5
Fotogalerie

Denní rytmus a spánek: Jste lev, delfín, vlk nebo medvěd?

24-hodinový cyklus, čili jedno otočení Země kolem vlastní osy, určuje rytmus, podle kterého se řídí všechno živé na naší planetě. Každý však máme jinak nastavené vnitřní biologické hodiny, tedy chronotyp, který reguluje čas našeho bdění a spánku. Víte, jaký chronotyp jste vy?

Jen skřivani a sovy nestačí

Donedávna se mělo za to, že se lidé dělí na dva chronotypy – ranní (skřivani) a večerní (sovy). Skřivani fungují nejefektivněji časně z rána, avšak odpoledne jsou unavení a pociťují pokles energie. Zato sovy trpí, když musí vstávat před osmou hodinou, zatímco večer by mohli pracovat až do pozdních nočních hodin. Tyto dva chronotypy představují nejpopulárnější rozdělení, ale nevystihují všechny možnosti a varianty. Psycholog Michael Breus, nazývaný doktor spánku, je presvědčený, že existují 4 hlavní chronotypy, které víceméně odpovídají chování delfína, medvěda, vlka a lva v přírodě.

Nejdříve vstává lev, budí se už v 5.30, a dokáže efektivně pracovat přibližně do 17.00. Večer je však natolik unavený, že kolem 22.00 usíná.

Delfín vstává ráno kolem 6.30 a odpoledne může pociťovat pokles energie. Delfíni jsou ráno tvořivější, zatímco večer zvládají těžší úkoly. Mívají ovšem problémy s usínáním.

Medvědi vstávají přibližně v 7.00 – 7.30 a ráno se úspěšně věnují těžkým úkolům. Během dne pociťují silnou potřebu si zdřímnout a bez tohoto odpočinku nedokážou efektivně fungovat. Pokud si však zdřímnou, dokážou bez problémů pracovat i večer.

Vlci vstávají nejpozději a provází je při tom těžkosti. Ráno jsou málo výkonní. Pracovní čas pro ně začíná okolo 11.00 a trvá přibližně do 18.00 – 19.00. Usínají nejpozději ze všech chronotypů.

Klepněte pro větší obrázek

Ovlivňuje chronotyp kvalitu spánku?

Samozřejmě, že ano. Nejste-li v souladu se svým chronotypem, můžete mít potíže s usínáním a nespavostí, nebo nevěnujete spánku dostatečné množství času (což se děje především v případě sov, které jsou nuceny pracovat od brzkého rána). Pokud si potřebujete zdřímnout v průběhu dne, udělejte to. Díky 20-minutovému odpočinutí zregenerujete síly a v pozdějších hodinách budete efektivní, tak jako ráno. Ale i přesto musíte v noci spát 8 hodin. Patříte-li k rannímu chronotypu, může vám při vstávání pomoci, když odtáhnete z oken závěsy a necháte se pozvolna vzbudit denním světlem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nesoulad chornotypu s běžným životem

Pokud znáte svůj chronotyp, budete mít život snadnější. Ti, co efektivněji fungují odpoledne, se budou v práci s tradiční pracovní dobou od 8.00 do 16.00 trápit. Ba co víc, nebudou dostatečně efektivní. Rizikem je i život s partnerem s opačným chronotypem. Mezi partnery s rozdílným chronotypem se neshody vyskytují 4-krát častěji. Lidé, kteří nežijí v souladu se svým chronotypem (např. sovy, které musí vstávat příliš brzy), jsou vystaveni většímu riziku obezity (33%).

Klepněte pro větší obrázek

Pracovní dobu ani partnera si podle svých vnitřních biologických hodin nevybíráme. Jak tedy vyřešit nesoulad chronotypu s běžným životem? Kvalitním spánkem. „Vyskytuje-li se u vás jakýkoli nesoulad, zajistěte si co nejkvalitnější spánek v noci, abyste nabrali dostatek sil a nechali tělo i mysl řádně zregenerovat,“ radí XY z firmy Materraso a dodává: „ Zárukou takto efektivního odpočinku je, jak všichni dobře víme, kvalitní matrace. Ale jen kolem matrace se svět netočí. V případech chronotypového neslouladu je potřeba komplexní spánkové řešení .“

Komplexnost v tomto případě znamená vybrat vhodnou postel, matrace, vyhovující rošty či anatomické polštáře a přikrývky. Málokdo si např. uvědomuje, jak důležité je vybrat správnou přikrývku. Každý v noci snese jinou teplotu okolí a právě přikrývka vám ji pomůže regulovat. Více inforamcí naleznete ZDE.

Doporučujeme

Články odjinud