Dejte pleti vláhu

Dejte pleti vláhu

Chcete-li mít krásnou pleť, zajistěte jí přísun vody. Hydratace je důležitá zejména na podzim, kdy bývá po létě pokožka vysušená sluncem a mořskou nebo chlorovanou vodou. Kosmetika ale nestačí, stejně důležité je dodržovat pitný režim.

Hydratace je důležitá v každém věku a pro všechny typy pokožky, s přibývajícími roky se její význam dokonce zvyšuje. Kůže postupně degeneruje a přestává produkovat dostatečné množství přirozeného tuku. Tím ztrácí schopnost udržet si vodu. Výsledkem jsou vrásky, ztráta elasticity, suchost a drsný povrch.

Tomuto efektu lékaři říkají předčasné stárnutí. Způsobuje ho nejen přibývající věk, ale i působení různých škodlivých vlivů. Rozsáhlé poškození pleti ve smyslu dehydratace způsobuje nadměrné slunění, ale i mytí v chlorované vodě. Dalšími rizikovými faktory jsou ústřední topení nebo klimatizace. Velký nedostatek hydratace nastává i při výraznější fyzické aktivitě, zejména při sportu v přírodě. Svou negativní roli hraje i znečištěné životní, zejména městské prostředí. Jelikož je kůže vystavena zevním vlivům trvale, ztráta vody se uskutečňuje neustále.

Hydratujte zvenku i zevnitř!

Většina z nás to ví, a proto saháme po hydratačních kosmetických přípravcích ve formě sér, gelů, krémů a masek. Často si ale neuvědomujeme, že to nestačí. Pleť by měla být hydratovaná nejen zvenčí, ale i zevnitř. A to může zajistit jediné – správný pitný režim. Denně bychom měli vypít kolem dvou litrů vody, při větší fyzické námaze pak alespoň tři. Nejde jen o to uchovat si krásnou pleť, ale o zdraví vůbec.

Je prokázáno, že ztráta 2% tekutin z celkové tělesné hmotnosti představuje ztrátu 20% výkonnosti. Při pouhé 3% dehydrataci se objevují křeče a nevolnost. Přitom lékařské studie dokazují, že lidé v České republice pijí pouze polovinu až dvě třetiny vody nutné pro optimální zdravotní stav.

Podle dostupných výzkumů jsou ideálním nápojem minerálky s vyváženým obsahem minerálů, jako jsou např. hořčík, kalcium nebo sodík, které jsou nezbytné nejen pro kvalitu pleti, ale i pro správné fungování organismu. Někteří dermatologové dokonce doporučují minerální vody i k oplachování pokožky, a to zejména lidem s citlivou a atopickou pletí, které chlorovaná voda z kohoutku doslova škodí.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud