Dcera si začala s učitelem a já ji podpořila. Okolí nás samozřejmě odsoudilo!

16 komentářů

kočina
5. prosince • 22:56

Leiah: Kdyby byla na koleji, tak jí taky platit musí. Holka je plnoletá, připravuje se na budoucí povolání, soud by pravděp.vyhrála (stejně jako vyhraje s otcem, který na ni nebude platit a ze stejného důvodu, z jakého bere sirotčí důchod).
Ale kvůli tomu jsem to nepsala. Psala jsem to proto, že tu padalo přesvědčení, že matka ji podporovat na studiích nemůže. Troufám si tvrdit, že se sirotčím důchodem, větším či menším výživným od matky a event. semtam nějakou brigádou, by pro ni studium být problémem nemělo.

Leiah
28. listopadu • 13:51

kočino, pokud dcerka nebydlí doma, ale u šamstra, tak ať se stará! Proč by měla matka financovat dvě domácnosti?

kočina
26. listopadu • 15:49

j66: Matka ji možná podporovat nechce, ale ze zákona k tomu má povinnost, dokud dcera nedokončí VŠ. Je to stejné jako když rozvedený tatínek musí na dítě platit výživné, maminky se z výživného nevylučují.
A co se týče finančního nedostatku, ani tady ho tak nějak nevidím, maminka má, dokud dítě nedostuduje, jistě vdovský důchod, dítě má sirotčí. Takže to taky nebude tak horké.

Elynor
26. listopadu • 15:19

j66: a jak by to ta matka měla v praxi udělat? Odtáhnout dceru domů za křídlo a tam si ji zamknout? Zastřelit učitele? Nebo chodit a prudit řečma typu "zkazila sis život, počkej, však budeš litovat?" Ta dcera je dospělá. Stejně si udělá, co ona bude chtít. A lepší je, když má s matkou dobrý vztah, než aby se kvůli tomu rozhádaly.

j66
26. listopadu • 12:31

Elynor: Tak matka ji podporovat asi ani nechce. Ale tím spíš, nechat se živit a podporovat dospělým mužem, který ten vztah bere evidentně vážně, to je závazek na který má takhle mladá dívka čas. At je to introvert nebo ne. Matka by jí měla nechat ten čas dozrát v ženu bez dalších závazků. Nejsme někde v orientu, tam je takový postup běžný.

Elynor
26. listopadu • 11:51

j66: tak ona slečna přece studuje, hypotéku na byt bude mít pan učitel sám na sebe, protože 18leté slečně po maturitě a bez příjmů by nikdo hypotéku nedal, a na to cestování asi nemá peníze. Matka píše, že ji podporovat nemůže, a že slečna má jen sirotčí důchod, ten nebude valný. Závazky a rodinu si zatím nepořídila, čili já bych to tak černě neviděla. Slečna může být typ tichého introverta, kterého pařby s kamarády nelákají a cestování třeba taky ne.

Mata69
26. listopadu • 9:04

j66: tak to rozhodně souhlasím - je v článku pár výživných plků (o tom nedostatku lásky a tušení osudového vztahu), souhlasím s tím, že v 16ti je na vážný vztah s o tolik starším mužem fakt brzo. Jen se snažím si představit, co bych s tím jako matka té dcery asi mohla dělat. Asi bych to nějak masivně nepodporovala, protože teda já si fakt jistá nejsem, že bych "cítila, že je to osudový vztah", ale zároveň je mi jasné, že jakékoliv zákazy by tu holku ještě spíše nahnaly do náruče toho chlapa.

j66
25. listopadu • 17:10

Mata69: Taky jestli na ní matka nepřenášela po smrti tatínka starosti dospělé ženy. Tomu by odpovídalo to, že v 8-mi letech byla mentálně dospělá. Nebo ta věta o nedostatku lásky, to je vlastní projekce té matky. A jak může napsat, že to podporovala, přetože cítila, že je to osudový vztah její dcery !!! V 16-ti letech? Asi se matce učitel líbil, tak vztah podporovala. Já si myslím, že i kdyby to byl osudový vztah, tak čas to prověří, at zatím studuje, jede do trochu do světa. Ta studenská léta bez závazků se už nikdy nevrátí. Nikdy s rodinou a hypotékou na krku, neprocestujete tolik a nezažijrte co se spolužáky. s přáteli. Pro mě je 16-let na vážný vztah s dospělým nužem moc brzo.

Mata69
25. listopadu • 15:38

j66: asi bych jako matka taky nebyla uplně odvázaná z takového vztahu - ale na rovinu - to by bylo asi tak jediné, co bych s tím mohla dělat. Jakékoliv zákazy nebo nařizování by celou situaci ještě víc vyhrotily.

Herulinka
25. listopadu • 14:19

Taky znám takovou dvojici, jí bylo 18, jemu necelých 50. Chodili spolu, on se pak rozvedl a nakonec se na ni vykašlal, že by jí zkazil život vzhledem k vysokému věkovému rozdílu. Takové věci se dějí a myslím, že nejsou nijak zvlášť výjimečné. Okolnosti každého vztahu jsou různé a kolikrát může být pohodovější vztah studentka - učitel než např. spolužák - spolužačka, kde věkový rozdíl není téměř žádný.
A jestli tohle znamená kompenzaci ztráty tatínka, tak je pořád lepší ji nechat žít spokojený život, než ji všemožně nutit, aby se snažila zapomenout a všechno v sobě potlačila. Zapomenout nejde a zatlačování skutečností do pozadí akorát předznamená pozdější zdravotní potíže.

j66
25. listopadu • 12:39

j66: Vypadla mi věta , že je rozdíl, jestli se to stane v 16-ti nebo v 26-ti :-)

j66
25. listopadu • 12:38

Ještě bych dodala, že je podle mě rozdíl, kdy20-letý věkový rozdíl, tak to je o životní vyzrálosti, zkušenosti té dívky, která má čas a prostor si vyjasnit co chce ona sama. Nevím, jsem ráda, že takové věci nemusím řešit.

j66
25. listopadu • 12:20

Nejsem příznivec, podobných vztahů. Pokud dívka v 16-ti vyhledává muže o 20 let starší, tak je to asi nějaká psychická kompenzace. A kdyby ji ten muž btw učitel s psychologickými a pedagogickými zkušenostmi, který je schopen studenty ovlivňovat, kdyby ji měl skutečně rád, tak jí nechá prostor a čas ,aby si to sama vyjasnila, jestli to je poblouznění nebo něco hlubšího.
Konec konců i oběti se do svého únosce někdy zamilují, nebo souhlasí s jeho postupem (stokholmský syndrom). To neznamená , že to odsuzuji, každý at si dělá co chce, ale určitě bych to jako matka neschválila. Naštěstí se mě to nestalo :-)

BlanchR
25. listopadu • 11:14

Znám podobný případ, kdy 16tiletá studentka začala chodit se svým učitelem, dnes je jí 35, stále žijí spolu, mají dvě děti a vypadají spokojeně.

helza
24. listopadu • 20:44

lebahu: Je už po maturitě, takže má jistě více než 18 let. A kdy spolu začali "chodit", o tom v článku není řeč. Krom toho, kde není žalobce, tam není soudce. Ale co praví zákon, to opravdu nevím. Lidsky to neodsuzuji, člověk nikdy neví, kdy a jak mu láska dokáže zamotat hlavu.

lebahu
24. listopadu • 19:00

Nevím jak je to dnes, ale bývalo, že sex s osobou, která na dotyčném závisí (typicky student a pedagog) byt trestný až do 18-ti let (nejenom do 15-ti jako v případě jiných vztahů).

Doporučujeme

Články odjinud