Děláte, co můžete, a stále nehubnete? Možná nemáte v pořádku hormony! | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Děláte, co můžete, a stále nehubnete? Možná nemáte v pořádku hormony!

Hormonální systém člověka máme tendence podceňovat. Přitom právě hormony jako leptin, ghrelin, testosteron a další jsou klíčem ke krásné postavě.

I přestože se hýbete, žijete zdravě a snažíte se vybírat kvalitní jídlo, stále se točíte v kolotoči nadváhy. Na vině bude hormonální „bouře“ ve vašem těle. Právě hormony totiž ovlivňují mnohé funkce, způsobují pocity hladu, žízně, pomáhají trávit nebo ukládat tuky, ovlivňují tvorbu svalů i sexuální touhu. Pokud není tento propracovaný systém v rovnováze, zhroutí se řetězovou reakcí. Na jejím konci je mimo jiné obezita. Které hormony vám tedy brání zhubnout?

Hormon sytosti: Leptin

Ve spolupráci s hormony štítné žlázy, kortizolem a inzulinem určuje tělu, jak velký má hlad, jak rychlé bude spalování jídla a jestli se přijaté kalorie uloží do tukových buněk či použijí na energii,“ uvádí hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. Při správném fungování pomáhá leptin zmenšovat dlouhodobé tukové zásoby. Při špatném fungování člověk necítí sytost, což ho nutí stále jíst.

Protože se leptin tvoří v tukových buňkách, platí jednoduchá rovnice: Čím více máte v těle tuku, tím více máte také leptinu. Avšak neznamená to automaticky, že tím menší je hlad. Právě naopak - větší množství leptinu v těle vyvolává rezistenci na něj, takže organismus ztrácí schopnost vnímat jeho signály.

Hormon hladu: Ghrelin

Tento hormon zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá ke kvalitnějšímu spánku. Vytváří se v tenkém střevě, dvanáctníku a žaludku, odkud putuje do mozku a zvyšuje chuť k jídlu. „Přelstít“ tento hormon je podle nutriční specialistky možné pomalým vychutnáváním jídla. Právě pomalé zaplňování žaludku dá prostor k postupnému klesání hladiny ghrelinu. Kromě pocitu hladu pomáhá ghrelin člověku přecházet do všech spánkových fází. Přitom ve 4. fázi spánku se uvolňuje růstový hormon a REM fáze přispívá k ochraně hladiny leptinu.

Hormon, který udržuje hmotnost: Inzulin

Snižuje hladinu glukózy (cukru) v krvi. Poté, co sníte potravinu obsahující sacharidy, je rozštěpena na jednoduché cukry, které se uvolňují do těla a zvyšují hladinu krevního cukru (glykémii). „V reakci na to začne slinivka břišní uvolňovat do těla inzulin, který umožní prostup glukózy do buněk a její využití jako zdroj energie,“ popisuje Bartolomějová. Je-li glukózy více, než stačí buňky spotřebovat, inzulin podpoří tvorbu jaterního nebo svalového glykogenu, který je „zásobárnou“ energie. Glykogenu se však může uložit jen určité množství, navíc svalový glykogen může být spotřebován pouze ve svalech. Další glukóza je proto za účasti inzulinu přeměněna na mastné kyseliny, které se ukládají v podobě triglyceridů jako zásoba energie na pozdější využití.

Pokud tento proces funguje správně, pomáhá podle Bartolomějové udržovat hmotnost. V případě, že jíme dlouhodobě přemíru sacharidů, slinivka posílá do těla více inzulinu. Buňky již ale nejsou schopny přijímat více glukózy, a tak přestanou na inzulin reagovat. Vzniká tzv. inzulinová rezistence a rozvíjí se cukrovka 2. typu. V návaznosti na to směřuje inzulin větší množství kalorií k uskladnění v podobě tuku a nadváha je na světě.

Hormony, které pomáhají tvořit HDL cholesterol: Estrogeny

Jsou důležité pro zajištění ženského reprodukčního systému, funkce mozku, srdce a kostí nebo čistou pleť. Tvoří se hlavně u žen a podmiňují ukládání tuku v oblasti prsou, boků a stehen. Malé množství se však vytváří také v mužském těle. „Mnoho uměle vytvořených estrogenů přijímáme z vnějšku (hormonální antikoncepce, pesticidy a plasty v okolí, přídatné látky v potravinách),“ vysvětluje odbornice na krásu Petra Řehořková z Petra Clinic.

Estrogeny mají řadu forem, z nichž jednou je estradiol, tzv. „hormon mládí“. Tato forma snižuje tvorbu inzulinu a zvyšuje tvorbu „hodného“ cholesterolu (HDL), zatímco snižuje tvorbu „zlého“ cholesterolu (LDL). Štíhlé postavě pomáhá také vytvářením pocitu sytosti a udržováním vysoké hladiny energie, takže i díky němu máme chuť do cvičení.

Vědci v posledních letech přišli na to, že pokud je v těle estrogenu nadbytek, způsobuje vyšší riziko rakoviny, diabetu, neplodnosti a dalších vážných onemocnění. Kromě přijímání tohoto hormonu z potravin a z okolí způsobuje jeho nerovnováhu také stres.

Žijte a jezte zdravě a nezapomínejte na preventivní lékařskou péči

Dalšími faktory, které mají vliv na naši váhu, jsou například hormony stresové, jako adrenalin, kortizol či noradrenalin, ovlivňující trávení ve stresu, nebo známý testosteron. Ten se s přibývajícími kilogramy mění na estrogen, který negativně působí na naši váhu. Klíčem k rovnovážnému stavu hormonů a správnému fungování metabolismu je v první řadě jídlo.

Jezte potraviny co nejméně obohacené o přídatné látky (konzervanty, hormony), lépe bio produkty, a používejte základní potraviny, ne polotovary. Dále pamatujte na aktivní život a odpočinek prožitý s přáteli, s koníčky a spánkem. Inspirací pro zdravé tělo a duši vám může být řecký ideál kalokagathia. A pokud máte pocit, že vám tělo nefunguje, jak by mělo, nechte se vyšetřit u lékaře. Z vyšetření může vyplynout nadbytek či nedostatek některých hormonů.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud