Dawsonův svět byl na konci 90. let velmi populární. Foto: Profimedia

Dawsonův svět byl na konci 90. let velmi populární. Foto: Profimedia

Dawsonův svět byl na konci 90. let velmi populární. Foto: Profimedia
Dawsonův svět byl na konci 90. let velmi populární. Foto: Profimedia
Dawsonův svět byl na konci 90. let velmi populární. Foto: Profimedia
Dawsonův svět byl na konci 90. let velmi populární. Foto: Profimedia
16
Fotogalerie

Dawsonův svět: Nečekaná milostná zápletka i první gay polibek v televizi

Kdo by to byl řekl, že od natáčení populárního teenagerovského seriálu uplynulo již čtvrt století? Ano, je to tak, osudy party mladých lidí, v jejímž čele stál blonďák Dawson, odstartovaly svoji existenci na televizních obrazovkách před pětadvaceti lety a v mnoha ohledech změnily žánr romantických seriálů a filmů pro náctileté. Co se dělo při natáčení a jak se dnes mají hlavní hrdinové?

Favoritkou byla jiná herečka

Postavu Joey režisér Kevin Williamson napsal podle své dlouholeté přítelkyně Fannie Norwood. Jak sám řekl: „Jestli se Fannie bude dívat, bude určitě vědět, odkud mám některé situace. Hezké je na tom hlavně to, že je pozná jenom ona.“ Vhodnou herečku na tuto roli proto vybíral opravdu pečlivě. Původně měla Joey hrát Selma Blair, když se ale konkurzu zúčastnila Katie Holmes, měl jasno a obsadil do seriálu právě ji.

Jaké šaty nosí Katie Holmes? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 7

Nový milostný vzorec

Než přišel Dawsonův svět, řídily se romantické zápletky ve filmech a seriálech pro teenagery stejnou šablonou – šlo vždy buď o jednoho chlapce a jednu dívku, nebo o dvě dívky bojující o chlapce. Popularita milostného trojúhelníku Dawson-Pacey-Joey v seriálu dala vzniknout novému vzorci, kdy jedna dívka byla rozpolcená mezi dva různé typy lidí, z nichž oba mohou být její jedinou skutečnou láskou. Od té doby tento vzorec přebrala řada seriálů od Veroniky Mars po Riverdale.

Pokračování 3 / 7

První polibek mezi muži

Postava Jacka McPhee prolomila ledy v tom, jak byla LGBTQ+ prezentována v mainstreamové televizi. Nejvýznamnější okamžik se odehrál ve finále třetí řady, kde se Jack vášnivě líbal se svým přítelem Ethanem poté, co ho vzal na maturitní ples. Tento okamžik znamenal první romantický polibek mezi dvěma muži v hlavním vysílacím čase.

Pokračování 4 / 7

Sprostá slova

Bylo velmi nezvyklé, aby se v pořadu pro teenagery objevovala sprostá slova, která zkrátka nejsou moc výchovná. Dawsonův svět je jedním ze tří seriálů stanice WB, kde zaznělo slovo shit. Těmi dalšími jsou One Tree Hill, seriál o partě středoškoláků, a Everwood, kde byl ale v tu chvíli zvuk raději ztlumen, asi aby nebyli diváci tolik pohoršení.

Pokračování 5 / 7

Jak se změnil Dawson

O hlavní roli Dawsona se ucházelo téměř 500 zájemců. Režisér si z nich nakonec vybral sympatického Jamese van der Beeka. Ten nakonec našel pravou lásku nejen v seriálu, ale i ve skutečném životě. V roce 2010 si vzal filmovou producentku Kimberley Brook, se kterou má šest dětí. Nejstarší je dcera Olivia (12), další jsou pak Joshua (10), Annabel (9), Emilia (6), Gwendolyn (4) a nejmladší Jeremiah (1). Společnost jim pak dělají ještě dva psi, které si adoptovali.

Pokračování 6 / 7

Rozvod kvůli církvi

Téměř přes noc se proslavila také Katie Holmes, která si v seriálu zahrála půvabnou Joey Potter. Ostře sledované se stalo pak zejména její manželství s Tomem Cruisem, se kterým má dceru Suri Cruise. Vzali se po pár měsících randění v roce 2006 a měli svatbu za dva miliony dolarů. Jejich pohádka skončila v roce 2012, kdy se pár rozvedl. Hlavním důvodem byla prý Tomova posedlost scientologickou církví a Katie nechtěla, aby tím byla ovlivněna dcera Suri. 

Pokračování 7 / 7

Nečekané změny

Možná jste nepostřehla, že roli Bodieho hraje v pilotním dílu George Gaffney, ale ve zbytku seriálu pak už Obi Ndefo, známý také ze seriálu Hvězdná brána. Zajímavé také je, že postava Andie McPhee v podání Meredith Monroe opustila seriál v polovině čtvrté řady, její jméno ale zůstalo v titulcích až do konce série, přestože se objevila už pouze v jediném dílu. Změny se ale netýkají jen herců. Jednou z těch zásadnějších bylo třeba to, že seriál byl původně projekt pro stanici FOX, která ho ale zamítla.

Doporučujeme

Články odjinud