Desatero od Googlu pro ochranu dětí na internetu

Desatero od Googlu pro ochranu dětí na internetu

Většina dětí v České republice má přístup na Internet, a to buď ve škole nebo doma. Surfují, emailují, využívají instant messaging (ICQ, Gtalk, Skype a podobně) nebo chat a hrají online hry, přičemž neskrývají své osobní údaje, jakými jsou: emailová adresa, fotografie nebo dokonce i telefonní číslo. Kromě toho se internetová komunita pořád rozrůstá, každý den se objeví 2-3 miliardy nových stránek, takže monitorování dostupného obsahu je nemožné.

Z těchto důvodů je vzdělávání dětí o bezpečném a odpovědném chování na internetu stejně jako jejich ochrana velkou prioritou. Rozvoj a kultivace internetového prostředí jsou pro Google důležité, proto pro rodiče připravil několik tipů a nástrojů, jak mohou své děti na internetu ochránit.

Udržujte si přehled o tom, jaké stránky vaše děti navštěvují. Pokud máte malé děti, asi budete surfovat po internetu s nimi. Máte-li děti starší, vysvětlete jim, které stránky mohou navštěvovat a které naopak nikoli. To můžete i namátkou kontrolovat – stačí se podívat do historie navštívených webových stránek, kterou vám nabídne menu vašeho prohlížeče.

Používejte nastavení pro sdílení. Mnoho stránek s obsahem vytvářeným uživateli – například Blogger Google, Webová alba Picasa anebo stránky YouTube – mají nástroje pro kontrolu sdílení, takže uživatel si může sám určit, kdo může číst jeho blog, prohlížet fotografie, videa a profily. Toto nastavení je důležité zejména v situaci, pokud vaše děti na internetu zveřejňují osobní informace, jako jsou jména, adresy nebo telefonní čísla. Naučte své děti používat toto nastavení a stejně tak je učte respektovat soukromí přátel i členů rodiny – zejména tím, že nebudou prozrazovat jména lidí ve veřejných profilech a na veřejných fotografiích.

Počítače mějte uprostřed bytu. Pokud bude váš počítač na místě, kde se obvykle pohybujete i vy, bude pro vás mnohem snadnější dohlédnout na to, jakým aktivitám se vaše dítě na internetu věnuje.

Učte své děti komunikovat zodpovědně. Stačí říct základní pravidlo: neříkej, nekomentuj, nepiš, neposílej nikomu přes internet to, co bys neřekl/a někomu do očí.

Pozor na cizí lidi. Vštipte svým dětem zásadu, že se mají vyhýbat setkání s cizími lidmi, s nimiž se seznámili na internetu. Stejně tak jim vštěpujte, že těmto neznámým lidem nemají sdělovat nic o sobě ani rodině – dotyční totiž vůbec nemusejí být tím, za koho se vydávají.

Chraňte hesla. Možná to zní jako banalita, nicméně zdůrazňujte dětem, že svá hesla nesmějí nikomu sdělovat, a pokud používají veřejný počítač, například ve škole nebo v knihovně, neměly by povolit prohlížeči zapamtovat si heslo nebo hesla. Pokud s prací na počítači končí, nejbezpečnější je zavřít celý prohlížeč.

Posuzujte veškerý obsah kritickým okem. To, že je něco na internetu, ještě neznamená, že to je pravda. Naučte děti rozlišovat důvěryhodné zdroje od nevěrohodných a také je učte ověřovat si informace, které na internetu najdou. Zdůrazněte jim i to, že obsah na internetu nemohou jednoduše zkopírovat a použít ve své práci nebo referátu. To je plagiátorství a plagiátorství je podvod.

Nastavte si bezpečné vyhledávání. Abyste udělali co nejvíce v rámci prevence, využijte nastavení vyhledávače www.google.cz a předem zadejte bezpečné parametry. Nastavit můžete jazyk i doménu, v rámci které bude Google vyhledávat, a také dětský filtr, který zabrání zobrazení veškerého obsahu určeného pro dospělé, textů i obrázků.

Naučte dítě označit nevhodný obsah. V případě, že vaše dítě navštěvuje videoserver YouTube, je dobré, aby vědělo, jaké nástroje může využít. YouTube je neustále monitorováno komunitou uživatelů i speciálním týmem, ale vzhledem k 18 hodinám nových videí každou minutu se na serveru může objevit i nevhodný obsah. Naučte proto děti, jak mohou tento obsah označit, tj. nahlásit nevhodné nebo nelegální video, na které narazí. Zároveň je povzbuďte k tomu, aby navštívili „YouTube centrum bezpečnosti“.

Ochraňte je před nedůvěryhodnými stránkami. Malware je software vytvořený proto, aby pronikl a poškodil váš počítač aniž bychom o tom věděli nebo s tím souhlasili. Google a další vyhledávače proto uživatelům umožňují aktivovat detekci malwaru v jejich prohlížeči. Rodiče mají spoustu možností, jak děti před malwarem ochránit, například i v rámci balíčku od Googlu (Google Pack; pack.google.com) nebo v prohlížeči Google Chrome. Ten dokáže rozpoznat nebezpečné stránky, které by mohly malware do počítače nainstalovat, a uživatele varovat v rámci výsledků vyhledávání.

V Čechách se ochraně dětí věnuje nezisková organizace Safer Internet, která provozuje i Horkou linku pro děti. Více informací www.saferinternet.cz .

Další užitečné odkazy: www.internethelpline.cz www.bezpecne-online.cz www.protisikane.cz

Zdroj: Mmd

Doporučujeme

Články odjinud