se doba spotřeby pohybuje od 18 do 30 měsíců, u olejů lisovaných zastudena tři čtvrtě roku,“ vysvětluje paní Petrjánošová.

Organická výdrž

Marketingová manažerka Anna Škvařilová z firmy Nature’s Care k trvanlivosti biokosmetiky podotýká: „Tvrdí se, že nevýhodou přírodní kosmetiky je její krátká trvanlivost. Je to naprostý mýtus, o kterém se stále dočítám v článcích o přírodní kosmetice. Ve skutečnosti má většina certifikované kosmetiky záruku 24 až 36 měsíců, což je standardní doba i u přípravků konvenčních. Možná se ptáte, jak je to možné, když pro konzervaci není použito žádných syntetických látek. V tom případě nastudujte sedmistupňový systém pro uchování několikaleté záruky, který používá značka lavera,“ upozorňuje Anna Škvařilová.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu My Life.

ČTĚTE TAKÉ:
Zuzana Belohorcová není se svou postavou ještě úplně spokojená!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud