Den mléka je každý den

21. 5. 2002
Den mléka je každý den
Mezinárodní mlékařská federace vyhlašuje každoročně Den mléka. Letos je tímto dnem 21. květen. Den mléka má co nejširší veřejnosti připomenout význam mléka a výrobků z něj pro lidské zdraví.

Den mléka je každý den

Mezinárodní mlékařská federace vyhlašuje každoročně Den mléka. Letos je tímto dnem 21. květen. Den mléka má co nejširší veřejnosti připomenout význam mléka a výrobků z něj pro lidské zdraví. Také děti by se měly zapojit do vnímání mléka jako chutné potraviny. Mléko se v dnešní pestré nabídce nápojů, mnohdy bohužel ne optimálních z hlediska zdravé výživy, dostalo na okraj zájmu a obliby. Lékaři a odborníci na zdravou výživu připomínají, že mléčné výrobky jsou důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek, bílkovin a stopových prvků. Z minerálních látek v mléce obsažených je přitom nejdůležitější vápník, který lidský organizmus vstřebává z mléka mnohem lépe než z jiných potravin (u mléka se udává vstřebatelnost až 90%, zatímco u potravin rostlinného původu se pohybuje jen kolem 10%). Vápník je důležitý pro stavbu kostí a zubů, ale také pro správnou stažlivost svalů a dobrou srážlivost krve. Denně potřebujeme našemu tělu dodat asi 1 gram vápníku. Ideálně bychom měli v průběhu dne zkonzumovat 2-3 mléčné porce.

Odbornice ze Společnosti pro výživu, RNDr. Ludmily Oliveriusové, jsme se zeptali, kterým mléčným výrobkům dává přednost a proč. L. Oliveriusová říká: "Na nutriční hodnotu a chuňové vlastnosti mléka má velký vliv způsob jeho zpracování. Čerstvě nadojené mléko je surovinou a musí se vždy vhodně ošetřit. Nyní se u nás používají dva základní způsoby ošetření syrového mléka - pasterizace a sterilizace (UHT). Pasterizace je nejšetrnější způsob ošetření mléka, ztrácí se při ní pouze 10% vitaminů a minerálních látek a nedochází k téměř žádným ztrátám bílkovin a nukleotidů. Z čerstvého pasterovaného mléka lze navíc bez problémů vyrobit zakysané mléčné výrobky (kefír, jogurt, podmáslí, zakysanou smetanu atd.). Čerstvé mléko je však nutné skladovat v chladu. Naproti tomu při zpracování mléka sterilizací (UHT metodou) dochází vzhledem k použití vyšší teploty a tlaku ke ztrátám až 30% vitaminů a minerálních látek a také k částečnému rozkladu bílkovin a nukleotidů, čímž se snižuje nutriční hodnota i stravitelnost mléka. Výhodou takto zpracovaného mléka je jeho delší trvanlivost, ale ke ztrátám vitaminů dochází i v průběhu dlouhodobého skladování. Trvanlivé mléko je tedy ideální pro domácí zásobu, aby tato potravina v domácnosti nikdy nechyběla, nebo při cestování, kdy mléku nemůžeme zaručit chladírenskou teplotu. Při každodenním používání ale dávám přednost čerstvému pasterovanému mléku a zakysaným mléčným výrobkům. Je dobré vědět, že konzumace zakysaných mléčných výrobků působí proti rakovině tlustého střeva, upravuje trávící obtíže, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, dokonce zlepšuje stav kůže," dodává L. Oliveriusová.

Při nákupu čerstvého mléka a zakysaných mléčných výrobků se můžeme snadno orientovat podle obalu. Pasterované mléko a výrobky z něj jsou dnes nejčastěji baleny do kartónových obalů Pure-PakŽ zakončených charakteristickou stříškou, která umožňuje pohodlné otevření obalu bez použití nůžek. Některé jsou navíc doplněny praktickým šroubovým uzávěrem. Výhodou kartonů je dostatečná odolnost proti poškození a nízká hmotnost. Kartónové obaly také chrání mléčné výrobky před působením světla, zejména před UV zářením, které může způsobovat rozkládání tuků a oxidaci vitaminů.

Výrobků z čerstvého mléka je na našem trhu nepřeberné množství. Vybrat si může skutečně každý. Chceme-li udělat něco pro své zdraví, neměli bychom zapomínat, že "Den mléka je každý den!"

zdroj: AMI Communications

Témata článku:   

Přečtěte si také

Horoskopy

Ať už z práce nebo z před mikulášského večírku se vrátíte domů později, než bývá zvykem. Nemůžete se divit, že bude oheň na střeše. Protějšek to nerozdýchá a bude na vás hodně žárlit.…

Nejčtenější články