David Prachař vyznává kouzlo okamžiku

David Prachař vyznává kouzlo okamžiku

Po sérii úspěšných muzikálů Excalibur, Láska je láska nebo Obraz Doriana Graye přichází divadlo Ta Fantastika s novou hrou britského dramatika Marka Ravenhilla. Nese název Produkt a jednu z hlavních rolí si zde po boku Lucie Bílé zahraje David Prachař (48).

"Je to hra, která se svým námětem úplně vymyká klasickému repertoáru divadla, protože nemá začátek ani konec," říká herec. "Nemá také žádný typický příběh, je plná improvizačních možností a z příběhu lze lehce vystupovat, a to já mám na divadle úplně nejradši," tvrdí. David Prachař si v inscenaci zahraje producenta Jamese, který se bude snažit přesvědčit mladou herečku Olivii (Lucie Bílá), aby si zahrála v jeho filmové story. V alternaci se kromě nich objeví Tomáš Petřík s Bárou Basikovou. "Na Lucce se mi líbí, že k herectví přistupuje jako k něčemu, co je pro ni nové a nějakým způsobem inspirativní. Není zanesena nepěknými věcmi, které se někdy mezi herci v divadle objevují. Je to asi stejné, jako kdybych já začal zpívat," přemýšlí herec a hned dodává: "Což o to, já si zpívám rád, sám v koupelně po ránu. Ale kdybych měl zpívat před lidmi, měl bych s tím určitě nejdřív také problémy. Možná bych se odhodlal k činu, ale otázka je, jestli by to někdo přežil," směje se herec. "No a takhle je to přesně s Luckou a hraním."

Jak je důležité věřit kouzelníkovi David Prachař je od roku 2002 členem Národního divadla. Žije s herečkou Lindou Rybovou, s níž má dvě děti, Rozárku a Jozefínu. V minulosti uváděl například pořad To je ta čeština a nyní ho mohou diváci vidět v seriálu Ordinace v růžové zahradě, kde hraje automechanika Pavla. Hra Produkt ho velmi nadchla tím, že je absolutně jiná, než vše, čím se nyní zabývá, a doporučil by ji všem divákům bez rozdílu věku.

"Lidé by se měli na věci dívat nově a nesnažit se prostě přijít už s nějakým názorem. Je přece tak krásné podlehnout té magii okamžiku a snažit se porozumět věcem jinak. Je to stejné jako s kouzelnickým představením. To už říkal pan Horníček, že když se jde člověk podívat na kouzelníka s tím, že chce odhalit podstatu jeho triků, tak si všechno sám zkazí," vysvětluje David. "Ta hra je myšlena tak, aby ji diváci vnímali jenom v tu chvíli, kdy se na ní dívají. Nemusíte o ní po představení přemýšlet. Stačí, když strávíte necelé dvě hodiny nasloucháním textu, který plyne jako voda v potoce. V tom spočívá její krása."

Doporučujeme

Články odjinud