Dcera opět bojkotuje školu, místo vyučování se toulá

20 komentářů

AmabelDan
8. listopadu • 13:31

Ja som zhruba v siedmej triede, začala tiež chodit za skolu. Len tak, lebo som nechcela byt v skole s holkami. Bolo to par krat a potom bol "pruser". Mamu zavolali do skoly, ja s nou, nasledovala debata s ucitelkou, ja som ale nebola taka vzdorovitá, ako vaša dcéra. Proste som sa upokojila a pokracovala som v skoel dalej. Ale..
Na strednej skole som sa maximalne zhorsila. Vobec som sa neucila, mala som to totálne na haku, chodila som aj poza školu, mama mohla robit co chcela, cim viac tlačila, a nutila, tym to bolo horsie, az zistila, ze a musi nechat ist po svojom, lebo nepohne.. Prestupila som, a ked som chcela, isla som, ked nie nesla som. Jednoducho je to také obdobie, nic s tym rodic nespravi, ani prikazmi ani krikom.. clovek ma v sebe niečo čo mu nedovoli robit inak aj ked rodicia sa vsemozne snazia.. Ona pojde a skludni sa az ked jej to nik nebude prikazovat a vyhrozovat... musi chciet sama.. aj ked je na ZS a nemoze len tak vynechavat leob musi dokoncit skolu... no treba netlačit..

Dasa63
4. října • 10:04

Elynor: svatá pravda, rozumná řeč. Rodiče lžou, podvádějí, učitelka to "hraje" s nimi, čemu ta holka má pak věřit. Chybu vidím opravdu jen v rodičích.

Dasa63
4. října • 10:00

„A co jsem asi tak měla dělat, když mám zaracha. Jinak bych se ani nedostala na vzduch!“ ------ V podstatě měla pravdu, zakazovat dítěti chodit ven je volovina, zejména v době, kdy prosedí děcka 8 h denně u tabletu nebo PC. Navíc zákazy, které nemohu kontrolovat, jsem nikdy dětem nedávala. Když jsem v práci, nemůžu mu zakázat jít ven, protože nejsem schopná zjistit, jestli to dodržuje. Učí je to lhát. Jasně, že jí mají násilím dotáhnout k psychologovi, protože evidentně má nějaký problém, jaký, to oni nejsou schopni už rok zjistit a za řešení jejích problémů jsou zodpovědní. Může to být šikana (i psychická) nebo jí štvou oni tím, že na ní kladou neúměrné nároky, nebo viděla tatínka nebo maminku s někým jiným, jak se olizují někde v resauraci nebo na zastávce a nechce jim to říct - může to mít milión důvodů. Mně kluk taky chodil tři měsíce za školu, ale na štěstí byl už na průmyslovce. Vyřešila jsem to tím, že jsem ho překvapila. Čekal řvaní a výčitky a já jsem mu řekla, že je mi to jedno, že je to jeho vzdělání, které mu já umožním a zaplatím, ale že pokud ho vyhodí, tak půjde mýt vagóny nebo uklízet chodníky, ale v žádném případě ho nedám na jinou školu ani ho nebudu živit doma. Začal chodit do školy jako švýcarské hodinky. To ale v tomhle případě není možné, protože slečna je ještě v povinné školní docházce.

helza
2. října • 11:10

No a nepovedlo se. Za čáru se přilepila část drhého odstavce. Někdy to neudělá, někdy udělá, netuším proč. Ach jo. :-(( :-))

helza
2. října • 11:06

Rybushka, Mata69: Mě celkově štvou nejen odstavce, ale i to, že nelze použít žádné html, žádné formátování, žádné linky. A že to nelze smáznout, když něco zvontím a odešlu. Ale co se dá dělat._________________________________________________________________
Já to dělám tak (nevím, jestli se to teď povede). Dopíšu odstavec, 2x ho odentruju (tedy přes dva řádky), pak jeden řádek projedu čárkou, opět dvakrát odentruju a píšu další odstavec.

Rybushka
30. září • 18:07

A já souhlasím s Helzou...vypadá to spíš, že měla nalajnovanej život podle toho, co se líbí rodičům a ona to chce jinak a nemá moc šanci se vyjádřit, tak holt takhle prudí, ale osobní zkušenost s tím nemám.... na jednu stranu může být rozmazlená, a mít na co ukáže, ale možná za to platí poslušností na slovo (ne ve smyslu práce a úkolů a starání se o sebe, ale ve smyslu vyhovění rodičům, jaký kroužky bude dělat, kam půjde do školy, s kým a jak bude trávit volný čas) ..... a ty odstavce mě taky štvou, proto tečkuju :)

rikitikitawi
30. září • 17:17

Já to chápu tak, že 13 jí bylo v lednu, když to všechno začalo... takže teď už jí zřejmě bude čtrnáct, pokud je v devítce... ne že by to něco měnilo. Pořád je to dítě a rodiče tady prostě musí být tvrdí, ať se jim to líbí, nebo ne. Jinudy podle mě cesta nevede.

Elynor
30. září • 17:04

Neměla tolik neomluvených hodin, aby z toho vyplynul nějaký postih - chyba, ten právě vyplynout měl. Už v té osmičce. Žádné dodatečné psaní omluvenek, jen ať si to slečna odskáče. Teď má pochopitelně navrch, rodiče jsou na infarkt, všechno za ni žehlí, jen aby chudinka neměla průšvih, a ona se jim akorát tak směje. Koza rozmazlená. Nechala bych ji, ať do školy klidně nechodí, holt nedodělá ročník a zopakuje si ho. A souhlasím se sankcemi popsanými v prvním příspěvku. Neděláš, co máš, tak nečekej, že budeš mít všechno jako dřív. Suchej chleba, vodu a mít se kde umejt a kde spát. Žádný mobil, žádný počítač ani televize, žádné kapesné, žádné dárky, oslavy narozenin, prostě nic. O víkendu sedět doma a dělat domácí práce, když se neučí, může aspoň pomáhat rodičům, aby byla trošku užitečná. Na vzduch? Nezasloužila si, tak žádné vycházky. Je to sice válka nervů, ale mohlo by to zabrat.

Mata69
30. září • 16:00

Teda trochu mě štve, že ve svých příspěvcích dělám odstavce, abych oddělila logicky k čemu se vyjadřuji, ale po odeslání je všechno v jednolitém textu.

Mata69
30. září • 15:59

helza: no píše, že holce je 13 a právě nastoupila do devítky. Mělo by jí být spíše 14 a během tohoto školního roku 15 let. Ale možné je všechno - třeba šla do školy dřív ( a je na podzim - jako já) a tak může mladší být. I když dneska je trend spíše opačný. A nebo je ten článek zase vycucanej z prstu, nesrovnalosti v článcích bývají často. A my nad tím moc laborujeme :-)
S brigádou je to potíž ale i u těch 15ti letých, to už musí být, že na něco narazí.
A jak jsem psala níže - já bych jí prostě zavedla tvrdej režim, ale když toho rodiče nebyli schopni doteď, obávám se, že to nesvedou. Vydrží chvíli a pak zase poleví. Nechat jí vyrazit ze školy, ať si to dívčina vyžere a dokončí devítku v jiné škole - to se jí tak líbit nebude, tam nebude za borku, která chodí za školu. Musí si uvědomit, že za svoje činy nese následky a že rodiče to za ní donekonečna žehlit nemohou. A nejspíš to musí pochopit i ti rodiče.

helza
30. září • 15:24

Mata69: Měla jsem dojem, že nastoupila poslední třídu ZŠ, když jde rodičům o přijímačky na střední, tedy že jí je 15.

Mata69
30. září • 14:55

Ono když se odmalička dítěti všechno tak nějak povolí, má na co si vzpomene, nikdy za nic nepozná nějakou "represi" (nechci říci rovnou trest), tak pak má pocit, že může všechno. Tady rodiče jí taky nechali být, doufali, že to přejde samo...ani teď jí nijak neomezují, božínku, chudinka malá a ještě jí nakonec zpětně napíšou omluvenku. Má z nich jen prču, vždyť oni to nakonec vyžehlí, tak co by?!

Mata69
30. září • 14:45

helza: tomu žáběti je třináct let!!! Asi není ještě ve věku, kdy by za sebe mohla plně rozhodovat. Ano - určitě se s ní můžou snažit rozumně pobavit, což vidím jako dost nereálné v takové situaci. Ona rodiče vůbec nebere.

Mata69
30. září • 14:43

Kristepane!!!! Je jí třináct! No, nevím, možná měla celou dobu dosud volnější režim, možná byli rodiče spíše "kamarádi" a nechtěli po dceři nic. Asi jsem mimo mísu, ale já bych ve třinácti při takový revoltě nastolila opravdu pevný režim - sama pisatelka píše, že jí vlastně teď vůbec nijak neomezují. Chápu, že v šestnácti a tak se s tím pracuje už hůře...ale ve třinácti??? Je to dítě, navíc ještě nemá ani hotovou školní docházku. A že nechce k psychologovi? No, koneckonců ani do té školy chodit nechce.
Možná by takové represe a přísný režim nedokázaly nic, ale mě přijde, že holčička vůbec nemá ponětí o nějaké odpovědnosti a povinnostech. Nikdo je po ní dosud nechtěl.
Mám doma dvanáctiletýho kluka, taky 15ti letýho a taky 22 letýho. Švagrová má ve věku těch mladších zase holky, kamarádka má stejně staré dcery...
Vím, že moje sestřenice se v určitém věku taky zfanfrněla, de facto nebydlela doma, toulala se bůhvíkde, kamarádi byli z velké části v kriminále a ona s připadala hrozně svobodomyslně. Ale to už byla na střední. Zameškaných hodin na vyhazov....Otec jí tenkrát zařídil, že může přejít na učňák, ale přes prázdniny musela dohonit praxi a podobně - a tak jí donutil přes léto makat. Dnes, kdy je jí 40 let, je to vzorná máma od rodiny, na tu dobu vzpomíná jako na šílenství, které nechápe a je vděčná tátovi, že jí donutil dodělat ten učňák. A šlo to i v 16ti letech.
Takže u třináctiletý žáby...bože...opravdu trošku přitvrdit.
Jo a brigádu v 13ti letech opravdu nesežene...

Bouděnka
30. září • 10:30

No to bych chtěla vidět jak někdo zaměstná holku po základní škole. Nedospělou a línou. Tudy určitě cesta nevede.

j66
30. září • 8:54

helza: jen tak na okraj ,zajímala by mne Vaše zkušenost , kde hledat brigádu pro 13-ti letou holku?

helza
30. září • 8:32

Ještě obecně k tomuto pubertálnímu vzdoru. Řada psychologů jej vysvětluje tím, že v přírodě rodiče dospělého potomka vyženou, někdy dost drsně. I v mnoha kmenových společenstvích projde dospívající nějakým, ne lehkým a bezbolestným iniciačním obřadem a stane se příslušníkem komunity dospělých žen, či mužů. V našem přecivilizovaném světě dospívající instinktivně cítí, že by již měl být rodiči "vypuzen z hnízda", nicméně ti jej stále drží při sobě a chudák puberťák je navíc miluje a sám odejít nechce. A tak se chová tak, aby tuto !civilizační anomálii" napravil, tedy tak, aby rodiče přinutil k tomu, aby jej konečně z náruče pro děti vyhnali ven do světa dospělých. Dejte mu tedy alespoň možnost rozhodovat samého za sebe.

helza
30. září • 8:19

lebahu: V článku autorka píše, že k psychologovi dcera nechce. Není to první podobná námitka - On/Ona něco dělá, je to špatně, nevím co s tím a k psychologovi jej nedostanu. Ale k psychologovi, či do nějaké poradny můžete milí rodiče (i vy všichni, kteří tam nemůžete jít, protože ten či ta tam nechce) zajít sami, bez dcery. Vyslechne si, co vás trápí, jak to řešíte a poradí určitě lépe, než my tady. _________________________________________________________________
Podle mne je chyba v tom, že dcerka neumí být zodpovědná sama za sebe. Dospívá, chce za sebe rozhodovat, jenomže tím, že rozhodujete za ni, tuto možnost nemá. Bojuje o ni, ale s tím, že stále řešíte její život vy, už nebojuje za sebe, ale proti vám a tu zodpovědnost se neučí. Je pravděpodobně první dítě, spíše jedináček a péče je příliš. Přes riziko propadnutí ji asi musíte nechat být, ať si tama na sobě zkusí, že být dospělým je i o té zodpovědnosti. Lépe, když propadne a skončí nevyučená v práci, než kdyby skončila s partou na drogách. K čemuž ji represe a v tomto věku při její povaze příliš péče může nasměrovat. Nabídněte ji samostatnost, pomozte ji najít si brigádu a uvidíte. Hlavně s ní proberte všechno v klidu a s láskou :-). Tedy i to, kam po ZŠ chce jít (možná její představy jsou jiné, než vaše), v klidu řešte možný neúspěch přihlášky na střední školu a pokud nemá svou ideu, pomozte ji vybrat nějaké možné zaměstnání. Ať klidně rok, dva dělá. Možná se ji to bude líbit, možná se potom rozhodne dostudovat. Hlavně ji začněte brát jako partnera se svobodnou vůlí. Vím, je to nestandartní, ale nějak standartně se nechová. Ale to je pouze můj názor, názor ženské s internetu. 'Určitě navštivte toho psychologa. A dceru nemusíte brát s sebou, když sama nechce.

lebahu
30. září • 7:12

Petruna: Represe nezabraly (spíš naopak záškoláctví odstartovaly). Tady nepadla zásadní tázka PROČ to ta holka dělá, proč se tolik zhoršila v učení. Krom toho, že je to líná puberťačka to může mít i nějakou hlubší příčinu (nemoc, šikana...). A pokud se nesvěří rodičům (prudící fosilové),tak by to z ní třeba dobrý psycholg vytáhnout mohl.

Petruna
29. září • 20:09

Bez práce nejsou koláče, takže mobil bez kreditu, a nebo sebrat, sebrat pocitac nechodis do skoly nepotřebuješ pocitac, je ti svetr malej , jo máš smůlu, kdyz nebudu chodit do práce tak taky nejsou hadriky. Jidlo smůla, chleba polévka, za odmenu jabko, ono na jeden mesic ji to neublíží. Prostě na tvrdo, neustoupit. Škola je jeji práce a i když je to opruz, tak musí.

Doporučujeme

Články odjinud